İnme Önlenebilir Bir Hastalıktır

SAĞLIK 25.10.2019 - 14:05, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

İnme Önlenebilir Bir Hastalıktır

İnmeye yol açan risk faktörleri ve inmenin belirtileri hakkında farkındalık çalışmaları yürütülmesi amacıyla her yıl 29 Ekim Dünya İnme Günü olarak kutlanmaktadır.   PAÜ Hastanesi Nöroloji AD. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağatay Öncel inme günüyle ilgili açıklamalarda bulundu: Ani gelişen konuşma-anlama bozukluğu, yüzde kayma, kol veya bacakta güç kaybı, körlük inmenin belirtisi olabilir. Bu durumda hasta zaman kaybetmeden, acilen hastaneye başvurmalıdır. Çeşitli sakatlıklara, bunamaya ve ölüme yol açan inme 80 oranında önlenebilir bir hastalıktır. İnmeye yakalanmamak için şunlar yapılmalıdır:   -Düzenli yürüyüş yapılmalıdır (Haftada en az dört gün, kırkar dakika, hızlı tempo ) -Yüksek tansiyon ve şeker hastalığı mevcutsa mutlaka kontrol altına alınmalıdır. -Yüksek kolesterol kontrol altına alınmalıdır. -Sigara kesinlikle kullanılmamalıdır. Sigara içmek inme riskini 4-6 kat artırmaktadır. -Zeytinyağı, balık, sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmelidir. -Fazla kilolar verilmelidir.

İnmeye yol açan risk faktörleri ve inmenin belirtileri hakkında farkındalık çalışmaları yürütülmesi amacıyla her yıl 29 Ekim Dünya İnme Günü olarak kutlanmaktadır.

 

PAÜ Hastanesi Nöroloji AD. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağatay Öncel inme günüyle ilgili açıklamalarda bulundu: Ani gelişen konuşma-anlama bozukluğu, yüzde kayma, kol veya bacakta güç kaybı, körlük inmenin belirtisi olabilir. Bu durumda hasta zaman kaybetmeden, acilen hastaneye başvurmalıdır. Çeşitli sakatlıklara, bunamaya ve ölüme yol açan inme 80 oranında önlenebilir bir hastalıktır. İnmeye yakalanmamak için şunlar yapılmalıdır:

 

-Düzenli yürüyüş yapılmalıdır (Haftada en az dört gün, kırkar dakika, hızlı tempo )

-Yüksek tansiyon ve şeker hastalığı mevcutsa mutlaka kontrol altına alınmalıdır.

-Yüksek kolesterol kontrol altına alınmalıdır.

-Sigara kesinlikle kullanılmamalıdır. Sigara içmek inme riskini 4-6 kat artırmaktadır.

-Zeytinyağı, balık, sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmelidir.

-Fazla kilolar verilmelidir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.