Denizli’de Nar Hasadı Heyecanı Yaşanıyor

DENİZLİ 23.09.2020 - 17:25, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

Denizli’de Nar Hasadı Heyecanı Yaşanıyor

Denizli’nin meyve deposu sayılan Pamukkale İlçesi’nde bugünlerde tatlı bir koşuşturma devam ediyor. Her karış toprağından bereket fışkıran Irlıganlı’da turfanda Nar hasadı başladı.   Denizli’de faaliyet gösteren tarımsal ürün ihracatçılarından Mevlüt Erarslan, 2020 yılı nar hasadından çok memnun olduklarını ifade ederek Avrupa’dan gelen talepten memnun olduklarını söyledi.     Tarım ve Orman il Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; “Dünyada en fazla nar üreten ülkeler arasında bulunan ülkemizde Denizli’nin ekolojik koşullarının uygunluğu, arazi miktarının çokluğu ve dış-iç talepler üretimimizi hızlı bir şekilde artırıyor. Denizli’de nar üretimi bakımından Ege Bölgesinde 2. Türkiye'de 4.sırada yer alıyor. Denizli’de 23 bin 724 dekar alanda nar yetiştiriciliği yapılmaktadır. Verime yatan nar bahçelerinden yaklaşık 3 ton/dekar arasında olup 43 bin 775 ton ürün alınmaktadır.     İlimizde nar yetiştiriciliği; iklim, arazi, toprak yapısına göre ağırlıklı olarak Pamukkale, Buldan, Güney ve Sarayköy  ilçelerimizde yapılmaktadır. Mikroklimatik iklim nedeniyle özellikle Pamukkale ilçemizde yetişen hicaz narının tat, renk, aroma, kalite ve kantitesinin  yüksek olması, pestisit kalıntısı probleminin olmayışı bakımından ihracatçı firmaların tercih nedeni olmaktadır. Yetiştirilen narın birinci kalitede olanları ihracata, geri kalan kısmı sanayi de meyve suyu olarak işlenmektedir.     İlçede üretilen narlar bakanlığın iyi üretim metodları ile belirlenmiş entegre mücadele, iyi tarım uygulamaları v.b. projeler kapsamında üretilmektedir. İl Müdürlüğümüzce yürütülen çalışmalarda kayıt altındaki  üreticilerin izlenebilir, insan sağlığını tehdit etmeyen, çevreye duyarlı üretim metodları ile ürettikleri  ve hijyenik şartlarda hazırlanan narların 70-80'i  başta AB ülkeleri olmak üzere Rusya Federasyonu ve Ukrayna'ya ihraç edilmektedir.    

Denizli’nin meyve deposu sayılan Pamukkale İlçesi’nde bugünlerde tatlı bir koşuşturma devam ediyor. Her karış toprağından bereket fışkıran Irlıganlı’da turfanda Nar hasadı başladı.

 

Denizli’de faaliyet gösteren tarımsal ürün ihracatçılarından Mevlüt Erarslan, 2020 yılı nar hasadından çok memnun olduklarını ifade ederek Avrupa’dan gelen talepten memnun olduklarını söyledi.

 

 

Tarım ve Orman il Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; “Dünyada en fazla nar üreten ülkeler arasında bulunan ülkemizde Denizli’nin ekolojik koşullarının uygunluğu, arazi miktarının çokluğu ve dış-iç talepler üretimimizi hızlı bir şekilde artırıyor. Denizli’de nar üretimi bakımından Ege Bölgesinde 2. Türkiye'de 4.sırada yer alıyor. Denizli’de 23 bin 724 dekar alanda nar yetiştiriciliği yapılmaktadır. Verime yatan nar bahçelerinden yaklaşık 3 ton/dekar arasında olup 43 bin 775 ton ürün alınmaktadır.

 

 

İlimizde nar yetiştiriciliği; iklim, arazi, toprak yapısına göre ağırlıklı olarak Pamukkale, Buldan, Güney ve Sarayköy  ilçelerimizde yapılmaktadır. Mikroklimatik iklim nedeniyle özellikle Pamukkale ilçemizde yetişen hicaz narının tat, renk, aroma, kalite ve kantitesinin  yüksek olması, pestisit kalıntısı probleminin olmayışı bakımından ihracatçı firmaların tercih nedeni olmaktadır. Yetiştirilen narın birinci kalitede olanları ihracata, geri kalan kısmı sanayi de meyve suyu olarak işlenmektedir.

 

 

İlçede üretilen narlar bakanlığın iyi üretim metodları ile belirlenmiş entegre mücadele, iyi tarım uygulamaları v.b. projeler kapsamında üretilmektedir. İl Müdürlüğümüzce yürütülen çalışmalarda kayıt altındaki  üreticilerin izlenebilir, insan sağlığını tehdit etmeyen, çevreye duyarlı üretim metodları ile ürettikleri  ve hijyenik şartlarda hazırlanan narların 70-80'i  başta AB ülkeleri olmak üzere Rusya Federasyonu ve Ukrayna'ya ihraç edilmektedir.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.