İSO-500 Açıklandı: DSO Üyesi 12 Firma Listede Yer Aldı

EKONOMİ 13.07.2020 - 18:54, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

İSO-500 Açıklandı: DSO Üyesi 12 Firma Listede Yer Aldı

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) 1968 yılından bu yana aralıksız gerçekleştirdiği ve sektör için en değerli verileri oluşturan "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" araştırmasının 2019 yılı sonuçları açıklandı. Geçtiğimiz sene listede Denizli’den 12 firma kendine yer bulduğu gibi yine aynı firmaları listede yerlerini aldı.   İlk 500 şirkette 28. olan Er-Bakır, Denizli sıralamasında yine listenin başında bulunuyor. Er-Bakır’ı 91. sırada Abalıoğlu Yem ile 129. sırada yer alan Kocaer Haddecilik izliyor. Listede yer alan Denizli firmalarından 5 tanesi geçen seneye göre üst sıralara yükseliş gösterdi. İlk 500’deki Denizlili firmalara bakıldığında, 5 firma kablo ve bakır tel, 2 firma demir-çelik olmak üzere toplam 7 firma ile metal endüstrisinin listede parladığını görüyoruz. Kablo-bakır tel sektörü her sene olduğu gibi Denizli’de sıralamaya en çok firma sokan sektör oldu.  Bu bakımdan sektör, gerek ihracat, gerek ciro ve gerekse istihdam bakımından Denizli için ne kadar önemli olduğunu tekrar bizlere gösteriyor. Tekstil sektöründe geçen yıl olduğu gibi yine 2 firmayla listede yer alırken, gıda sektöründen 3 firma yerlerini aldı.     Konuyla ilgili açıklama yapan Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, “Sanayinin check-up'ı olarak nitelenen, sanayi sektörü başta olmak üzere Türkiye ekonomisinin büyümesinden ihracatına, finansmandan yatırım iklimine kadar birçok alanda detaylı bilgiler içeren ve araştırmaya göre, Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2018 yılında 878 Milyar TL olan üretimden satışlarını 2019 yılında yüzde 16,4 oranında artırarak 1 Trilyon TL’nin üzerine çıkardığını görüyoruz. 2019 yılındaki artış, 2017'deki yüzde 33,2 ve 2018'deki yüzde 34,5'lik oranlar ile kıyaslandığında, son üç yılın en düşük artışı olarak dikkatimizi çekti, büyüme performansının yavaşladığını da görmüş olduk.   Keçeci, “İSO 500’deki kuruluşların ihracatı yüzde 2,4 artarken, katma değerdeki yüksek teknoloji yoğunluklu pay, yüzde 6,9’a yükselmiş. İstihdam yüzde 1, Ar-Ge harcamaları da yüzde 150’nin üzerinde artmış olarak açıklandı. Ancak finansman giderleri karlılıkta belirleyici olmayı sürdürürken, kaynak yapısındaki bozulma da devam etmiş. Toplam borçların payının 1,4 puan yükseldiğini görüyoruz. Araştırma sonuçlarına göre şunu söyleyebiliriz ki; sanayici borçla yaşamak zorunda. Bu borcu çevirebilmek adına düşük faizlere ihtiyaç duyuyor. Şu dönemde sanayicinin en büyük avantajı faizlerin düşük seviyede seyretmesi. Zor bir süreçten geçiyoruz. Sanayi ayakta kalabilmek ve katma değer yaratabilmek için hala çabalıyor. Sanayicilerin bu çabalarına karşılık hükümetin de sanayiciyi koruyacak destekleri olmalı diye düşünüyorum.” diye konuştu.

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) 1968 yılından bu yana aralıksız gerçekleştirdiği ve sektör için en değerli verileri oluşturan "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" araştırmasının 2019 yılı sonuçları açıklandı. Geçtiğimiz sene listede Denizli’den 12 firma kendine yer bulduğu gibi yine aynı firmaları listede yerlerini aldı.

 

İlk 500 şirkette 28. olan Er-Bakır, Denizli sıralamasında yine listenin başında bulunuyor. Er-Bakır’ı 91. sırada Abalıoğlu Yem ile 129. sırada yer alan Kocaer Haddecilik izliyor. Listede yer alan Denizli firmalarından 5 tanesi geçen seneye göre üst sıralara yükseliş gösterdi. İlk 500’deki Denizlili firmalara bakıldığında, 5 firma kablo ve bakır tel, 2 firma demir-çelik olmak üzere toplam 7 firma ile metal endüstrisinin listede parladığını görüyoruz. Kablo-bakır tel sektörü her sene olduğu gibi Denizli’de sıralamaya en çok firma sokan sektör oldu.  Bu bakımdan sektör, gerek ihracat, gerek ciro ve gerekse istihdam bakımından Denizli için ne kadar önemli olduğunu tekrar bizlere gösteriyor. Tekstil sektöründe geçen yıl olduğu gibi yine 2 firmayla listede yer alırken, gıda sektöründen 3 firma yerlerini aldı.

 

 

Konuyla ilgili açıklama yapan Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, “Sanayinin check-up'ı olarak nitelenen, sanayi sektörü başta olmak üzere Türkiye ekonomisinin büyümesinden ihracatına, finansmandan yatırım iklimine kadar birçok alanda detaylı bilgiler içeren ve araştırmaya göre, Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2018 yılında 878 Milyar TL olan üretimden satışlarını 2019 yılında yüzde 16,4 oranında artırarak 1 Trilyon TL’nin üzerine çıkardığını görüyoruz. 2019 yılındaki artış, 2017'deki yüzde 33,2 ve 2018'deki yüzde 34,5'lik oranlar ile kıyaslandığında, son üç yılın en düşük artışı olarak dikkatimizi çekti, büyüme performansının yavaşladığını da görmüş olduk.

 

Keçeci, “İSO 500’deki kuruluşların ihracatı yüzde 2,4 artarken, katma değerdeki yüksek teknoloji yoğunluklu pay, yüzde 6,9’a yükselmiş. İstihdam yüzde 1, Ar-Ge harcamaları da yüzde 150’nin üzerinde artmış olarak açıklandı. Ancak finansman giderleri karlılıkta belirleyici olmayı sürdürürken, kaynak yapısındaki bozulma da devam etmiş. Toplam borçların payının 1,4 puan yükseldiğini görüyoruz. Araştırma sonuçlarına göre şunu söyleyebiliriz ki; sanayici borçla yaşamak zorunda. Bu borcu çevirebilmek adına düşük faizlere ihtiyaç duyuyor. Şu dönemde sanayicinin en büyük avantajı faizlerin düşük seviyede seyretmesi. Zor bir süreçten geçiyoruz. Sanayi ayakta kalabilmek ve katma değer yaratabilmek için hala çabalıyor. Sanayicilerin bu çabalarına karşılık hükümetin de sanayiciyi koruyacak destekleri olmalı diye düşünüyorum.” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.