Kalp hastalığı ölüme en çok sebep olan hastalıktır

SAĞLIK 23.01.2018 - 14:41, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

Kalp hastalığı ölüme en çok sebep olan hastalıktır

Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uz. Dr. Okan Er çağımızın hastalığı olarak kabul edilen koroner arter kalp hastalığının ölüm sebepleri arasında en üst sırada yer aldığını hayat tarzında yapılacak ufak değişiklikler ve basit tedbirlerle hastalığın geciktirilebileceğini söyledi.   Kalbin kendisini besleyen damarların çeşitli sebeplerle daralması sonucunda oluşan göğüs ağrısından, kalp krizine ve ölüme kadar değişen hastalıklara koroner arter hastalığı dendiğini söyleyen Kardiyoloji Uz. Dr. Okan Er; “Kalp insan vücudunda dolaşım sistemimizin devamlılığını sağlayan bir pompa görevi görür. Akciğerlerde temizlenen kanı vücuttaki organlara pompalar. İşte bu pompalama görevini kendisini oluşturan kas kitlesi sayesinde gerçekleştirir. Ancak bu görevi görebilmesi için kendi kas kitlesinin de temiz kana ihtiyacı vardır. Bu kanı taşıyan damarlara koroner arter  bu damarların hastalığına ise koroner arter hastalığı denmektedir” dedi.                   Hastalığın Belirtileri Nelerdir, Kimler Risk Altındadır?   İleri yaş, şeker hastalığı, hipertansiyon, yüksen kan yağ düzeyleri, şişmanlık, kötü beslenme alışkanlığı, genetik faktörler, hareketsiz yaşam tarzı ve sigara kullanımının koroner damar hastalığı oluşumunda risk faktörlerini oluşturduğundan bahseden Uz. Dr. Okan Er hastalığın belirtilerini şu şekilde açıkladı: “Göğüste nadiren istirahat halindeyken, çoğunlukla bir efor sarf ettikten sonra oluşan ağrı önemlidir. Ağrının karakteri sıkıştırıcı, bastırıcı, ezici, nefes almayı zorlaştırıcı, sıkıntı verici, bazen de yanma-acı şeklinde olabilir. Ağrı alt çene kemiği, kol, boyun, karnın üst kısmı veyahut sırtta da hissedilebilir. Göğüs ağrısı genellikle 1-2 dakikadan uzun 30 dakikadan kısa süreyle olur. Üzüntülü, kederli, aşırı heyecanlı durumlarda, rüzgârlı, aşırı soğuk ve aşırı sıcak havalarda da oluşabilir” dedi.   Risk Faktörlerinin Önlenmesi ve Hastalığın Tedavisinde Yapılması Gerekenler   Kalp damar hastalıklarından korunmanın risk faktörlerinin tedavisiyle mümkün olduğuna değinen Uz. Dr. Okan Er yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı: “ Düzenli ve dengeli beslenin. Hafif orta tempoda günlük yürüyüşler yapın. İdeal kilonuzu koruyun. Sofrada tuz kullanımından ve tuzlu gıda tüketiminden kaçının. Aşırı yağlı beslenmeden uzak durun. Beyaz eti (balık, tavuk, hindi) kırmızı ete tercih edin. Alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durun. Eğer içiyorsanız sigarayı derhal bırakın. Tansiyonunuzu düzenli aralıklarla ölçtürün. Açlık kan şekerinizi  düzenli aralıklarla baktırın.  Birinci derece akrabalarınız içerisinde 50 yaşından önce koroner arter hastalığına (kalp krizi, stent veya bypas) yakalanmış olanlar varsa siz de mutlaka sağlık kontrollerinizi yaptırın” dedi.    

Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uz. Dr. Okan Er çağımızın hastalığı olarak kabul edilen koroner arter kalp hastalığının ölüm sebepleri arasında en üst sırada yer aldığını hayat tarzında yapılacak ufak değişiklikler ve basit tedbirlerle hastalığın geciktirilebileceğini söyledi.

 

Kalbin kendisini besleyen damarların çeşitli sebeplerle daralması sonucunda oluşan göğüs ağrısından, kalp krizine ve ölüme kadar değişen hastalıklara koroner arter hastalığı dendiğini söyleyen Kardiyoloji Uz. Dr. Okan Er; “Kalp insan vücudunda dolaşım sistemimizin devamlılığını sağlayan bir pompa görevi görür. Akciğerlerde temizlenen kanı vücuttaki organlara pompalar. İşte bu pompalama görevini kendisini oluşturan kas kitlesi sayesinde gerçekleştirir. Ancak bu görevi görebilmesi için kendi kas kitlesinin de temiz kana ihtiyacı vardır. Bu kanı taşıyan damarlara koroner arter  bu damarların hastalığına ise koroner arter hastalığı denmektedir” dedi.

 

               

Hastalığın Belirtileri Nelerdir, Kimler Risk Altındadır?

 

İleri yaş, şeker hastalığı, hipertansiyon, yüksen kan yağ düzeyleri, şişmanlık, kötü beslenme alışkanlığı, genetik faktörler, hareketsiz yaşam tarzı ve sigara kullanımının koroner damar hastalığı oluşumunda risk faktörlerini oluşturduğundan bahseden Uz. Dr. Okan Er hastalığın belirtilerini şu şekilde açıkladı: “Göğüste nadiren istirahat halindeyken, çoğunlukla bir efor sarf ettikten sonra oluşan ağrı önemlidir. Ağrının karakteri sıkıştırıcı, bastırıcı, ezici, nefes almayı zorlaştırıcı, sıkıntı verici, bazen de yanma-acı şeklinde olabilir. Ağrı alt çene kemiği, kol, boyun, karnın üst kısmı veyahut sırtta da hissedilebilir. Göğüs ağrısı genellikle 1-2 dakikadan uzun 30 dakikadan kısa süreyle olur. Üzüntülü, kederli, aşırı heyecanlı durumlarda, rüzgârlı, aşırı soğuk ve aşırı sıcak havalarda da oluşabilir” dedi.

 

Risk Faktörlerinin Önlenmesi ve Hastalığın Tedavisinde Yapılması Gerekenler

 

Kalp damar hastalıklarından korunmanın risk faktörlerinin tedavisiyle mümkün olduğuna değinen Uz. Dr. Okan Er yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı: “ Düzenli ve dengeli beslenin. Hafif orta tempoda günlük yürüyüşler yapın. İdeal kilonuzu koruyun. Sofrada tuz kullanımından ve tuzlu gıda tüketiminden kaçının. Aşırı yağlı beslenmeden uzak durun. Beyaz eti (balık, tavuk, hindi) kırmızı ete tercih edin. Alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durun. Eğer içiyorsanız sigarayı derhal bırakın. Tansiyonunuzu düzenli aralıklarla ölçtürün. Açlık kan şekerinizi  düzenli aralıklarla baktırın.  Birinci derece akrabalarınız içerisinde 50 yaşından önce koroner arter hastalığına (kalp krizi, stent veya bypas) yakalanmış olanlar varsa siz de mutlaka sağlık kontrollerinizi yaptırın” dedi.

 


 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.