Koronovirüs Döneminde Kanser Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler

SAĞLIK 14.05.2020 - 16:13, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

Koronovirüs Döneminde Kanser Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler

Ülkemizin de aralarında bulunduğu Covid-19 hastalığının yaygın olduğu bu dönemde kanser hastalarının tedavileri aksatılmadan devam etmektedir. PAÜ Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Arzu Yaren kanser hastalarının tedavileri ve yapılması gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.   Covid-19 Pandemisinde Kanser Hastaları Ne Yapmalı? Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 (Coronavirus) ile mücadele ettiğimiz bu günlerde kanser hastalarının tanı ve tedavilerinin ne olacağı konusunda çeşitli karışıklıklar olduğunu görmekteyiz. Kanser hastalarının tedavilerinin durduğu artık yapılmayacağı söylentileri nedeniyle hastaların tedavilerinde aksaklıklar olmaktadır. Salgının başladığı günden beri hem Tıbbi Onkoloji Derneği hem de hastane yönetimimiz ile yaptığımız planlamalar doğrultusunda, kanser hastalarımızın tedavileri gündüz tedavi ünitesinde devam etmektedir. Kanser tedavisi gören ve yeni tedaviye başlanması planlanan hastaların tedavisine Covid-19 salgını engel değildir. Ancak, hastaların tedavi kararları; hastanın genel durumu, tedaviden beklenen fayda ve tedavi yan etkileri göz önünde bulundurularak takip eden hekim tarafından verilmelidir. Tedavileri tamamlanmış takibi yapılan hastaların doktorunun uygun gördüğü şekilde ertelenerek yeniden planlama yapılabilir. Kanser tanısı alan ve tedavileri devam eden hastalarımızın her tür soru ve sorunları için doktorları veya takipte oldukları merkezlerle iletişimi sürdürmelidir.   Covid-19, hapşırık ve öksürük yoluyla havaya yayılan damlacıklarla bulaşan bir hastalıktır  Bu nedenle hastalarımızın bu enfeksiyondan korunması için el hijyenine özen göstermesi, dışarı çıkması gerektiğinde maske kullanması ve sosyal mesafeyi koruması gereklidir. El hijyeni için ellerin sabun ve su ile en az 20 sn yıkaması veya en az 60 alkol içeren el dezenfektanı kullanması gereklidir. Sık kullanılan ve ortak kullanılan yüzeylerin düzenli olarak temizlenmesi de önemlidir. Eldiven kullanımı enfekte yüzeylerdeki temas ve bulaş riskini artıracağından kullanılmamalıdır. Tedavileri devam eden hastalar dışarı çıkmaları zorunlu olduğunda maske kullanmalıdır. Bu maskeleri kullanmadan önce mutlaka eller sabunlu su veya alkol bazlı dezenfektan ile temizlenmelidir. Maske ağız ve burunu boşluk kalmayacak şekilde örtmelidir. Hastalar tedaviye gelirken toplu taşıma araçları kullanmamalı, kullanmak durumda kalırsa korunma kurallarına dikkat etmelidir. Sosyal mesafenin korunması, hapşıran ve öksüren kişilerden uzaklaşılması dikkat edilecek en önemli noktalardır.   Poliklinik için gelen hastalar en fazla 1 kişi ile gelmelidir Pandemi sırasında bağışıklığın korunması için sağlıklı beslenme, egzersiz ve iyi bir uyku düzeninin olması önemlidir. Ruhsal sağılığın korunmasında, güvenilir haber kaynaklarının takibi, sevdikleri insanlarla telefon veya bilgisayar ile iletişimde bulunmak fayda sağlayabilir.   Önemli olan panik yapmayıp tedbiri elden bırakmamaktır. Bu pandemi mutlaka bir gün bitecek…

Ülkemizin de aralarında bulunduğu Covid-19 hastalığının yaygın olduğu bu dönemde kanser hastalarının tedavileri aksatılmadan devam etmektedir. PAÜ Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Arzu Yaren kanser hastalarının tedavileri ve yapılması gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

 

Covid-19 Pandemisinde Kanser Hastaları Ne Yapmalı?

Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 (Coronavirus) ile mücadele ettiğimiz bu günlerde kanser hastalarının tanı ve tedavilerinin ne olacağı konusunda çeşitli karışıklıklar olduğunu görmekteyiz. Kanser hastalarının tedavilerinin durduğu artık yapılmayacağı söylentileri nedeniyle hastaların tedavilerinde aksaklıklar olmaktadır. Salgının başladığı günden beri hem Tıbbi Onkoloji Derneği hem de hastane yönetimimiz ile yaptığımız planlamalar doğrultusunda, kanser hastalarımızın tedavileri gündüz tedavi ünitesinde devam etmektedir. Kanser tedavisi gören ve yeni tedaviye başlanması planlanan hastaların tedavisine Covid-19 salgını engel değildir. Ancak, hastaların tedavi kararları; hastanın genel durumu, tedaviden beklenen fayda ve tedavi yan etkileri göz önünde bulundurularak takip eden hekim tarafından verilmelidir. Tedavileri tamamlanmış takibi yapılan hastaların doktorunun uygun gördüğü şekilde ertelenerek yeniden planlama yapılabilir. Kanser tanısı alan ve tedavileri devam eden hastalarımızın her tür soru ve sorunları için doktorları veya takipte oldukları merkezlerle iletişimi sürdürmelidir.

 

Covid-19, hapşırık ve öksürük yoluyla havaya yayılan damlacıklarla bulaşan bir hastalıktır

 Bu nedenle hastalarımızın bu enfeksiyondan korunması için el hijyenine özen göstermesi, dışarı çıkması gerektiğinde maske kullanması ve sosyal mesafeyi koruması gereklidir. El hijyeni için ellerin sabun ve su ile en az 20 sn yıkaması veya en az 60 alkol içeren el dezenfektanı kullanması gereklidir. Sık kullanılan ve ortak kullanılan yüzeylerin düzenli olarak temizlenmesi de önemlidir. Eldiven kullanımı enfekte yüzeylerdeki temas ve bulaş riskini artıracağından kullanılmamalıdır. Tedavileri devam eden hastalar dışarı çıkmaları zorunlu olduğunda maske kullanmalıdır. Bu maskeleri kullanmadan önce mutlaka eller sabunlu su veya alkol bazlı dezenfektan ile temizlenmelidir. Maske ağız ve burunu boşluk kalmayacak şekilde örtmelidir. Hastalar tedaviye gelirken toplu taşıma araçları kullanmamalı, kullanmak durumda kalırsa korunma kurallarına dikkat etmelidir. Sosyal mesafenin korunması, hapşıran ve öksüren kişilerden uzaklaşılması dikkat edilecek en önemli noktalardır.

 

Poliklinik için gelen hastalar en fazla 1 kişi ile gelmelidir

Pandemi sırasında bağışıklığın korunması için sağlıklı beslenme, egzersiz ve iyi bir uyku düzeninin olması önemlidir. Ruhsal sağılığın korunmasında, güvenilir haber kaynaklarının takibi, sevdikleri insanlarla telefon veya bilgisayar ile iletişimde bulunmak fayda sağlayabilir.

 

Önemli olan panik yapmayıp tedbiri elden bırakmamaktır. Bu pandemi mutlaka bir gün bitecek…

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.