Memişoğlu, Eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi

EKONOMİ 02.10.2019 - 13:56, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

Memişoğlu, Eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi

DENİB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu, açıklanan Eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. Memişoğlu, DENİB üyelerinin Eylül ayında yaptığı ihracatın yüzde 2,6 azaldığını belirtti.   Memişoğlu; “Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından eylül ayı ihracat rakamları açıklandı. Ülkemiz ihracatı eylül ayında Genel Ticaret Sistemi’ne göre yüzde 0,1 artarak 15,2 milyar USD’ye ulaştı. Denizli İhracatçılar Birliği üyelerince yapılan ihracat eylül ayında yüzde 2,3 azalarak 210 milyon USD oldu.   TİM tarafından kayda alınan Denizli ihracatı ise eylülde yüzde 2,6 azalışla 278 milyon USD olarak gerçekleşti.   Dünya Ekonomisinde Neler Yaşanıyor? 2008 yılının son aylarında ortaya çıkan“Küresel Kriz” den bu yana, küresel büyüme ve dünya mal ticareti açısından en olumlu geçen sene 2017’ydi. Dengeli büyüme 2018’de de devam etti; ancak geçen senenin özellikle ikinci yarısından itibaren kendini htiren ekonomik yavaşlama emareleri 2019’da daha belirgin hale geldi.   Bu yılın ilk altı aylık döneminde, dünya ekonomisindeki büyümenin yüzde 2,6 olarak gerçekleştiğini, dünya mal ticaretinin ise yüzde 2,4 azaldığını görüyoruz. Yaşanan ivme kaybında elbette jeopolitik risklerin, yaptırımların, Brexit belirsizliğinin ve korumacılık önlemlerinin çok büyük etkisi var. Söz konusu etkenlerin yakın gelecekteki durumu dünya ekonomisinin yönünü belirlemede öncü rol oynayacak.   PMI Endeksi Önemli İpuçları Sunuyor Dünya ekonomisinde yaşanan gelişmelere ek olarak, PMI verilerinin (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) analizinin de önemli ipuçları sunduğunu söyleyebiliriz. PMI endeksinde eşik değer 50 olarak kabul ediliyor ve 50’nin altındaki değerler ekonomik yavaşlamanın olduğunu gösteriyor.   Dün açıklanan eylül ayı sonuçlarını incelediğimizde, ülkemizin PMI verisinin 50’ye yükseldiğini ve 17 aydır süren yavaşlama eğiliminin yönünün değiştiğini ifade edebiliriz. 2019’un kalan aylarında da yukarı yönlü trend devam ederse, son çeyrek büyümesinin güçlenebileceğini öngörüyoruz.    İmalat sektöründe ciddi daralma yaşayan Euro Bölgesi’nin PMI endeksinin ise 45,7’ye gerileyerek Ekim 2012’den sonraki en düşük seviyede gerçekleştiğini görüyoruz.   Benzer şekilde, en önemli ihracat pazarlarımız arasında yer alan Almanya’nın PMI endeksi de 41,7 ile 2009 yılından bu yana en dip seviyeye geldi. PMI verilerindeki gerilemelerin üretimdeki daralma ile yeni sipariş sayısında yaşanan azalmadan kaynaklandığını ve Avrupa ekonomisinde yaşanan gelişmelerin ihracatımızı son derece yakından ilgilendirdiğini söyleyebiliriz.

DENİB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu, açıklanan Eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. Memişoğlu, DENİB üyelerinin Eylül ayında yaptığı ihracatın yüzde 2,6 azaldığını belirtti.

 

Memişoğlu; “Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından eylül ayı ihracat rakamları açıklandı. Ülkemiz ihracatı eylül ayında Genel Ticaret Sistemi’ne göre yüzde 0,1 artarak 15,2 milyar USD’ye ulaştı. Denizli İhracatçılar Birliği üyelerince yapılan ihracat eylül ayında yüzde 2,3 azalarak 210 milyon USD oldu.

 

TİM tarafından kayda alınan Denizli ihracatı ise eylülde yüzde 2,6 azalışla 278 milyon USD olarak gerçekleşti.

 

Dünya Ekonomisinde Neler Yaşanıyor?

2008 yılının son aylarında ortaya çıkan“Küresel Kriz” den bu yana, küresel büyüme ve dünya mal ticareti açısından en olumlu geçen sene 2017’ydi. Dengeli büyüme 2018’de de devam etti; ancak geçen senenin özellikle ikinci yarısından itibaren kendini htiren ekonomik yavaşlama emareleri 2019’da daha belirgin hale geldi.

 

Bu yılın ilk altı aylık döneminde, dünya ekonomisindeki büyümenin yüzde 2,6 olarak gerçekleştiğini, dünya mal ticaretinin ise yüzde 2,4 azaldığını görüyoruz. Yaşanan ivme kaybında elbette jeopolitik risklerin, yaptırımların, Brexit belirsizliğinin ve korumacılık önlemlerinin çok büyük etkisi var. Söz konusu etkenlerin yakın gelecekteki durumu dünya ekonomisinin yönünü belirlemede öncü rol oynayacak.

 

PMI Endeksi Önemli İpuçları Sunuyor

Dünya ekonomisinde yaşanan gelişmelere ek olarak, PMI verilerinin (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) analizinin de önemli ipuçları sunduğunu söyleyebiliriz. PMI endeksinde eşik değer 50 olarak kabul ediliyor ve 50’nin altındaki değerler ekonomik yavaşlamanın olduğunu gösteriyor.

 

Dün açıklanan eylül ayı sonuçlarını incelediğimizde, ülkemizin PMI verisinin 50’ye yükseldiğini ve 17 aydır süren yavaşlama eğiliminin yönünün değiştiğini ifade edebiliriz. 2019’un kalan aylarında da yukarı yönlü trend devam ederse, son çeyrek büyümesinin güçlenebileceğini öngörüyoruz. 

 

İmalat sektöründe ciddi daralma yaşayan Euro Bölgesi’nin PMI endeksinin ise 45,7’ye gerileyerek Ekim 2012’den sonraki en düşük seviyede gerçekleştiğini görüyoruz.

 

Benzer şekilde, en önemli ihracat pazarlarımız arasında yer alan Almanya’nın PMI endeksi de 41,7 ile 2009 yılından bu yana en dip seviyeye geldi. PMI verilerindeki gerilemelerin üretimdeki daralma ile yeni sipariş sayısında yaşanan azalmadan kaynaklandığını ve Avrupa ekonomisinde yaşanan gelişmelerin ihracatımızı son derece yakından ilgilendirdiğini söyleyebiliriz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.