“İhracat” Kaldığı Yerden

EKONOMİ 01.02.2018 - 16:34, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

“İhracat” Kaldığı Yerden

TİM Başkan Vekili DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, yaptığı basın açıklamasından, “Ocak ayı ihracat rakamları Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklandı. İhracatımız, 2016 yılının Kasım ayından bu yana aralıksız artıyor ve başarılı performansına kaldığı yerden devam ediyor” dedi.   “İhracatta Atılım Yılı” sloganıyla yola çıktığımız ve 157,1 milyar USD ile Cumhuriyet tarihimizin en yüksek ikinci ihracat rakamına ulaştığımız 2017 yılını bitirirken, 2018’in “İhracatta Rekorlar Yılı” olacağını belirtmiştik.   Son 12 aylık ihracatımızı ele aldığımızda görüyoruz ki, ülkemiz ihracatı ulaştığı 158 milyar USD ile 2014’te yıl genelinde yakalanan en yüksek değer olan 157,6 milyar USD’yi geride bıraktı. Ocak ayında ise, ülkemiz ihracatı yüzde 16,3 artarak 12,2 milyar USD oldu.   DENİB ve Denizli ihracatında da yılın ilk ayındaki artışlar dikkat çekiyor. Denizli İhracatçılar Birliği tarafından kayda alınan ihracat ocak ayında yüzde 9,1 arttı ve 209 milyon USD olarak gerçekleşti. TİM tarafından açıklanan Denizli ihracatı ise yüzde 19,1 artışla 262 milyon USD’yi aştı.   Küresel Koşullar Pozitif   2018 yılı için küresel piyasalardaki birçok parametre son derece pozitif. Yeni yılda, dünya ekonomisinin ve ticaretinin büyümeye devam edeceğini öngörüyoruz. İlimiz ve ülkemiz için en önemli ihracat pazarı konumunda olan Avrupa Birliği’nin hem büyümesinin hem ithalat artışının süreceğini ifade edebiliriz.   Benzer şekilde, yakın ve komşu pazarlarımızdaki büyüme ivmesi de olumlu. Enerji ve emtia fiyatlarının artışı ve Euro/Dolar paritesinin ihracatımız lehine gelişiminin de, 2018 yılının nasıl geçeceği konusunda önemli ipuçları verdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.                 Bu veriler ışığında, son derece iyi başladığımız 2018 yılının geri kalanında da ihracat performansımızın artarak devam edeceğini ve sene sonunda hedeflerimize yeni rekorlar kırarak bir kez daha ulaşacağımızı düşünüyorum” dedi.

TİM Başkan Vekili DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, yaptığı basın açıklamasından, “Ocak ayı ihracat rakamları Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklandı. İhracatımız, 2016 yılının Kasım ayından bu yana aralıksız artıyor ve başarılı performansına kaldığı yerden devam ediyor” dedi.

 

“İhracatta Atılım Yılı” sloganıyla yola çıktığımız ve 157,1 milyar USD ile Cumhuriyet tarihimizin en yüksek ikinci ihracat rakamına ulaştığımız 2017 yılını bitirirken, 2018’in “İhracatta Rekorlar Yılı” olacağını belirtmiştik.

 

Son 12 aylık ihracatımızı ele aldığımızda görüyoruz ki, ülkemiz ihracatı ulaştığı 158 milyar USD ile 2014’te yıl genelinde yakalanan en yüksek değer olan 157,6 milyar USD’yi geride bıraktı. Ocak ayında ise, ülkemiz ihracatı yüzde 16,3 artarak 12,2 milyar USD oldu.

 

DENİB ve Denizli ihracatında da yılın ilk ayındaki artışlar dikkat çekiyor. Denizli İhracatçılar Birliği tarafından kayda alınan ihracat ocak ayında yüzde 9,1 arttı ve 209 milyon USD olarak gerçekleşti. TİM tarafından açıklanan Denizli ihracatı ise yüzde 19,1 artışla 262 milyon USD’yi aştı.

 

Küresel Koşullar Pozitif

 

2018 yılı için küresel piyasalardaki birçok parametre son derece pozitif. Yeni yılda, dünya ekonomisinin ve ticaretinin büyümeye devam edeceğini öngörüyoruz. İlimiz ve ülkemiz için en önemli ihracat pazarı konumunda olan Avrupa Birliği’nin hem büyümesinin hem ithalat artışının süreceğini ifade edebiliriz.

 

Benzer şekilde, yakın ve komşu pazarlarımızdaki büyüme ivmesi de olumlu. Enerji ve emtia fiyatlarının artışı ve Euro/Dolar paritesinin ihracatımız lehine gelişiminin de, 2018 yılının nasıl geçeceği konusunda önemli ipuçları verdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

               

Bu veriler ışığında, son derece iyi başladığımız 2018 yılının geri kalanında da ihracat performansımızın artarak devam edeceğini ve sene sonunda hedeflerimize yeni rekorlar kırarak bir kez daha ulaşacağımızı düşünüyorum” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.