Başkan Boyacı; "Dört gazeteciden biri işsiz"

GÜNDEM 09.01.2020 - 10:14, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

Başkan Boyacı; "Dört gazeteciden biri işsiz"

Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı,  10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, TÜİK verilerine göre işsizlikte en fazla ikinci oranın gazetecilik mesleğinde olduğunu,  4 gazeteciden birinin işsiz olduğunu söyledi.   Ülkemizde basın sektörünün  10 Ocak 1961 tarihinde elde edilen hakların büyük bölümünü yitirdiğini görüyoruz.  Demokratik toplumların vazgeçilmez unsuru olan medya sektöründe 10 Ocak 1961 tarihinde yapılan yasal düzenlemeyle basın çalışanlarının çalışma koşulları iyileştirilmiş ve önemli haklar sağlanmıştır. Dokuz gazete patronunun 59 yıl önce çalışma koşullarına getirilen düzenlemeleri protesto amacıyla gazete çıkartmama kararı üzerine gazete çalışanları 3 gün BASIN ismiyle gazete çıkarmıştı. O günden bu yana  10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanmaktadır.   Aradan 59  yıl geçmesine rağmen bugün basın sektörünün sorunlarının derinleşerek arttığını görmekteyiz. Son iki yıldır ülkemizde yaşanan ekonomik sorunlar yerel gazetelerimizi kapanmanın eşiğine getirdi ve hatta Türkiye genelinde son iki yılda 200’den fazla gazete kapandı. Birçok meslektaşımız da işsiz kaldı. Kutladığımız günün adı çalışan gazeteciler ancak TÜİK’in 2018 işgücü istatistiklerine göre işsizlikte en yüksek ikinci oran gazetecilikte. Resmi verilere göre her dört gazeteciden biri işsiz. 2019 yılında işsiz gazetecilere 3 bin meslektaşımız daha eklendi.   Bunun yanı sıra teknolojik gelişmeyle birlikte giderek yaygınlaşan ve etkisini artıran internet yayıncılığı konusunda yasal düzenleme yıllardır çıkarılamamıştır. Meslek örgütlerinin çağrılarına ve çabalarına rağmen Basın Meslek Yasası, hala gündemde bile değildir. Basın kuruluşlarının yaşadığı ekonomik sorunlar giderek büyümektedir.   Sektörümüzde yaşanan sorunların bir an önce çözümlenmesi, demokrasimiz  açısından büyük önem taşımaktadır. Basın özgürlüğünden,çalışma koşullarına, mesleki standartlardan yasal düzenlemelere kadar bir dizi yenilik, geniş katılımlı çalıştaylar dizisi ile belirlenmeli ve zaman geçirilmeden uygulamaya konulmalıdır.   Unutulmamalıdır ki; basın özgürlüğü ve basın özgürlüğünü de kapsayan ifade özgürlüğü, çağımızda demokratik yaşamın olmazsa olmazıdır. Özgür basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Halkın sesi olma görevini üstlenen bağımsız ve özgür basın, düşünce özgürlüğünün de en etkili aracıdır. Çağdaş demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkı basın ve ifade özgürlüğüyle mümkündür. Sorunlarımızın çözüldüğü, basının halkın haber alma hakkını eksiksiz yerine getirdiği  10 Ocakları yaşamak  dileğiyle tüm meslektaşlarımın Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum.

Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı,  10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, TÜİK verilerine göre işsizlikte en fazla ikinci oranın gazetecilik mesleğinde olduğunu,  4 gazeteciden birinin işsiz olduğunu söyledi.

 

Ülkemizde basın sektörünün  10 Ocak 1961 tarihinde elde edilen hakların büyük bölümünü yitirdiğini görüyoruz.  Demokratik toplumların vazgeçilmez unsuru olan medya sektöründe 10 Ocak 1961 tarihinde yapılan yasal düzenlemeyle basın çalışanlarının çalışma koşulları iyileştirilmiş ve önemli haklar sağlanmıştır. Dokuz gazete patronunun 59 yıl önce çalışma koşullarına getirilen düzenlemeleri protesto amacıyla gazete çıkartmama kararı üzerine gazete çalışanları 3 gün BASIN ismiyle gazete çıkarmıştı. O günden bu yana  10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanmaktadır.

 

Aradan 59  yıl geçmesine rağmen bugün basın sektörünün sorunlarının derinleşerek arttığını görmekteyiz. Son iki yıldır ülkemizde yaşanan ekonomik sorunlar yerel gazetelerimizi kapanmanın eşiğine getirdi ve hatta Türkiye genelinde son iki yılda 200’den fazla gazete kapandı. Birçok meslektaşımız da işsiz kaldı. Kutladığımız günün adı çalışan gazeteciler ancak TÜİK’in 2018 işgücü istatistiklerine göre işsizlikte en yüksek ikinci oran gazetecilikte. Resmi verilere göre her dört gazeteciden biri işsiz. 2019 yılında işsiz gazetecilere 3 bin meslektaşımız daha eklendi.

 

Bunun yanı sıra teknolojik gelişmeyle birlikte giderek yaygınlaşan ve etkisini artıran internet yayıncılığı konusunda yasal düzenleme yıllardır çıkarılamamıştır. Meslek örgütlerinin çağrılarına ve çabalarına rağmen Basın Meslek Yasası, hala gündemde bile değildir. Basın kuruluşlarının yaşadığı ekonomik sorunlar giderek büyümektedir.

 

Sektörümüzde yaşanan sorunların bir an önce çözümlenmesi, demokrasimiz  açısından büyük önem taşımaktadır. Basın özgürlüğünden,çalışma koşullarına, mesleki standartlardan yasal düzenlemelere kadar bir dizi yenilik, geniş katılımlı çalıştaylar dizisi ile belirlenmeli ve zaman geçirilmeden uygulamaya konulmalıdır.

 

Unutulmamalıdır ki; basın özgürlüğü ve basın özgürlüğünü de kapsayan ifade özgürlüğü, çağımızda demokratik yaşamın olmazsa olmazıdır. Özgür basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Halkın sesi olma görevini üstlenen bağımsız ve özgür basın, düşünce özgürlüğünün de en etkili aracıdır. Çağdaş demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkı basın ve ifade özgürlüğüyle mümkündür. Sorunlarımızın çözüldüğü, basının halkın haber alma hakkını eksiksiz yerine getirdiği  10 Ocakları yaşamak  dileğiyle tüm meslektaşlarımın Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.