Maske ve Sık Dezenfektan Kullanımının Yol Açtığı Cilt Sorunlarından Korunma

SAĞLIK 12.08.2020 - 15:06, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

Maske ve Sık Dezenfektan Kullanımının Yol Açtığı Cilt Sorunlarından Korunma

Denizli Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Nuran Aktekin, Covid-19 pandemi döneminde maske kullanımı ve sık dezenfektan kullanımına bağlı olarak birçok kişide cilt sorunları meydana geldiğini belirterek bu durumu engellemek için neler yapılabileceği konusunda açıklamada bulundu.   Covid-19 virüsünün neden olduğu, ülkemizle birlikte tüm dünyayı etkileyen pandeminin, tüm toplum kesimlerinde ve özellikle sağlık çalışanlarında bazı cilt sorunlarında artışa neden olduğunu dile getiren Cildiye Uzmanı Dr. Nuran Aktekin, sık dezenfektan kullanımına bağlı el egzaması, maske kullanımına bağlı yüzde kızarıklık, soyulma hatta yaralanma ya da yüzdeki aknelerde alevlenme yakınmaları ile dermatoloji polikliniğine başvuruların bu süreçte fazlalaştığını söyledi.     Cilt Sağlığınız İçin Maske Kullanımında Bunlara Dikkat!   Maske kullanmanın koronavirüs yayılımını azaltmada hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Uz. Dr. Aktekin, bazı önlemlerle maskeye bağlı deri reaksiyonlarının önlenebileceğini belirterek şu önerilerde bulundu:   - “Öncelikle maskeler yüze tam ve rahat oturmalı, ne sıkı ne de çok gevşek olmalıdır. Her iki durumda da elimizle sık sık düzeltmek zorunda kalacağımız için elimizden maskeye ve yüzümüze mikrop bulaştırabiliriz.   - Maske kumaşları naylon, polyester vb. suni ürünler değil, doğal, renkiz ve pamuklu kumaştan olmalıdır.   - Gün içinde ter nedeniyle nemlenen maskeleri değiştirmeliyiz. Yıkanabilen maske ise tercihen sıcak suyla, parfümsüz ve hipoallerjenik çamaşır deterjanı ile yıkanmalıdır.   - Maske takılan zamanlarda retinol ve salisilik asit gibi cildi soyan bakım ürünleri kullanılmamalı ve makyaj yapılmamalıdır. İlla ki yapılacaksa yağsız ürünlerle hafif bir makyaj olabilir.   - Yine maskenin altında kalan ve kuruyan dudaklarımızı saf vazelinle nemlendirebiliriz.   - Dezenfektanlar yüze uygulanmaz, dışarıdan eve geldiğimizde yüzümüzü parfümsüz, hafif bir yüz temizleyicisiyle yıkadıktan sonra seramid ve hiyaluronik asit gibi cildin ihtiyacı olan maddeleri içeren bir kremle nemlendirmeliyiz” şeklinde konuştu.   El Hijyeni Sağlarken Egzama Olmamak İçin Ne Yapılmalı?   El egzamalarını azaltmak adına da uyarılarda bulunan Uz. Dr. Nuran Aktekin, el yıkarken hafif non-alkali sabunlar kullanılması, el yıkanan suyun soğuk olması, ellerin yaklaşık 20 saniye yıkanması ve sabun artığı kalmayacak şekilde durulanması gerektiğini söyledi. Eldiven giymeden önce ellerin kuru olması ve hijyen aralarında uygun bir nemlendiriciyle nemlendirilmesi önerilerinde bulundu.   Uz. Dr. Aktekin, son olarak bu tedbirleri almanın hem sağlıklı bireylerde hem de sağlık çalışanlarında el ve yüzdeki istenmeyen deri reaksiyonlarını azaltacağını vurguladı.

Denizli Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Nuran Aktekin, Covid-19 pandemi döneminde maske kullanımı ve sık dezenfektan kullanımına bağlı olarak birçok kişide cilt sorunları meydana geldiğini belirterek bu durumu engellemek için neler yapılabileceği konusunda açıklamada bulundu.

 

Covid-19 virüsünün neden olduğu, ülkemizle birlikte tüm dünyayı etkileyen pandeminin, tüm toplum kesimlerinde ve özellikle sağlık çalışanlarında bazı cilt sorunlarında artışa neden olduğunu dile getiren Cildiye Uzmanı Dr. Nuran Aktekin, sık dezenfektan kullanımına bağlı el egzaması, maske kullanımına bağlı yüzde kızarıklık, soyulma hatta yaralanma ya da yüzdeki aknelerde alevlenme yakınmaları ile dermatoloji polikliniğine başvuruların bu süreçte fazlalaştığını söyledi.

 

 

Cilt Sağlığınız İçin Maske Kullanımında Bunlara Dikkat!

 

Maske kullanmanın koronavirüs yayılımını azaltmada hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Uz. Dr. Aktekin, bazı önlemlerle maskeye bağlı deri reaksiyonlarının önlenebileceğini belirterek şu önerilerde bulundu:

 

- “Öncelikle maskeler yüze tam ve rahat oturmalı, ne sıkı ne de çok gevşek olmalıdır. Her iki durumda da elimizle sık sık düzeltmek zorunda kalacağımız için elimizden maskeye ve yüzümüze mikrop bulaştırabiliriz.

 

- Maske kumaşları naylon, polyester vb. suni ürünler değil, doğal, renkiz ve pamuklu kumaştan olmalıdır.

 

- Gün içinde ter nedeniyle nemlenen maskeleri değiştirmeliyiz. Yıkanabilen maske ise tercihen sıcak suyla, parfümsüz ve hipoallerjenik çamaşır deterjanı ile yıkanmalıdır.

 

- Maske takılan zamanlarda retinol ve salisilik asit gibi cildi soyan bakım ürünleri kullanılmamalı ve makyaj yapılmamalıdır. İlla ki yapılacaksa yağsız ürünlerle hafif bir makyaj olabilir.

 

- Yine maskenin altında kalan ve kuruyan dudaklarımızı saf vazelinle nemlendirebiliriz.

 

- Dezenfektanlar yüze uygulanmaz, dışarıdan eve geldiğimizde yüzümüzü parfümsüz, hafif bir yüz temizleyicisiyle yıkadıktan sonra seramid ve hiyaluronik asit gibi cildin ihtiyacı olan maddeleri içeren bir kremle nemlendirmeliyiz” şeklinde konuştu.

 

El Hijyeni Sağlarken Egzama Olmamak İçin Ne Yapılmalı?

 

El egzamalarını azaltmak adına da uyarılarda bulunan Uz. Dr. Nuran Aktekin, el yıkarken hafif non-alkali sabunlar kullanılması, el yıkanan suyun soğuk olması, ellerin yaklaşık 20 saniye yıkanması ve sabun artığı kalmayacak şekilde durulanması gerektiğini söyledi. Eldiven giymeden önce ellerin kuru olması ve hijyen aralarında uygun bir nemlendiriciyle nemlendirilmesi önerilerinde bulundu.

 

Uz. Dr. Aktekin, son olarak bu tedbirleri almanın hem sağlıklı bireylerde hem de sağlık çalışanlarında el ve yüzdeki istenmeyen deri reaksiyonlarını azaltacağını vurguladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.