Tavas Ovası'ndan Bereket Fışkıracak

DENİZLİ 20.07.2020 - 12:35, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

Tavas Ovası'ndan Bereket Fışkıracak

Amadeus Resources firması, Tavas ovasındaki 8 ayrı noktada jeotermal kaynak bulmak amacıyla sondaj çalışmaları için kolları sıvadı. Her biri 1.8 milyon dolara mal olacak sondajlar sonrası beklenen jeotermal kaynaklara ulaşılabilinirse, Tavas Ovası Türkiye'nin sera merkezi olma yolunda büyük bir adım atmış olacak.   8 sondaj başvurusunun 2'si için ÇED onayının alındığını, diğerlerinin de onay sürecinde olduğunu söyleyen Amadeus Resources Enerji Tic. Ltd Şti. Genel Müdürü Hüseyin Çiloğlu, yapılan yatırımın çok büyük gelişmelerin önünü açacağını söyledi.   DÜNYA PAZARINA AÇILMADA KOLAYLIK Öncelikli hedeflerinin Tavas bölgesindeki jeotermal potansiyeli tespit etmek ve potansiyele göre projeler geliştirmek olduğunu belirten Çiloğlu, "Yabancı ortağımızın Rusya, Avrupa ve Kuzey Afrika’da yatırımları olan bir firma olması nedeniyle Tavas’ta projeler kapsamında oluşacak üretimlerim dünya pazarına açılmasında büyük kolaylık sağlayacaktır." dedi.     TAVAS İÇİN AÇILIM KAPIDA Jeotermal kaynaklar açısından son derece zengin olan Denizli'de kaynakların yeterince kullanılmadığının altını çizen Amadeus Resources Enerji Tic. Ltd Şti. Genel Müdürü Hüseyin Çiloğlu, "Özellikle seracılıkta çiftçiye yüksek katma değer sağlayan jeotermal ile ısıtılan sera projeleri maliyet açısından ciddi avantaj sağlamaktadır.   Sarayköy’de başlatılan jeotermal ile ısıtılan sera projesi Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sera Bölgeleri uygulaması jeotermal potansiyeli tespit edildiğinde Tavas için de ciddi bir açılım olacaktır." dedi.   ÇEVREYE SIFIR ZARAR ÇED süreci tamamlanan bölgelerde arama sondajı yaparak bölgenin sıcaklık potansiyeli ve jeolojik yapısı hakkında bilgi toplayacaklarını söyleyen Çiloğlu, " Sondaj sırasında her sondaj için 2000 metrekare kadar alan işgal edilecek sondaj sonrası ilgili alan eski haline getirilerek tarımsal alanlara hiçbir şekilde zarar verilmeyecektir." dedi.   TAVAS TÜRKİYE'NİN HOLLANDASI OLABİLİR Türkiye'den 23 kat küçük olan Hollanda 555 milyar dolarlık toplam ihracatının 107 milyar dolarını modern seralarda yapılan tarımsal üretim ve diğer tarımsal ürünlerden sağladığını söyleyen Çiloğlu, sondajlar sonrası ortaya çıkacak jeotermal enerji ile beslenecek seralardan çok yüksek verim elde edilebileceğini belirterek, "Tarım devi Hollanda'nın sera alanları yüzölçümü neredeyse Tavas Ovası kadar. Hollanda'daki seralarda metrekare başına domates üretimi 65 kg'a kadar yükseldi. Burada yapılacak jeotermal yatırımı sonrası kurulacak seralarda bu verim yakalanabilir. Tavas Türkiye'nin Hollandası olabilir." diye konuştu.  

Amadeus Resources firması, Tavas ovasındaki 8 ayrı noktada jeotermal kaynak bulmak amacıyla sondaj çalışmaları için kolları sıvadı. Her biri 1.8 milyon dolara mal olacak sondajlar sonrası beklenen jeotermal kaynaklara ulaşılabilinirse, Tavas Ovası Türkiye'nin sera merkezi olma yolunda büyük bir adım atmış olacak.

 

8 sondaj başvurusunun 2'si için ÇED onayının alındığını, diğerlerinin de onay sürecinde olduğunu söyleyen Amadeus Resources Enerji Tic. Ltd Şti. Genel Müdürü Hüseyin Çiloğlu, yapılan yatırımın çok büyük gelişmelerin önünü açacağını söyledi.

 

DÜNYA PAZARINA AÇILMADA KOLAYLIK

Öncelikli hedeflerinin Tavas bölgesindeki jeotermal potansiyeli tespit etmek ve potansiyele göre projeler geliştirmek olduğunu belirten Çiloğlu, "Yabancı ortağımızın Rusya, Avrupa ve Kuzey Afrika’da yatırımları olan bir firma olması nedeniyle Tavas’ta projeler kapsamında oluşacak üretimlerim dünya pazarına açılmasında büyük kolaylık sağlayacaktır." dedi.

 

 

TAVAS İÇİN AÇILIM KAPIDA

Jeotermal kaynaklar açısından son derece zengin olan Denizli'de kaynakların yeterince kullanılmadığının altını çizen Amadeus Resources Enerji Tic. Ltd Şti. Genel Müdürü Hüseyin Çiloğlu, "Özellikle seracılıkta çiftçiye yüksek katma değer sağlayan jeotermal ile ısıtılan sera projeleri maliyet açısından ciddi avantaj sağlamaktadır.

 

Sarayköy’de başlatılan jeotermal ile ısıtılan sera projesi Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sera Bölgeleri uygulaması jeotermal potansiyeli tespit edildiğinde Tavas için de ciddi bir açılım olacaktır." dedi.

 

ÇEVREYE SIFIR ZARAR

ÇED süreci tamamlanan bölgelerde arama sondajı yaparak bölgenin sıcaklık potansiyeli ve jeolojik yapısı hakkında bilgi toplayacaklarını söyleyen Çiloğlu, " Sondaj sırasında her sondaj için 2000 metrekare kadar alan işgal edilecek sondaj sonrası ilgili alan eski haline getirilerek tarımsal alanlara hiçbir şekilde zarar verilmeyecektir." dedi.

 

TAVAS TÜRKİYE'NİN HOLLANDASI OLABİLİR

Türkiye'den 23 kat küçük olan Hollanda 555 milyar dolarlık toplam ihracatının 107 milyar dolarını modern seralarda yapılan tarımsal üretim ve diğer tarımsal ürünlerden sağladığını söyleyen Çiloğlu, sondajlar sonrası ortaya çıkacak jeotermal enerji ile beslenecek seralardan çok yüksek verim elde edilebileceğini belirterek, "Tarım devi Hollanda'nın sera alanları yüzölçümü neredeyse Tavas Ovası kadar. Hollanda'daki seralarda metrekare başına domates üretimi 65 kg'a kadar yükseldi. Burada yapılacak jeotermal yatırımı sonrası kurulacak seralarda bu verim yakalanabilir. Tavas Türkiye'nin Hollandası olabilir." diye konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.