Akdağ'ın Efeleri Yunan İşgali'ne karşı kısa film

08.04.2020 - 15:59, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

Akdağ'ın Efeleri Yunan İşgali'ne karşı kısa film

Denizli Merkezefendi Hilmi Özcan Anadolu Lisesi Öğrenciler tarafından, Kurtuluş savaşı mücadelesi zamanında Yunan İşgali’ne karşı Denizli'nin Çivril İlçesi, Akdağ eteklerinde yaşanmış gerçek bir hikayeden esinlenilmiş kısa film yapıldı.   1.Dünya Savaşı sonrası, 15 Mayıs 1919'da Yunanların Ege kıyılarından işgalle başlayarak, 9 Eylül 1922'de Türk ordusunun İzmir'e girişine kadarki süreçte tüm Anadolu'da olduğu gibi ege bölgesinde de halk işgale karşı kayıtsız kalmak istemiyordu. Kurtuluş Savaşı'ndan birçok kahramanlık hikâyelerimiz vardır. Bu filmimizde ki hikâyemizde Denizli'nin Çivril ilçesi Akdağ'ın eteklerindeki köylerde yaşanmış, günümüze kadar yöre halkında sözlü olarak yaşatılmış iki gencin hikayesidir. Yunan kuvvetleri Afyonkarahisar ilimiz yakınlarına kadar gelmiş, Uşak istikametinden Çivril ilçesi civarında da işgalde bulunmuştur. O zaman Afyonkarahisar nahiyesi olan Işıklı'da Yunan karakol kurmuş ve halkın elinden zorla erzak toplamış, çeşitli işkencelere maruz bırakmışlardır. Bu baskıdan dolayı korumasız olan civar köylüler Akdağ'da bulunan Kocayayla gibi yüksek yerlere geçici göçmüşlerdir. Filmimizde ki hikayede bu olaylar esnasında yaşanmıştır. Yaşları yetmediği için düzenli orduya asker olarak katılamayan iki gencin mücadelesini anlatan bir kısa filmdir.   Denizli Merkezefendi Hilmi Özcan Anadolu Lisesi Öğrenciler: Halil Ömer Aydoğan, Zafer Kaha, Semih Öğüt, Selime Nur Üründül, Mustafa Özaydın, Tahsin Bulut, Hatem Gezer, Hatice Uzelli, Sıla Gürcan; Danışman görsel sanatlar öğretmeni Gökhan Altındağ’a desteklerinden dolayı Hilmi Özcan Anadolu Lisesi idaresi ve Denizli Sarayköy Hisarköy muhtarlığına teşekkürler.   FİLMİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN!

Denizli Merkezefendi Hilmi Özcan Anadolu Lisesi Öğrenciler tarafından, Kurtuluş savaşı mücadelesi zamanında Yunan İşgali’ne karşı Denizli'nin Çivril İlçesi, Akdağ eteklerinde yaşanmış gerçek bir hikayeden esinlenilmiş kısa film yapıldı.

 

1.Dünya Savaşı sonrası, 15 Mayıs 1919'da Yunanların Ege kıyılarından işgalle başlayarak, 9 Eylül 1922'de Türk ordusunun İzmir'e girişine kadarki süreçte tüm Anadolu'da olduğu gibi ege bölgesinde de halk işgale karşı kayıtsız kalmak istemiyordu. Kurtuluş Savaşı'ndan birçok kahramanlık hikâyelerimiz vardır. Bu filmimizde ki hikâyemizde Denizli'nin Çivril ilçesi Akdağ'ın eteklerindeki köylerde yaşanmış, günümüze kadar yöre halkında sözlü olarak yaşatılmış iki gencin hikayesidir. Yunan kuvvetleri Afyonkarahisar ilimiz yakınlarına kadar gelmiş, Uşak istikametinden Çivril ilçesi civarında da işgalde bulunmuştur. O zaman Afyonkarahisar nahiyesi olan Işıklı'da Yunan karakol kurmuş ve halkın elinden zorla erzak toplamış, çeşitli işkencelere maruz bırakmışlardır. Bu baskıdan dolayı korumasız olan civar köylüler Akdağ'da bulunan Kocayayla gibi yüksek yerlere geçici göçmüşlerdir. Filmimizde ki hikayede bu olaylar esnasında yaşanmıştır. Yaşları yetmediği için düzenli orduya asker olarak katılamayan iki gencin mücadelesini anlatan bir kısa filmdir.

 

Denizli Merkezefendi Hilmi Özcan Anadolu Lisesi Öğrenciler: Halil Ömer Aydoğan, Zafer Kaha, Semih Öğüt, Selime Nur Üründül, Mustafa Özaydın, Tahsin Bulut, Hatem Gezer, Hatice Uzelli, Sıla Gürcan; Danışman görsel sanatlar öğretmeni Gökhan Altındağ’a desteklerinden dolayı Hilmi Özcan Anadolu Lisesi idaresi ve Denizli Sarayköy Hisarköy muhtarlığına teşekkürler.

 

FİLMİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN!

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.