Yasin Öztürk’den TBMM’ye Hasta Bezi KDV İndirimi Teklifi

SİYASET 07.02.2020 - 11:07, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

Yasin Öztürk’den TBMM’ye Hasta Bezi KDV İndirimi Teklifi

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, hastaların ve yakınlarının yoğun sıkıntı yaşadığı hasta altı bezleri konusunda KDV oranının 1’e indirilmesi için hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığına verdi.   Milletvekili Yasin Öztürk, TBMM Başkanlığına verdiği teklifte şu gerekçeleri sundu; “ Yatak hastası ve yaşlı hastaların kullanmak zorunda kaldıkları alt bezlerinin tutarı Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödediği tutarın çok üzerinde olması nedeniyle, hastalar hem bez temininde sorun yaşamakta, hem de ekonomik sıkıntı nedeniyle günlük bez değişim sayısında kısıtlamaya gitmektedir.   2017 yılında Türk Eczacıları Birliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında imzalanan İlaç Alım Protokolüne ek "Tıbbi Malzemelerin Temini Sözleşmesi" ile kurumla sözleşmesi olan eczanelerden hasta alt bezinin temini sağlanmıştır. Ancak, hastaların prosedürle uğraşmalarının önüne geçmek amaçlı iyi niyetli bir uygulama olsa da, hastalar artık prosedürle değil ekonomik koşullarla boğuşmaktadır. SGK, hasta bezlerinde 2 aylık, 240 adet bezin geri ödemesini karşılamaktadır. Buna göre bir hasta günlük en fazla 4 defa bez değişimi yapabilmektedir.   Ocak-2020 güncel fiyatlarına göre Kurumun 2 aylık 240 adet bez için vatandaşa bel bantlı ve külotlu bezler için ödediği tutar 355 TL’dir. Ancak vatandaş eczaneden aynı sayıdaki bel bantlı bez alabilmek için fazladan 244 TL, külotlu bez alabilmek için yine aynı şekilde fazladan 645 TL fark ödemek zorunda kalmaktadır. Bu tutarın altında hasta alt bezi temin etmek mümkün değildir.   Özellikle dövizdeki dalgalanmalar hasta alt bezi fiyatlarına SGK’nın ödeme kapsamının üzerinde yansımıştır. Bu durum, sağlık açısından bu ürünü kullanmak zorunda olan hasta ve yakınlarında bez sayısının kısıtlamaya neden olmuştur. Bez kullanan hastaların büyük kısmının yatak hastası olduğu düşünüldüğünde, bu kısıtlama hem Devlete, hem de vatandaşa yatak yaraları, pişik tedavileri gibi ekstra masraflara yol açacak geri dönüşlere yol açmaya başlamıştır.   HASTA BEZİ ZORUNLU İHTİYAÇTIR Öte yandan, bazı rahatsızlıklarda hasta bezinin rapor edilmesi mümkün değildir ve hasta SGK’dan geri ödeme almadan da bu bezleri kullanmak zorunda kalmaktadır. Hasta bezi fiyatı bu kadar pahalı iken, sağlık açısından zorunlu bu bezi kullananların ödediği KDV oranı da yüzde 18’dir. Hasta alt bezi, lüks değil, zorunlu bir ihtiyaçtır. Zorunlu bir ihtiyaç için alınan yüzde 18’lik KDV oranının, yüzde 1’e düşürülmesi bu vatandaşların bütçesini rahatlatmak adına zorunlu bir düzenleme olacaktır.

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, hastaların ve yakınlarının yoğun sıkıntı yaşadığı hasta altı bezleri konusunda KDV oranının 1’e indirilmesi için hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığına verdi.

 

Milletvekili Yasin Öztürk, TBMM Başkanlığına verdiği teklifte şu gerekçeleri sundu; “ Yatak hastası ve yaşlı hastaların kullanmak zorunda kaldıkları alt bezlerinin tutarı Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödediği tutarın çok üzerinde olması nedeniyle, hastalar hem bez temininde sorun yaşamakta, hem de ekonomik sıkıntı nedeniyle günlük bez değişim sayısında kısıtlamaya gitmektedir.

 

2017 yılında Türk Eczacıları Birliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında imzalanan İlaç Alım Protokolüne ek "Tıbbi Malzemelerin Temini Sözleşmesi" ile kurumla sözleşmesi olan eczanelerden hasta alt bezinin temini sağlanmıştır. Ancak, hastaların prosedürle uğraşmalarının önüne geçmek amaçlı iyi niyetli bir uygulama olsa da, hastalar artık prosedürle değil ekonomik koşullarla boğuşmaktadır. SGK, hasta bezlerinde 2 aylık, 240 adet bezin geri ödemesini karşılamaktadır. Buna göre bir hasta günlük en fazla 4 defa bez değişimi yapabilmektedir.

 

Ocak-2020 güncel fiyatlarına göre Kurumun 2 aylık 240 adet bez için vatandaşa bel bantlı ve külotlu bezler için ödediği tutar 355 TL’dir. Ancak vatandaş eczaneden aynı sayıdaki bel bantlı bez alabilmek için fazladan 244 TL, külotlu bez alabilmek için yine aynı şekilde fazladan 645 TL fark ödemek zorunda kalmaktadır. Bu tutarın altında hasta alt bezi temin etmek mümkün değildir.

 

Özellikle dövizdeki dalgalanmalar hasta alt bezi fiyatlarına SGK’nın ödeme kapsamının üzerinde yansımıştır. Bu durum, sağlık açısından bu ürünü kullanmak zorunda olan hasta ve yakınlarında bez sayısının kısıtlamaya neden olmuştur. Bez kullanan hastaların büyük kısmının yatak hastası olduğu düşünüldüğünde, bu kısıtlama hem Devlete, hem de vatandaşa yatak yaraları, pişik tedavileri gibi ekstra masraflara yol açacak geri dönüşlere yol açmaya başlamıştır.

 

HASTA BEZİ ZORUNLU İHTİYAÇTIR

Öte yandan, bazı rahatsızlıklarda hasta bezinin rapor edilmesi mümkün değildir ve hasta SGK’dan geri ödeme almadan da bu bezleri kullanmak zorunda kalmaktadır. Hasta bezi fiyatı bu kadar pahalı iken, sağlık açısından zorunlu bu bezi kullananların ödediği KDV oranı da yüzde 18’dir. Hasta alt bezi, lüks değil, zorunlu bir ihtiyaçtır. Zorunlu bir ihtiyaç için alınan yüzde 18’lik KDV oranının, yüzde 1’e düşürülmesi bu vatandaşların bütçesini rahatlatmak adına zorunlu bir düzenleme olacaktır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.