Keçeci: KOBİ’ler Türkiye Ekonomisinin Temel Taşı

EKONOMİ 07.01.2019 - 10:06, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

Keçeci: KOBİ’ler Türkiye Ekonomisinin Temel Taşı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ‘Önümüzdeki günlerde 1-2 kritik konuda, KOBİ'ler önceliğinde reel sektör üzerinde güzel bir paket üzerine çalışıyoruz’ açıklamasının ardından bir sanayici olarak Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, bu paketten beklentilerini açıkladı.   Keçeci, “KOBİ denilince karşımda büyük sanayicilerin dışında Türkiye’yi görüyorum. Çünkü Türkiye çok büyük sermayeyle yönetilen bir ülke olmadığı için özellikle bu konuda KOBİ’leri düşünüyorum. KOBİ’ler Türkiye için çok önemli KOBİ’lerin sinerjisini yaratmadığımız sürece Türkiye'de bir hareket, büyük bir büyüme söz konusu olamaz diye düşünüyorum.”dedi.   KOBİ’lerin varlığını iyi hmemiz lazım diyen Keçeci, “KOBİ'lerin yükselmesini, yaşamasını çok bilinçli stratejilerle geliştirmemiz lazım. Çünkü KOBİ hareketini sağlayamadığımız müddetçe ülkede ne istihdamı ne kalkınmayı ne de bununla ilgili ihracatı düşünebiliriz. Ben şahsen bir sanayici olarak KOBİ'lerin mutlak surette bizim gözbebeğimiz olduğunu kabul ediyorum. KOBİ’ler için neler yapmamız lazım bunları düşünmemiz gerekir.” dedi.   Bankaların KOBİ KredisiŞeklinde Lanse Ettikleri Kredileri Çok İtibari Görmüyorum   Son zamanlarda sanayicinin maddi sıkıntıları söz konusu olduğuna da değinen Keçeci, “Faiz sıkıntılarıyla ilgili yani KGF ile ilgili yeniden KOBİ'lere dönük bir desteğin gelmesi lazım.  Doğrudan desteğin verilmesi lazım. Diğer taraftan KOSGEB ve İŞKUR’unda bu konuda KOBİ'leri önemli şekilde desteklemesi gerekiyor.  Mesela ben bir sanayici olarak bankaların KOBİ kredisi şeklinde lanse ettikleri kredileri çok itibari görmüyorum. Zira normal ticari faizin bir-iki puan ya da üç puan altında oluyor. Halbuki KOBİ'lere verilen faiz oranları,   KOBİ’leri bir üst sınıfa yükseltebilecek noktada olmalı.”dedi.   İstihdam Konusunda KOBİ’lerimiz Çok Önemli   Türkiye'de çok önemli sayıda KOBİ’nin var olduğuna vurgu yapan Keçeci, “O nedenle istihdamda KOBİ’leri destekleyici tasarrufların içinde olunmalı.  Küçük küçük üreticiler, özellikle istihdam edilmesi gereken işsiz gençlerin istihdam kapısı olmalı. O nedenle istihdam konusunda da KOBİ’lerimiz çok önemli. Ayrıca KOBİ'ler iç piyasada alış-satış yaptıkları için maalesef ihracat yapamayan şirketler statüsündeler, biz bunu görüyoruz ve bunu yaşıyoruz.” diye konuştu.     Vergilerde ve KDV İadelerinde Kolaylık Sağlanabilir   Sanayicilerin vergiler konusunda bir öteleme beklediklerini de ifade eden Keçeci, “Onlarca dostumuzun beklenti içerisinde olduğu bir husus var. O da vergide bir öteleme olması. İndirim değil, bir erteleme getirilmesi yerinde bir çalışma olacaktır.  Kısa bir sürede, hiç olmazsa bu kriz ortamında onları rahatlatacaktır diye düşünüyorum.  Ayrıca KDV iadelerinde de çok sıkıntılar var. Dolayısıyla KOBİ'lerle ilgili KDV iadeleri de, belki tamamen onlara nakdi olarak verilmese bile, devlete olan SGK ya da Maliye borçlarının ödenmesi çerçevesinde borçlarında bir kolaylık sağlanabilir diye düşünüyorum.”dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ‘Önümüzdeki günlerde 1-2 kritik konuda, KOBİ'ler önceliğinde reel sektör üzerinde güzel bir paket üzerine çalışıyoruz’ açıklamasının ardından bir sanayici olarak Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, bu paketten beklentilerini açıkladı.

 

Keçeci, “KOBİ denilince karşımda büyük sanayicilerin dışında Türkiye’yi görüyorum. Çünkü Türkiye çok büyük sermayeyle yönetilen bir ülke olmadığı için özellikle bu konuda KOBİ’leri düşünüyorum. KOBİ’ler Türkiye için çok önemli KOBİ’lerin sinerjisini yaratmadığımız sürece Türkiye'de bir hareket, büyük bir büyüme söz konusu olamaz diye düşünüyorum.”dedi.

 

KOBİ’lerin varlığını iyi hmemiz lazım diyen Keçeci, “KOBİ'lerin yükselmesini, yaşamasını çok bilinçli stratejilerle geliştirmemiz lazım. Çünkü KOBİ hareketini sağlayamadığımız müddetçe ülkede ne istihdamı ne kalkınmayı ne de bununla ilgili ihracatı düşünebiliriz. Ben şahsen bir sanayici olarak KOBİ'lerin mutlak surette bizim gözbebeğimiz olduğunu kabul ediyorum. KOBİ’ler için neler yapmamız lazım bunları düşünmemiz gerekir.” dedi.

 

Bankaların KOBİ KredisiŞeklinde Lanse Ettikleri Kredileri Çok İtibari Görmüyorum

 

Son zamanlarda sanayicinin maddi sıkıntıları söz konusu olduğuna da değinen Keçeci, “Faiz sıkıntılarıyla ilgili yani KGF ile ilgili yeniden KOBİ'lere dönük bir desteğin gelmesi lazım.  Doğrudan desteğin verilmesi lazım. Diğer taraftan KOSGEB ve İŞKUR’unda bu konuda KOBİ'leri önemli şekilde desteklemesi gerekiyor.  Mesela ben bir sanayici olarak bankaların KOBİ kredisi şeklinde lanse ettikleri kredileri çok itibari görmüyorum. Zira normal ticari faizin bir-iki puan ya da üç puan altında oluyor. Halbuki KOBİ'lere verilen faiz oranları,   KOBİ’leri bir üst sınıfa yükseltebilecek noktada olmalı.”dedi.

 

İstihdam Konusunda KOBİ’lerimiz Çok Önemli

 

Türkiye'de çok önemli sayıda KOBİ’nin var olduğuna vurgu yapan Keçeci, “O nedenle istihdamda KOBİ’leri destekleyici tasarrufların içinde olunmalı.  Küçük küçük üreticiler, özellikle istihdam edilmesi gereken işsiz gençlerin istihdam kapısı olmalı. O nedenle istihdam konusunda da KOBİ’lerimiz çok önemli. Ayrıca KOBİ'ler iç piyasada alış-satış yaptıkları için maalesef ihracat yapamayan şirketler statüsündeler, biz bunu görüyoruz ve bunu yaşıyoruz.” diye konuştu.

 

 

Vergilerde ve KDV İadelerinde Kolaylık Sağlanabilir

 

Sanayicilerin vergiler konusunda bir öteleme beklediklerini de ifade eden Keçeci, “Onlarca dostumuzun beklenti içerisinde olduğu bir husus var. O da vergide bir öteleme olması. İndirim değil, bir erteleme getirilmesi yerinde bir çalışma olacaktır.  Kısa bir sürede, hiç olmazsa bu kriz ortamında onları rahatlatacaktır diye düşünüyorum.  Ayrıca KDV iadelerinde de çok sıkıntılar var. Dolayısıyla KOBİ'lerle ilgili KDV iadeleri de, belki tamamen onlara nakdi olarak verilmese bile, devlete olan SGK ya da Maliye borçlarının ödenmesi çerçevesinde borçlarında bir kolaylık sağlanabilir diye düşünüyorum.”dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.