Berna Öztürk, ağız ve diş sağlığı çalışmalarını anlattı

SAĞLIK 20.11.2019 - 14:55, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

Berna Öztürk, ağız ve diş sağlığı çalışmalarını anlattı

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk 18-22 Kasım Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kapsamında bir açıklama yaptı. Ağız ve diş sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Öztürk, Denizli’de yürütülen ağız ve diş sağlığı çalışmalarını da değerlendirdi.   Sağlıklı bir yaşamın ağız ve diş sağlığıyla başladığını, ağız ve diş sağlığını bozan faktörlerin vücut sağlığını da etkilediğini söyleyen İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk; “ Diş ve diş eti hastalıkları ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Ancak hayatı doğrudan tehdit etmediği için gereken önem verilmemektedir. Buna rağmen kalp- damar hastalıkları, büyüme geriliği, erken doğum, şeker hastalığı gibi birçok sağlık sorununun oluşmasına neden olduğu unutulmamalıdır. Ağız ve diş sağlığı problemlerini ortaya çıkmadan önce koruyucu önlemlerle engellenmesi gerekmektedir. Ülkemizde dış hekimine genellikle hastalığın ilerlediği dönemlerde gidilmektedir. Bu da dişte kalıcı hasara neden olmakta ve diş kaybına yol açmaktadır. Diş ve diş eti hastalıkları rutin kontrollerle önlenebilir, kontrol edebilir ve iyileştirilebilir” dedi.     Kamuda 125 diş hekimiyle dolgu, kanal tedavisi, protez işlemleri, dış taşı temizliği ve diş çekim işlemlerini gerçekleştirdiklerini anlatan Uz. Dr. Berna Öztürk, koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetleri kapsamında da eğitimler vererek flor vernik uygulaması yaptıklarını söyledi ve şöyle devam etti: “Denizli’de ‘Koruyucu Ağız Diş Sağlığı Programı’ kapsamında 1. sınıf öğrencilerine tarama,  anasınıfı, 1,2,3 ve 4. sınıf öğrencilerine Ağız Diş Sağlığı farkındalık eğitimleri verilmekte ve flor vernik uygulaması gerçekleştirilmektedir. Flor vernik uygulaması ile erken yaşta diş çürüklerinin ve kalıcı diş kayıplarının önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca öğrencilerimize diş fırçası, diş macunu, broşür ve afişler dağıtılmaktadır. Bu bağlamda 2018-2019 eğitim öğretim yılında, 134 bin 916 öğrenciye eğitim verdik. 13 bin 605 öğrenciye diş taraması ve 55 bin 758 öğrenciye de flor vernik uygulaması gerçekleştirdik. Ayrıca 48 bin 24 adet fırça macun setini çocuklarımıza ücretsiz dağıttık. Bu hafta vesilesiyle diş sağlığının tekrar önemine dikkat çekiyor, koruyucu hekimlik açısından üzerine düşen sorumluluğun bilincinde olan ve bu konuda özveriyle çalışan tüm diş hekimlerimizin 18-24 Kasım Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası ve 22 Kasım Diş Hekimleri Gününü kutluyorum” dedi.      

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk 18-22 Kasım Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kapsamında bir açıklama yaptı. Ağız ve diş sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Öztürk, Denizli’de yürütülen ağız ve diş sağlığı çalışmalarını da değerlendirdi.

 

Sağlıklı bir yaşamın ağız ve diş sağlığıyla başladığını, ağız ve diş sağlığını bozan faktörlerin vücut sağlığını da etkilediğini söyleyen İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk; “ Diş ve diş eti hastalıkları ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Ancak hayatı doğrudan tehdit etmediği için gereken önem verilmemektedir. Buna rağmen kalp- damar hastalıkları, büyüme geriliği, erken doğum, şeker hastalığı gibi birçok sağlık sorununun oluşmasına neden olduğu unutulmamalıdır. Ağız ve diş sağlığı problemlerini ortaya çıkmadan önce koruyucu önlemlerle engellenmesi gerekmektedir. Ülkemizde dış hekimine genellikle hastalığın ilerlediği dönemlerde gidilmektedir. Bu da dişte kalıcı hasara neden olmakta ve diş kaybına yol açmaktadır. Diş ve diş eti hastalıkları rutin kontrollerle önlenebilir, kontrol edebilir ve iyileştirilebilir” dedi.

 

 

Kamuda 125 diş hekimiyle dolgu, kanal tedavisi, protez işlemleri, dış taşı temizliği ve diş çekim işlemlerini gerçekleştirdiklerini anlatan Uz. Dr. Berna Öztürk, koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetleri kapsamında da eğitimler vererek flor vernik uygulaması yaptıklarını söyledi ve şöyle devam etti: “Denizli’de ‘Koruyucu Ağız Diş Sağlığı Programı’ kapsamında 1. sınıf öğrencilerine tarama,  anasınıfı, 1,2,3 ve 4. sınıf öğrencilerine Ağız Diş Sağlığı farkındalık eğitimleri verilmekte ve flor vernik uygulaması gerçekleştirilmektedir. Flor vernik uygulaması ile erken yaşta diş çürüklerinin ve kalıcı diş kayıplarının önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca öğrencilerimize diş fırçası, diş macunu, broşür ve afişler dağıtılmaktadır. Bu bağlamda 2018-2019 eğitim öğretim yılında, 134 bin 916 öğrenciye eğitim verdik. 13 bin 605 öğrenciye diş taraması ve 55 bin 758 öğrenciye de flor vernik uygulaması gerçekleştirdik. Ayrıca 48 bin 24 adet fırça macun setini çocuklarımıza ücretsiz dağıttık. Bu hafta vesilesiyle diş sağlığının tekrar önemine dikkat çekiyor, koruyucu hekimlik açısından üzerine düşen sorumluluğun bilincinde olan ve bu konuda özveriyle çalışan tüm diş hekimlerimizin 18-24 Kasım Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası ve 22 Kasım Diş Hekimleri Gününü kutluyorum” dedi.

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.