Türk Polisi 172. Kuruluş Yaşını Kutluyor

DİĞER 10.04.2017 - 10:31, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

Türk Polisi 172. Kuruluş Yaşını Kutluyor

10 Nisan 1845 Tarihi Türk Emniyet Teşkilatı için önemli bir tarihtir. Polis adı altında hayata geçmiş ve Emniyet Teşkilatının kuruluş günü olarak kabul edilmiştir. Yeniçerinin ortadan kaldırılması sonrasında, başkentte ve eyaletlerde zabıta hizmetleri gelişmesine rağmen; Hizmetler, ayrı kurumlara bağlı yürütülmüş. Teşkilatın yaşadığı karışıklığı ortadan kaldırmak için ilk defa 10 Nisan 1845’te İstanbul’da ilk polis teşkilatı kurulmuş ve nizamname ile belirlenmiştir. Durumu yabancı elçiliklere de bildirmişler…   Nizamnamede polis teşkilatının kuruluş amacı, şehirleri ve yaşayanların güvenliğini sağlamak olarak belirtilmiştir. Bu çalışmalara rağmen, karışıklık devam etmiş, İstanbul’da polis hizmeti; Yeniçeri Ağası yerine geçen Serasker, İhtisap Ağası ve Polis adını taşıyan teşkilatlar tarafından yürütülmüştür. Taşrada Sipahilerden oluşan zaptiyelerle ve Asakir-i Mansure alaylarıyla yürütülmüştür. Polis terimi, kökeni Yunanca ve Latince olan bir kelimedir. Yunanca politika, Latince politika kelimelerinden türemiştir. Eski Yunanlılar devletlerine polis ismini vermişlerdir… Polis kelimesi ıstılah! Olarak, kuruluşu bulunduğu yerde kamu düzen ve güvenliğini koruyan, yasaların adil ve eşit bir şekilde uygulanmasını sağlayan teşkilat, kolluk, zabıta, şehirde güvenliği sağlamakla yükümlü kişiler anlamında kullanılmıştır.    YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN!

10 Nisan 1845 Tarihi Türk Emniyet Teşkilatı için önemli bir tarihtir. Polis adı altında hayata geçmiş ve Emniyet Teşkilatının kuruluş günü olarak kabul edilmiştir. Yeniçerinin ortadan kaldırılması sonrasında, başkentte ve eyaletlerde zabıta hizmetleri gelişmesine rağmen; Hizmetler, ayrı kurumlara bağlı yürütülmüş. Teşkilatın yaşadığı karışıklığı ortadan kaldırmak için ilk defa 10 Nisan 1845’te İstanbul’da ilk polis teşkilatı kurulmuş ve nizamname ile belirlenmiştir. Durumu yabancı elçiliklere de bildirmişler…

 

Nizamnamede polis teşkilatının kuruluş amacı, şehirleri ve yaşayanların güvenliğini sağlamak olarak belirtilmiştir. Bu çalışmalara rağmen, karışıklık devam etmiş, İstanbul’da polis hizmeti; Yeniçeri Ağası yerine geçen Serasker, İhtisap Ağası ve Polis adını taşıyan teşkilatlar tarafından yürütülmüştür. Taşrada Sipahilerden oluşan zaptiyelerle ve Asakir-i Mansure alaylarıyla yürütülmüştür. Polis terimi, kökeni Yunanca ve Latince olan bir kelimedir. Yunanca politika, Latince politika kelimelerinden türemiştir. Eski Yunanlılar devletlerine polis ismini vermişlerdir… Polis kelimesi ıstılah! Olarak, kuruluşu bulunduğu yerde kamu düzen ve güvenliğini koruyan, yasaların adil ve eşit bir şekilde uygulanmasını sağlayan teşkilat, kolluk, zabıta, şehirde güvenliği sağlamakla yükümlü kişiler anlamında kullanılmıştır. 

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN!

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.