Ege'nin efeleri bu festivalde buluşacak

KÜLTÜR 16.07.2018 - 15:35, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

Ege'nin efeleri bu festivalde buluşacak

Tavas Belediyesi tarafından bu yıl 2.'si düzenlenecek olan Zeybek, Kültür ve Sanat Festivali etkinliği 20-21-22 Temmuz tarihleri arasında Tavas'ta kutlanacak. Bağlar Mesireliğinde yapılacak olan festivale gençlerin sevilen sesi KOLPA müzik grubu ve şarkılarıyla büyük bir çıkış yakalayan Derya Uluğ konserleri damga vuracak.  Zeybekler günü için, Denizli, Uşak, Aydın, Burdur, Manisa, Balıkesir, Muğla, Kütahya, İzmir, Afyon gibi illerden çok sayıda zeybek ekibi Tavas'ın konuğu olacak.   15 Mayıs 1919'da İzmir Yunanlılar tarafından işgal edilince Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin halka yönelik yaptığı fetvası çok büyük bir öneme sahiptir. Bu çağrının hemen ertesi günü Tavas'ta halk toplanmış ve vatan savunmasının yapılması gerekliliğini haykırarak kalabalık bir yürüyüş düzenlemiştir. Tavas Belediyesi de meclis kararı ile 16 Mayıs Günü'nü "Zeybekler Günü" ilan ederek, bu anlamlı günün hafızalardan silinmemesi ve Tavaslılar'ın tarihe düştüğü bu zeybekçe duruşun gelecek nesillere aktarılması için bu günlerin festival coşkusu ile kutlanması kararlaştırıldı.   Tavas Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol, "Dosta güven düşmana korku salan zeybek kültürünü herkese her kesime tanıtmak ve yaşatmak istedik. Akademik olarak yapılan çalışmalarla da Tavas ilçesinin zeybek kültürünün beşiği olduğu tescillendi. Festivalimiz çevre illerden konukların da katılımıyla bölgesel bir niteliğe kavuşacak. İlerleyen yıllarda ulusal çapta etkinlikler düzenlemeyi planlıyoruz. Düzenlediğimiz festivalle bu folklorik yapıyı kılığı, kıyafeti, figürleriyle, her yönüyle tanıtmak istiyoruz. Ayrıca gençler tarafından sevilen iki sanatçımızda Tavas'ta bizimle beraber olacak. Yine Pazar günü sabah saatlerinde Yahşiler mevkiinde Gökay Şenliklerimiz yapılacak. Sürprizler devam ediyor diyor, Herkesi hafta sonu yapılacak olan etkinliğimize davet ediyorum" dedi.   20 Temmuzda Cuma günü başlayacak etkinlik, saat 17: 30'da çarşı meydanından Bağlar mesireliğine Mehteran, Atlılar, Halk Oyunları Ekipleri ve vatandaşlarla kortej yürüyüşü yapılarak başlayacak. Cuma günü Tavaslılar halk oyunlarına doyacak. Cumartesi günü Kolpa grubu, Pazar günü ise Derya Uluğ konseriyle Zeybek Festivali büyük bir coşkuyla kutlanacak. Birçok esnafın da festivalde stant açmasıyla festival karnaval havasında geçecek.    

Tavas Belediyesi tarafından bu yıl 2.'si düzenlenecek olan Zeybek, Kültür ve Sanat Festivali etkinliği 20-21-22 Temmuz tarihleri arasında Tavas'ta kutlanacak. Bağlar Mesireliğinde yapılacak olan festivale gençlerin sevilen sesi KOLPA müzik grubu ve şarkılarıyla büyük bir çıkış yakalayan Derya Uluğ konserleri damga vuracak.  Zeybekler günü için, Denizli, Uşak, Aydın, Burdur, Manisa, Balıkesir, Muğla, Kütahya, İzmir, Afyon gibi illerden çok sayıda zeybek ekibi Tavas'ın konuğu olacak.

 

15 Mayıs 1919'da İzmir Yunanlılar tarafından işgal edilince Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin halka yönelik yaptığı fetvası çok büyük bir öneme sahiptir. Bu çağrının hemen ertesi günü Tavas'ta halk toplanmış ve vatan savunmasının yapılması gerekliliğini haykırarak kalabalık bir yürüyüş düzenlemiştir. Tavas Belediyesi de meclis kararı ile 16 Mayıs Günü'nü "Zeybekler Günü" ilan ederek, bu anlamlı günün hafızalardan silinmemesi ve Tavaslılar'ın tarihe düştüğü bu zeybekçe duruşun gelecek nesillere aktarılması için bu günlerin festival coşkusu ile kutlanması kararlaştırıldı.

 

Tavas Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol, "Dosta güven düşmana korku salan zeybek kültürünü herkese her kesime tanıtmak ve yaşatmak istedik. Akademik olarak yapılan çalışmalarla da Tavas ilçesinin zeybek kültürünün beşiği olduğu tescillendi. Festivalimiz çevre illerden konukların da katılımıyla bölgesel bir niteliğe kavuşacak. İlerleyen yıllarda ulusal çapta etkinlikler düzenlemeyi planlıyoruz. Düzenlediğimiz festivalle bu folklorik yapıyı kılığı, kıyafeti, figürleriyle, her yönüyle tanıtmak istiyoruz. Ayrıca gençler tarafından sevilen iki sanatçımızda Tavas'ta bizimle beraber olacak. Yine Pazar günü sabah saatlerinde Yahşiler mevkiinde Gökay Şenliklerimiz yapılacak. Sürprizler devam ediyor diyor, Herkesi hafta sonu yapılacak olan etkinliğimize davet ediyorum" dedi.

 

20 Temmuzda Cuma günü başlayacak etkinlik, saat 17: 30'da çarşı meydanından Bağlar mesireliğine Mehteran, Atlılar, Halk Oyunları Ekipleri ve vatandaşlarla kortej yürüyüşü yapılarak başlayacak. Cuma günü Tavaslılar halk oyunlarına doyacak. Cumartesi günü Kolpa grubu, Pazar günü ise Derya Uluğ konseriyle Zeybek Festivali büyük bir coşkuyla kutlanacak. Birçok esnafın da festivalde stant açmasıyla festival karnaval havasında geçecek.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.