Çameli'de Selvi Mantarı ve Şeytan Keleği dönemi!

DENİZLİ 30.11.2018 - 11:03, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

Çameli'de Selvi Mantarı ve Şeytan Keleği dönemi!

Denizli  Çameli İlçesi'nde çıntar döneminin ardından şimdide 'Şeytan Keleği ve Selvi Mantarı' boy göstermeye başladı. Bir çok hastalığa iyi geldiği belirtilen bu bitkiler bugünlerde pazarlarda da satılmakta...   Yağışlı havanın ardından ve nemli ortamda ortaya çıkan Selvi Mantarı genellikle selvi ağaçlarının altında bulunuyor. Vatandaşlar tarafından toplanan ve pazarlarda satılan Selvi mantarının yemeğinin çok lezzetli olduğu ve bir çok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor.   Şeytan Keleği ( Şeytan Pençesi) ise kurutularak daha sonra tüketilen bir bitki olduğu, sinizüt, mayasır, romatizma, ırt ağrısını, baş ağrısını, mide ekşimesini, alerjileri ve ateşi tedavi etmek ve iştahı arttırmak amacıyla ve bir çok hastalıklara iyi geldiği belirtiliyor. Her iki bitkininde Çameli İlçesi'nde sıkça görülen bir bitki olduğu belirtildi.   Türkiye'de Güneyde yüksek kesimlerde, Denizli'de ise Çameli İlçesi'nde sıkça yetişen, aynı zamanda  Güney Afrikada da yetişen ama  bu bitki türü  yerli topluluklar şeytan keleğini (şeytan pençesi) şifa amacıyla belki de binlerce yıldır kullanmışlardır. Şeytan pençesi preparatları bu topluluklar arasında mide ve bağırsak problemlerini iyileştirmek, ateşi düşürmek, alerjik reaksiyonları azaltmak ve migreni hafifletmek için dahili olarak alınırdı.     Selvi Mantarı bir diğer adı ile İstiridye Mantarı aynı zamanda, kayın mantarı, kavak mantarı, yaprak mantarı, lamelli soluk istiridye mantarı, karakulak mantarı v.b. bir çok isimlerle bilinen doğada yetişebilen ve yenilebilen mantar türlerinden bir tanesidir. İsmini aldığı gibi, doğada kavak ve kayın gibi ağaçların gövdelerinde yetişen bir mantar türüdür. İstiridye şeklinde  olması nedeniyle “istiridye mantarı” ismini de almış, kültür ortamında yetiştirilebilen ender türlerden bir tanesidir. Hoş bir koku ve damak tadına sahip olan istiridye mantarı, özellikle son yıllarda Türkiye’de ilgi görmüş, besin değeri ve faydalarıyla ciddi talep yaratmıştır.     Selvi mantarı türleri, tamamen organik ortamlarda hiçbir kimyasal madde ve gübre kullanılmadan yetiştirilmesi ile güvenilirliğini diğer mantarlardan bir kat daha fazla artırmaktadır. Kültürü yapılan, ülkemiz koşullarına daha uygun olan selvi türü mantarlar hastalık ve zararlılara karşı dayanımı, besin değerinin diğer kültür mantarlarından daha yüksek olması, üretiminde kompost fermantasyonu ve örtü toprağı kullanılmaması üretimin güvenli ve steril olmasını sağlamaktadır.   Doğal antibiyotik özelliklerine sahip olan Selvi mantarı (istiridye mantarı), birçok kanser türünün ve alzheimer hastalarının tedavisinde yurt dışında kullanılmaktadır.      

Denizli  Çameli İlçesi'nde çıntar döneminin ardından şimdide 'Şeytan Keleği ve Selvi Mantarı' boy göstermeye başladı. Bir çok hastalığa iyi geldiği belirtilen bu bitkiler bugünlerde pazarlarda da satılmakta...

 

Yağışlı havanın ardından ve nemli ortamda ortaya çıkan Selvi Mantarı genellikle selvi ağaçlarının altında bulunuyor. Vatandaşlar tarafından toplanan ve pazarlarda satılan Selvi mantarının yemeğinin çok lezzetli olduğu ve bir çok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor.

 

Şeytan Keleği ( Şeytan Pençesi) ise kurutularak daha sonra tüketilen bir bitki olduğu, sinizüt, mayasır, romatizma, ırt ağrısını, baş ağrısını, mide ekşimesini, alerjileri ve ateşi tedavi etmek ve iştahı arttırmak amacıyla ve bir çok hastalıklara iyi geldiği belirtiliyor. Her iki bitkininde Çameli İlçesi'nde sıkça görülen bir bitki olduğu belirtildi.

 

Türkiye'de Güneyde yüksek kesimlerde, Denizli'de ise Çameli İlçesi'nde sıkça yetişen, aynı zamanda  Güney Afrikada da yetişen ama  bu bitki türü  yerli topluluklar şeytan keleğini (şeytan pençesi) şifa amacıyla belki de binlerce yıldır kullanmışlardır. Şeytan pençesi preparatları bu topluluklar arasında mide ve bağırsak problemlerini iyileştirmek, ateşi düşürmek, alerjik reaksiyonları azaltmak ve migreni hafifletmek için dahili olarak alınırdı.

 

 

Selvi Mantarı bir diğer adı ile İstiridye Mantarı aynı zamanda, kayın mantarı, kavak mantarı, yaprak mantarı, lamelli soluk istiridye mantarı, karakulak mantarı v.b. bir çok isimlerle bilinen doğada yetişebilen ve yenilebilen mantar türlerinden bir tanesidir. İsmini aldığı gibi, doğada kavak ve kayın gibi ağaçların gövdelerinde yetişen bir mantar türüdür. İstiridye şeklinde  olması nedeniyle “istiridye mantarı” ismini de almış, kültür ortamında yetiştirilebilen ender türlerden bir tanesidir. Hoş bir koku ve damak tadına sahip olan istiridye mantarı, özellikle son yıllarda Türkiye’de ilgi görmüş, besin değeri ve faydalarıyla ciddi talep yaratmıştır.

 

 

Selvi mantarı türleri, tamamen organik ortamlarda hiçbir kimyasal madde ve gübre kullanılmadan yetiştirilmesi ile güvenilirliğini diğer mantarlardan bir kat daha fazla artırmaktadır. Kültürü yapılan, ülkemiz koşullarına daha uygun olan selvi türü mantarlar hastalık ve zararlılara karşı dayanımı, besin değerinin diğer kültür mantarlarından daha yüksek olması, üretiminde kompost fermantasyonu ve örtü toprağı kullanılmaması üretimin güvenli ve steril olmasını sağlamaktadır.

 

Doğal antibiyotik özelliklerine sahip olan Selvi mantarı (istiridye mantarı), birçok kanser türünün ve alzheimer hastalarının tedavisinde yurt dışında kullanılmaktadır.

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.