Kuzu Göbeği 800 liradan alıcı buluyor

EKONOMİ 09.05.2020 - 16:49, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

Kuzu Göbeği 800 liradan alıcı buluyor

Denizli'nin Çameli İlçesi'nde bir çok mahallesinde, kuzu göbeği toplanmaya başlandı. Şapkası kalın ve etli olan taze mantarın kilosu, 150 liradan satılıyor. Kurutulmuş kuzu göbeği ise 700-800 liradan ihraç ediliyor.   Çin tıbbında şifa kaynağı bitkiler arasında yer alan, bağırsak ve mide hastalıklarını tedavi amaçlı kullanılan kuzu göbeği; Çameli'de yaşayanlar için gelir kaynağı oldu.     Genellikle Mart ve Nisan aylarındaki yağmurla çam, meşe, gürgen, dişbudak, elma ve ceviz ağaçlarının dibinde yetişen kuzu göbeğini toplayanlar, mantar toplayıcılarına kilosunu 80 ila 150 lira arasında fiyatlarla satıyor.   Bazı kişiler ise geçen yıllarda kurusunun 700- 800 TL'den alıcı bulması nedeniyle hemen satmayıp, kurutmayı tercih ediyor.     Son yağmurlarla canlanan doğada kuzu göbeğinin çıkmasıyla dağlara ve ormanlık alanlara mantar toplamak için vatandaşların gittiğini belirten İsmail Karaca, "Mart ayında başlayıp mayıs ayının sonuna kadar kuzu göbeği mantarını bol miktarda bu yörede bulmak mümkün. Vatandaşlarımı  topladıkları mantarları pazar yerlerinde satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Geçen yıllara göre miktarında çoğalma var. Bu yağmurların fazla yağmasından kaynaklanıyor" dedi.     Satışı ile uğraşmak istemeyen vatandaşlar ise topladıkları mantarları bize getirerek, mantarın cinsine ve kalitesine göre 80 lira ile 150 liradan kilosunu alıyoruz. Aldığımız taze mantarları ipe dizerek kurutuyoruz.  Başta Fransa olmak ile birlikte, Almanya, İsviçre, İngiltere gibi 7 ülkeye kilosu 700-800 liraya ihraç ediyor" dedi.     KUZU GÖBEĞİ: 'Morchella' cinsine ait olan kuzugöbeği, ortalama 5- 15 santimetre boyunda ve kremden koyu kahverengiye kadar değişen renklere sahiptir.   Bal peteğini andıran şapkasıyla kolayca diğer mantar türlerinden ayırt edilebilen kuzu göbeğinin üremesini sağlayan sporları, 'askus' adı verilen kese içinde bulunuyor. Bu keseden atılan sporlar uygun sıcaklık ve nemde toprakta çimlenerek, mantarı meydana getiriyor.Kuzu göbeğinin dünyada yaklaşık 30 türü biliniyor.       Uzmanlar, kuzu göbeğinin 'gyromitra esculenta' (sahte kuzugöbeği) gibi zehirli türlerle karıştırılma riski olduğundan dikkatli olunması, çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olacağından çiğ olarak yenmemesi konusunda uyarıyor.  

Denizli'nin Çameli İlçesi'nde bir çok mahallesinde, kuzu göbeği toplanmaya başlandı. Şapkası kalın ve etli olan taze mantarın kilosu, 150 liradan satılıyor. Kurutulmuş kuzu göbeği ise 700-800 liradan ihraç ediliyor.

 

Çin tıbbında şifa kaynağı bitkiler arasında yer alan, bağırsak ve mide hastalıklarını tedavi amaçlı kullanılan kuzu göbeği; Çameli'de yaşayanlar için gelir kaynağı oldu.

 

 

Genellikle Mart ve Nisan aylarındaki yağmurla çam, meşe, gürgen, dişbudak, elma ve ceviz ağaçlarının dibinde yetişen kuzu göbeğini toplayanlar, mantar toplayıcılarına kilosunu 80 ila 150 lira arasında fiyatlarla satıyor.

 

Bazı kişiler ise geçen yıllarda kurusunun 700- 800 TL'den alıcı bulması nedeniyle hemen satmayıp, kurutmayı tercih ediyor.

 

 

Son yağmurlarla canlanan doğada kuzu göbeğinin çıkmasıyla dağlara ve ormanlık alanlara mantar toplamak için vatandaşların gittiğini belirten İsmail Karaca, "Mart ayında başlayıp mayıs ayının sonuna kadar kuzu göbeği mantarını bol miktarda bu yörede bulmak mümkün. Vatandaşlarımı  topladıkları mantarları pazar yerlerinde satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Geçen yıllara göre miktarında çoğalma var. Bu yağmurların fazla yağmasından kaynaklanıyor" dedi.

 

 

Satışı ile uğraşmak istemeyen vatandaşlar ise topladıkları mantarları bize getirerek, mantarın cinsine ve kalitesine göre 80 lira ile 150 liradan kilosunu alıyoruz. Aldığımız taze mantarları ipe dizerek kurutuyoruz.  Başta Fransa olmak ile birlikte, Almanya, İsviçre, İngiltere gibi 7 ülkeye kilosu 700-800 liraya ihraç ediyor" dedi.

 

 

KUZU GÖBEĞİ: 'Morchella' cinsine ait olan kuzugöbeği, ortalama 5- 15 santimetre boyunda ve kremden koyu kahverengiye kadar değişen renklere sahiptir.

 

Bal peteğini andıran şapkasıyla kolayca diğer mantar türlerinden ayırt edilebilen kuzu göbeğinin üremesini sağlayan sporları, 'askus' adı verilen kese içinde bulunuyor. Bu keseden atılan sporlar uygun sıcaklık ve nemde toprakta çimlenerek, mantarı meydana getiriyor.Kuzu göbeğinin dünyada yaklaşık 30 türü biliniyor.

 

 

 

Uzmanlar, kuzu göbeğinin 'gyromitra esculenta' (sahte kuzugöbeği) gibi zehirli türlerle karıştırılma riski olduğundan dikkatli olunması, çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olacağından çiğ olarak yenmemesi konusunda uyarıyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.