Denizlililer Dikkat! Ev Ve İşyerlerinizin Altından Fay Hattı Geçiyor Mu?

DENİZLİ 29.01.2020 - 10:34, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

Denizlililer Dikkat! Ev Ve İşyerlerinizin Altından Fay Hattı Geçiyor Mu?

Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, Elazığ, Malatya ve Manisa depremlerinin ardından Türkiye aktif fay hattı sorgulama haritasını erişime açtı. Denizlililer evinizin altından fay hattı geçiyor mu tek tıkla öğrenebilirsiniz.   MTA'nın resmi internet adresin-den giyilen haritada son depremler ve faylar sekmesinden Türkiye genelinde şehirlerin, ilçelerin, mahallelerin ve caddelerin fay haritası görüntülenebiliyor.   Sistemde son 24 saatte ve 30 gün içinde yaşanan deprem bilgileri de yer alıyor.   Haritada bulunduğu konumu işaretle-yen bir kişi, hangi zaman diliminde evinin altından diri fay hatlarının geçtiği bilgisine erişebiliyor. Ayrıca depremin ardından e-Devlete giriş yapan her kullanıcı bulunduğu parselin zemin özelliklerine de ulaşıyor. Harita, en güncel deprem kaynak parametreleri, deprem katalogları ve yeni nesil matematiksel modeller dikkate alınarak hazırlandı.   FAY HATTI SORGULAMA EKRANI   FAY NEDİR?   Yerkabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri, (üzerinde deprem olan ve hareket eden iki levha yada levhacık arasındaki ara yüzey) FAY olarak adlandırılır.   Son Tarihsel dönemde deprem oluşturmuş olan tüm faylar diri fay olarak isimlendirilir. Bu fayların dirilikleri sadece yazılı tarihsel kataloglardan değil aynı zamanda tarihi yapıları etkileyen faylanma işaretlerinden de anlaşılabilir. Genç kuvaterner çökellerini (2 milyon yıldan daha yaşlı olmayan) kesen faylar, ötelenmiş genç akarsu yatakları, ötelenmiş akarsu – denizel sekiller, basınç sırtı yada çöküntü gölcükleri, uzamış sırtlar gibi genç morfolojik şekiller oluşturmuş faylar, diri faylardır.   

Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, Elazığ, Malatya ve Manisa depremlerinin ardından Türkiye aktif fay hattı sorgulama haritasını erişime açtı. Denizlililer evinizin altından fay hattı geçiyor mu tek tıkla öğrenebilirsiniz.

 

MTA'nın resmi internet adresin-den giyilen haritada son depremler ve faylar sekmesinden Türkiye genelinde şehirlerin, ilçelerin, mahallelerin ve caddelerin fay haritası görüntülenebiliyor.

 

Sistemde son 24 saatte ve 30 gün içinde yaşanan deprem bilgileri de yer alıyor.

 

Haritada bulunduğu konumu işaretle-yen bir kişi, hangi zaman diliminde evinin altından diri fay hatlarının geçtiği bilgisine erişebiliyor. Ayrıca depremin ardından e-Devlete giriş yapan her kullanıcı bulunduğu parselin zemin özelliklerine de ulaşıyor.

Harita, en güncel deprem kaynak parametreleri, deprem katalogları ve yeni nesil matematiksel modeller dikkate alınarak hazırlandı.

 

FAY HATTI SORGULAMA EKRANI

 

FAY NEDİR?

 

Yerkabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri, (üzerinde deprem olan ve hareket eden iki levha yada levhacık arasındaki ara yüzey) FAY olarak adlandırılır.

 

Son Tarihsel dönemde deprem oluşturmuş olan tüm faylar diri fay olarak isimlendirilir. Bu fayların dirilikleri sadece yazılı tarihsel kataloglardan değil aynı zamanda tarihi yapıları etkileyen faylanma işaretlerinden de anlaşılabilir. Genç kuvaterner çökellerini (2 milyon yıldan daha yaşlı olmayan) kesen faylar, ötelenmiş genç akarsu yatakları, ötelenmiş akarsu – denizel sekiller, basınç sırtı yada çöküntü gölcükleri, uzamış sırtlar gibi genç morfolojik şekiller oluşturmuş faylar, diri faylardır.

  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.