Bebeğinizin gizleri sürekli kızarıp çapaklanıyorsa ne yapmalısınız?

SAĞLIK 09.10.2018 - 10:52, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

Bebeğinizin gizleri sürekli kızarıp çapaklanıyorsa ne yapmalısınız?

Gözyaşı, gözün ön kısmına yayılarak burayı nemlendirip ıslattıktan sonra gözyaşı kanalından geçerek burun içine akıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müslime Yalaz, bu tıkanmanın hem bebeklerde hem de yetişkinlerde olabildiğini bildiriyor. Bebeklerde gözyaşı kesesine masaj yapılarak ya da gözyaşı kanalından çelik sonda geçirilerek sorun çözümleniyor.     Bebeklerde doğumdan sonra gözde sulanma, çapaklanmanın yanısıra kızarıklık, şişlik oluşuyor. Gözde çapak birikince de kirpikler birbirine yapışıyor, bebek gözlerini rahat açamıyor. Gözyaşı kanalının buruna açılan kısmında bir zar var. Bu zar doğumdan sonra kendiliğinden yırtılıp açılıyor. Böylece oluşan yaş sürekli burun içinden akıp gidiyor. Bu işlem gün boyunca tekrarlanıyor. Ancak bebeklerde bu zar açılmazsa kanal tıkalı olacağı için gözyaşı buruna akamıyor ve kesede birikim oluşuyor, gözler sulanıyor. Bu tıkanıklık genellikle ilk 6-9 ayda kendiliğinden iyileşiyor. Masaj yapılması kanalın açılmasını kolaylaştırıyor. Prof. Yalaz, bu süreçte açılmayan kanalın çelik sonda kullanılarak açıldığını belirtiyor.    Bebeklerde gözyaşı kanalı tıkandığında, önce gözyaşı kesesi üzerine yukardan aşağı baş veya işaret parmağıyla masaj yapılması öneriliyor. Böylece kesenin içinde birikmiş olan sıvı aşağıdaki zara doğru basınç yaparak, zarın açılmasına yardımcı oluyor. Buna rağmen açılmayan hastalarda yüzde 5-10 oranında cerrahi müdahale gerekiyor. Genel anestezi altında yapılıyor. Kanalı açmak için de çelik sondalar kullanılıyor. Sonda ile göz pınarından girilip zar yırtılıyor, sulanma ve çapaklanma geçiyor.    Gözyaşı kanalı tıkanıklığı nedeniyle verilen antibiyotikli damlalar kanalı açmıyor ama çapaklanmayı durduruyor. Bebek büyüdükçe kanal genişleyerek kendiliğinden açılabiliyor. Masajın yapılması  açılmayı kolaylaştırıp çabuklaştırıyor. Masajla açılmayınca sonda kullanılıyor. Sondalamanın başarılı olmadığı durumlarda da kanal içine silikon tüp yerleştiriliyor. Bu tüp 2-6 ay süreyle arasında bıraktıktan sonra tüp çıkarılıyor. Çıkarılması tekrar bir ameliyat gerektirmiyor. Bazen de burun içindeki kemik yapı nedeniyle gözyaşı kanalı tıkanabiliyor. Bu durumda yetişkinlerde uygulanan ameliyatları yapmak gerekiyor.  

Gözyaşı, gözün ön kısmına yayılarak burayı nemlendirip ıslattıktan sonra gözyaşı kanalından geçerek burun içine akıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müslime Yalaz, bu tıkanmanın hem bebeklerde hem de yetişkinlerde olabildiğini bildiriyor. Bebeklerde gözyaşı kesesine masaj yapılarak ya da gözyaşı kanalından çelik sonda geçirilerek sorun çözümleniyor.  

 
Bebeklerde doğumdan sonra gözde sulanma, çapaklanmanın yanısıra kızarıklık, şişlik oluşuyor. Gözde çapak birikince de kirpikler birbirine yapışıyor, bebek gözlerini rahat açamıyor. Gözyaşı kanalının buruna açılan kısmında bir zar var. Bu zar doğumdan sonra kendiliğinden yırtılıp açılıyor. Böylece oluşan yaş sürekli burun içinden akıp gidiyor. Bu işlem gün boyunca tekrarlanıyor.

Ancak bebeklerde bu zar açılmazsa kanal tıkalı olacağı için gözyaşı buruna akamıyor ve kesede birikim oluşuyor, gözler sulanıyor. Bu tıkanıklık genellikle ilk 6-9 ayda kendiliğinden iyileşiyor. Masaj yapılması kanalın açılmasını kolaylaştırıyor. Prof. Yalaz, bu süreçte açılmayan kanalın çelik sonda kullanılarak açıldığını belirtiyor. 
 
Bebeklerde gözyaşı kanalı tıkandığında, önce gözyaşı kesesi üzerine yukardan aşağı baş veya işaret parmağıyla masaj yapılması öneriliyor. Böylece kesenin içinde birikmiş olan sıvı aşağıdaki zara doğru basınç yaparak, zarın açılmasına yardımcı oluyor.

Buna rağmen açılmayan hastalarda yüzde 5-10 oranında cerrahi müdahale gerekiyor. Genel anestezi altında yapılıyor. Kanalı açmak için de çelik sondalar kullanılıyor. Sonda ile göz pınarından girilip zar yırtılıyor, sulanma ve çapaklanma geçiyor. 
 
Gözyaşı kanalı tıkanıklığı nedeniyle verilen antibiyotikli damlalar kanalı açmıyor ama çapaklanmayı durduruyor. Bebek büyüdükçe kanal genişleyerek kendiliğinden açılabiliyor. Masajın yapılması  açılmayı kolaylaştırıp çabuklaştırıyor. Masajla açılmayınca sonda kullanılıyor.

Sondalamanın başarılı olmadığı durumlarda da kanal içine silikon tüp yerleştiriliyor. Bu tüp 2-6 ay süreyle arasında bıraktıktan sonra tüp çıkarılıyor. Çıkarılması tekrar bir ameliyat gerektirmiyor. Bazen de burun içindeki kemik yapı nedeniyle gözyaşı kanalı tıkanabiliyor. Bu durumda yetişkinlerde uygulanan ameliyatları yapmak gerekiyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.