AK Parti çoklu baro düzenlemesini içeren kanun teklifini TBMM'ye sundu

GÜNDEM 30.06.2020 - 11:06, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

AK Parti çoklu baro düzenlemesini içeren kanun teklifini TBMM'ye sundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Kararlıyız" dediği çoklu baro sistemini öngören düzenleme, AK Parti tarafından TBMM'ye sunuldu.   AK Parti Denizli Milletvekili ve Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni Meclis Başkanlığına sunduklarını bildirdi.   Cahit Özkan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:   Büyük bir titizlikle hazırladığımız düzenlemenin sonuna geldik.   Barolar yeni avukatları mesleğe hazırlayamıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir baroları özellikle avukatların ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Yasada belirlenen tanıma hizmet edemiyor.   "AVUKAT SAYISININ ARTTIĞI ORTADA" Avukat sayısının arttığı ortada. Avukat stajının sembolik ve şekli anlamda prosedüre dönüşmesine neden olmuştur. İstanbul, Ankara ve İzmir baro başkanları, üye avukatların yüzde 20 oyla yönetime geldiği görülmektedir. Üye sayısı 5 binden fazla olan illerde birden fazla baro olabilecek. Barolarla ilgili düzenlemeyi yapmak şart olmuştu. 28 maddeden oluşan teklifi Meclis'e sunduk.   EKİM 2020'DE YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ PLANLANIYOR 2 bin avukatın bir araya gelerek kuracağı baro, şu anda 72 ilde bulunan barodan daha büyük bir baro olacağı anlama geliyor. 2020 yılının Ekim ayında bu düzenlemenin yürürlüğe girmesi planlanıyor. Her baro Barolar Birliği'nde üç delege ve bir başkanla temsil edilecek. Demokratik katılımla diğer siyasi partilerin görüşlerini aldık.   49. madde cübbe zorunluluğunu getiriyor. Geçmişte avukatlar eteği, başörtüsü, yaşam tercihi nedeniyle bazen hakim-savcıların bazen ise baroların linçine tabi tutuluyordu. Özellikle de kadın avukatlar bunun mağduru oluyordu. Cübbeyi giydiği zaman, cübbenin altında ne giydiği kimi ilgilendirir? Kimseyi. Cübbe giyme zorunluluğu baki kalmak üzere avukatların kılık-kıyafetleri ile ekstra farklı, yaşam tarzını, dünya görüşünü, inancını tehdit eden baskılar olmasın anlayışıyla cübbeyi zorunlu kılıyoruz. Bunun haricinde de bir kıyafet zorunluluğu getirmiyoruz, bunları engelliyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Kararlıyız" dediği çoklu baro sistemini öngören düzenleme, AK Parti tarafından TBMM'ye sunuldu.

 

AK Parti Denizli Milletvekili ve Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni Meclis Başkanlığına sunduklarını bildirdi.

 

Cahit Özkan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

 

Büyük bir titizlikle hazırladığımız düzenlemenin sonuna geldik.

 

Barolar yeni avukatları mesleğe hazırlayamıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir baroları özellikle avukatların ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Yasada belirlenen tanıma hizmet edemiyor.

 

"AVUKAT SAYISININ ARTTIĞI ORTADA"

Avukat sayısının arttığı ortada. Avukat stajının sembolik ve şekli anlamda prosedüre dönüşmesine neden olmuştur. İstanbul, Ankara ve İzmir baro başkanları, üye avukatların yüzde 20 oyla yönetime geldiği görülmektedir. Üye sayısı 5 binden fazla olan illerde birden fazla baro olabilecek. Barolarla ilgili düzenlemeyi yapmak şart olmuştu. 28 maddeden oluşan teklifi Meclis'e sunduk.

 

EKİM 2020'DE YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ PLANLANIYOR

2 bin avukatın bir araya gelerek kuracağı baro, şu anda 72 ilde bulunan barodan daha büyük bir baro olacağı anlama geliyor. 2020 yılının Ekim ayında bu düzenlemenin yürürlüğe girmesi planlanıyor. Her baro Barolar Birliği'nde üç delege ve bir başkanla temsil edilecek. Demokratik katılımla diğer siyasi partilerin görüşlerini aldık.

 

49. madde cübbe zorunluluğunu getiriyor. Geçmişte avukatlar eteği, başörtüsü, yaşam tercihi nedeniyle bazen hakim-savcıların bazen ise baroların linçine tabi tutuluyordu. Özellikle de kadın avukatlar bunun mağduru oluyordu. Cübbeyi giydiği zaman, cübbenin altında ne giydiği kimi ilgilendirir? Kimseyi. Cübbe giyme zorunluluğu baki kalmak üzere avukatların kılık-kıyafetleri ile ekstra farklı, yaşam tarzını, dünya görüşünü, inancını tehdit eden baskılar olmasın anlayışıyla cübbeyi zorunlu kılıyoruz. Bunun haricinde de bir kıyafet zorunluluğu getirmiyoruz, bunları engelliyoruz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.