İthal İpliğe Getirilen Ek Vergi Yerli İplikte İndirim Talebini Doğurdu

EKONOMİ 17.01.2019 - 16:11, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

İthal İpliğe Getirilen Ek Vergi Yerli İplikte İndirim Talebini Doğurdu

16 Ocak 2019 tarihindeki Resmi Gazetede yayınlanan 651 nolu Cumhurbaşkanlığı Kararı ile AB ve EFTA ülkeleri, Malezya, Singapur ve Güney Kore haricindeki ülkelerden ithalatı yapılan pamuk ipliği ve sentetik ipliklere yüzde 5 ile 8 oranlarında gümrük vergisi konması üzerine Denizlili tekstil üreticileri ayağa kalktı. Üreticiler tekstilin ana hammaddesi olan iplikte yapılan bu tasarrufun, piyasaya olumsuz yansıyacağını düşünüyor.   İplikte Ek Vergi Enflasyonda Artışa Neden Olacak   Konuyla ilgili açıklama yapan Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, “Ülkemiz pamuk ipliği ithalatının yaklaşık 80’nini gümrük vergisi konan ülkelerden gerçekleştirmektedir. Dahilde işleme kapsamında yapılan ithalatlarda vergi ödenmemesi sebebi ile bu artış ihracatçı firmalarımızı fazla etkilemeyecektir; ancak yurt içine üretim yapan firmalarımıza maliyet artışı olarak yansıyacaktır. Artan enerji ve işçilik maliyetleri ile ağır şartlarda rekabet eden tekstil firmaları ister istemez maliyetlerdeki bu artışı fiyatlarına yansıtmak zorunda kalacaktır. Son zamanlarda enflasyon ile mücadele kapsamında büyük fedakarlık yapan firmaların yapacakları fiyat artışları bu fedakarlıklarını sekteye uğratacaktır. Enflasyon paketinde tekstilin ağırlığı 7,206 olup bu fiyat artışları enflasyon rakamlarına yansıyacak ve yerli tüketici mağdur olacaktır.” şeklinde konuştu.   Tekstil Üreticileri Yerli İplikte İndirim Bekliyor   Bu kararların genellikle yerli üreticiyi korumak için alındığını dile getiren Keçeci, “Yerli üreticimizin korunup kollanması gerektiğine katılmakla birlikte imalat sektöründe bu dengelerin çok iyi kurulması gerektiğine de inanıyorum. Yerli iplik üreticilerimizin neden yurtdışı muadilleriyle rekabet edemediğini ve böyle bir ek önleme ihtiyaç duyulduğunu merak ediyorum. Bu önlem üretim yapan tesislerin maliyetlerindeki rekabet uyumsuzluğundan mı kaynaklanmaktadır; yoksa amaç Türkiye’deki üretilen ipliği daha fazla satmak mıdır? Bir yeri düzeltirken başka yerlerin bozulmaması gerekir. Enflasyonla mücadele için canımızı dişimize taktığımız bu noktada, bu tasarrufun enflasyona olan etkisini azaltmak için Denizlili tekstil üreticileri yerli iplik üreticilerimizden aynı oranda indirim beklentisi içerisine girmişlerdir. Aksi takdirde bu tasarruf sonrası kaybeden ülke ekonomimiz olacaktır.” diyerek Denizlili tekstilcilerin iplik fiyatlarında indirim talebini iletti.

16 Ocak 2019 tarihindeki Resmi Gazetede yayınlanan 651 nolu Cumhurbaşkanlığı Kararı ile AB ve EFTA ülkeleri, Malezya, Singapur ve Güney Kore haricindeki ülkelerden ithalatı yapılan pamuk ipliği ve sentetik ipliklere yüzde 5 ile 8 oranlarında gümrük vergisi konması üzerine Denizlili tekstil üreticileri ayağa kalktı. Üreticiler tekstilin ana hammaddesi olan iplikte yapılan bu tasarrufun, piyasaya olumsuz yansıyacağını düşünüyor.

 

İplikte Ek Vergi Enflasyonda Artışa Neden Olacak

 

Konuyla ilgili açıklama yapan Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, “Ülkemiz pamuk ipliği ithalatının yaklaşık 80’nini gümrük vergisi konan ülkelerden gerçekleştirmektedir. Dahilde işleme kapsamında yapılan ithalatlarda vergi ödenmemesi sebebi ile bu artış ihracatçı firmalarımızı fazla etkilemeyecektir; ancak yurt içine üretim yapan firmalarımıza maliyet artışı olarak yansıyacaktır. Artan enerji ve işçilik maliyetleri ile ağır şartlarda rekabet eden tekstil firmaları ister istemez maliyetlerdeki bu artışı fiyatlarına yansıtmak zorunda kalacaktır. Son zamanlarda enflasyon ile mücadele kapsamında büyük fedakarlık yapan firmaların yapacakları fiyat artışları bu fedakarlıklarını sekteye uğratacaktır. Enflasyon paketinde tekstilin ağırlığı 7,206 olup bu fiyat artışları enflasyon rakamlarına yansıyacak ve yerli tüketici mağdur olacaktır.” şeklinde konuştu.

 

Tekstil Üreticileri Yerli İplikte İndirim Bekliyor

 

Bu kararların genellikle yerli üreticiyi korumak için alındığını dile getiren Keçeci, “Yerli üreticimizin korunup kollanması gerektiğine katılmakla birlikte imalat sektöründe bu dengelerin çok iyi kurulması gerektiğine de inanıyorum. Yerli iplik üreticilerimizin neden yurtdışı muadilleriyle rekabet edemediğini ve böyle bir ek önleme ihtiyaç duyulduğunu merak ediyorum. Bu önlem üretim yapan tesislerin maliyetlerindeki rekabet uyumsuzluğundan mı kaynaklanmaktadır; yoksa amaç Türkiye’deki üretilen ipliği daha fazla satmak mıdır? Bir yeri düzeltirken başka yerlerin bozulmaması gerekir. Enflasyonla mücadele için canımızı dişimize taktığımız bu noktada, bu tasarrufun enflasyona olan etkisini azaltmak için Denizlili tekstil üreticileri yerli iplik üreticilerimizden aynı oranda indirim beklentisi içerisine girmişlerdir. Aksi takdirde bu tasarruf sonrası kaybeden ülke ekonomimiz olacaktır.” diyerek Denizlili tekstilcilerin iplik fiyatlarında indirim talebini iletti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.