Tekden Hastanesi’nden Kalp Hastalarına Kurban Eti Önerileri

SAĞLIK 29.07.2020 - 18:51, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

Tekden Hastanesi’nden Kalp Hastalarına Kurban Eti Önerileri

Özel Denizli Tekden Hastanesi Kalpve Damar Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Burak Tamtekin Kurban Bayramı öncesinde kalp hastalarına et tüketimi konusunda önerilerde bulundu. Doktor Tamtekin ,” Kırmızı eti tüketmekte de bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor” dedi.   Özel Denizli Tekden Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı  Op.Dr.Burak Tamtekin kalp rahatsızlığı olan hastalara kurban eti tüketimi konusunda uyarı ve önerilerde bulundu. Doktor Tamtekin, kalp hastalarına kırmızı eti tavsiye etiklerini ancak bazı noktalarda da tüketime dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.     “TUZ KULLANIMINA DİKKAT” Toplum olarak tuz kullanımının fazla olduğuna bunun kalp hastaları için risk oluşturduğuna değinen Özel Denizli Tekden Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Op.Dr.Burak Tamtekin, ” Kalp hastaları için kurban eti ile beslenmek direk bir zarar oluşturmuyor. Biz kalp ameliyatı yaptığımız hastalara çok değerli bir protein olan kırmızı eti ısrarla önermekteyiz. Ancak kırmızı eti tüketmekte de bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Toplumumuzda tuz tüketimi çok fazla. Normalde tuz tüketimi 5 gram yani 2 çay kaşığı iken bizim toplumumuzda tuz tüketimi 16 ila 18 gram civarına çıkmış durumda yani yaklaşık 6 çay kaşığı şeklinde.Aşırı tuz tüketimi kalp ve böbrek hastalarına çok önemli risk oluşturmaktadır. Kalpte tansiyon böbrekte ise böbrek yetmezliğine neden olmaktadır. Et ile beslenen kalp hastalarının ağır bir menü olmamasına dikkat etmeleri gerekmektedir. Çok yağlı ve çok tuzlu olmaması şartıyla, sebzeyle birlikte bol sıvı tükettiği bir menüde kurban etinin kalp hastalarına bir zararı olmamaktadır. Damar sertliği olarak bilinen hastalık,  kanda dolaşan  kötü kolesterolü şeker hastalığı, sigara ya da kolesterol yüksekliği gibi diğer faktörlerle birleşip oksidasyon dediğimiz bir süreçten sonra damarda çökmesiyle birlikte olan bir süreçtir. Bu sebepten sayılan risk faktöründe olan hastaların dikkat etmesi önemlidir ”şeklinde konuştu.   KURBAN ETİ BEKLETİLMELİ Mİ? Kurban etinin taze ya da bekletilip tüketilmesi, kalp ve damar konusunda bir risk içermemektedir. Ancak insanın sindirim sistemiyle ilgili tüm sorunlar doğrudan kalbi etkilediği için dinlendirilmemiş etin sindirimde oluşturacağı tüm sorunlar kalpte sorunlar yaratabilir. Bununla ilgili kalbi zorlamayacak şekilde beslenmek ya da et tüketmek bir problem oluşturmamaktadır. Et ve et ürünleri bizler için çok önemli proteinler, ameliyat olmuş hastalara önemle tavsiye etmekle beraber ameliyat olmamış hastalarda da vücutta ödemin azaltılması, dolaşımın rahatlaması ve besin takviyesi adına et çok önemlidir. Sonuç olarak tüketilen tuz miktarına dikkat edildiği sürece, porsiyon olarakta çok olmadığı sürece kalp hastalarının kurban eti tüketmelerinin bir sakıncası olmamaktadır” dedi.

Özel Denizli Tekden Hastanesi Kalpve Damar Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Burak Tamtekin Kurban Bayramı öncesinde kalp hastalarına et tüketimi konusunda önerilerde bulundu. Doktor Tamtekin ,” Kırmızı eti tüketmekte de bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor” dedi.

 

Özel Denizli Tekden Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı  Op.Dr.Burak Tamtekin kalp rahatsızlığı olan hastalara kurban eti tüketimi konusunda uyarı ve önerilerde bulundu. Doktor Tamtekin, kalp hastalarına kırmızı eti tavsiye etiklerini ancak bazı noktalarda da tüketime dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

 

 

“TUZ KULLANIMINA DİKKAT”

Toplum olarak tuz kullanımının fazla olduğuna bunun kalp hastaları için risk oluşturduğuna değinen Özel Denizli Tekden Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Op.Dr.Burak Tamtekin, ” Kalp hastaları için kurban eti ile beslenmek direk bir zarar oluşturmuyor. Biz kalp ameliyatı yaptığımız hastalara çok değerli bir protein olan kırmızı eti ısrarla önermekteyiz. Ancak kırmızı eti tüketmekte de bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Toplumumuzda tuz tüketimi çok fazla. Normalde tuz tüketimi 5 gram yani 2 çay kaşığı iken bizim toplumumuzda tuz tüketimi 16 ila 18 gram civarına çıkmış durumda yani yaklaşık 6 çay kaşığı şeklinde.Aşırı tuz tüketimi kalp ve böbrek hastalarına çok önemli risk oluşturmaktadır. Kalpte tansiyon böbrekte ise böbrek yetmezliğine neden olmaktadır. Et ile beslenen kalp hastalarının ağır bir menü olmamasına dikkat etmeleri gerekmektedir. Çok yağlı ve çok tuzlu olmaması şartıyla, sebzeyle birlikte bol sıvı tükettiği bir menüde kurban etinin kalp hastalarına bir zararı olmamaktadır. Damar sertliği olarak bilinen hastalık,  kanda dolaşan  kötü kolesterolü şeker hastalığı, sigara ya da kolesterol yüksekliği gibi diğer faktörlerle birleşip oksidasyon dediğimiz bir süreçten sonra damarda çökmesiyle birlikte olan bir süreçtir. Bu sebepten sayılan risk faktöründe olan hastaların dikkat etmesi önemlidir ”şeklinde konuştu.

 

KURBAN ETİ BEKLETİLMELİ Mİ?

Kurban etinin taze ya da bekletilip tüketilmesi, kalp ve damar konusunda bir risk içermemektedir. Ancak insanın sindirim sistemiyle ilgili tüm sorunlar doğrudan kalbi etkilediği için dinlendirilmemiş etin sindirimde oluşturacağı tüm sorunlar kalpte sorunlar yaratabilir. Bununla ilgili kalbi zorlamayacak şekilde beslenmek ya da et tüketmek bir problem oluşturmamaktadır. Et ve et ürünleri bizler için çok önemli proteinler, ameliyat olmuş hastalara önemle tavsiye etmekle beraber ameliyat olmamış hastalarda da vücutta ödemin azaltılması, dolaşımın rahatlaması ve besin takviyesi adına et çok önemlidir. Sonuç olarak tüketilen tuz miktarına dikkat edildiği sürece, porsiyon olarakta çok olmadığı sürece kalp hastalarının kurban eti tüketmelerinin bir sakıncası olmamaktadır” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.