Bakırtaş, Çameli Kozalak Reçelinin patentini aldı

DENİZLİ (D20HA) - DENİZLİ20HABER.COM | 10.06.2021 - 10:30, Güncelleme: 10.06.2021 - 11:00
 

Bakırtaş, Çameli Kozalak Reçelinin patentini aldı

Denizli’nin Çameli İlçesi’nde yaşayan Ayşe Bakırtaş, kozalaklardan elde ettiği şifa kaynağı reçeli için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurarak Marka Tescil Belgesi’ni aldı.

Çam kozalaklarından yaptığı şifalı çay ve karışımlarla dikkat çekerek yemek programlarının tanınan ismi olan Ayşe Bakırtaş, kozalağın şifasını keşfederek 4 yıl önce kozalak reçeli yaptı. Astım ve Romatizma hastalıklarına iyi geldiği keşfedilen reçel, yurtiçi ve yurtdışından da büyük ilgi gördü. Ayşe Bakırtaş, şifa kaynağı “Çameli Kozalak Reçeli” için Türk Patent ve Marka Kurumu’na 2020’de başvurarak 7 Haziran 2021 tarihinde Marka Tescil Belgesi’ni alarak patentini almış oldu. “ÇOK ZAHMETLİ BİR İŞ” Pekmez yapımı için yaz aylarında olgunlaşmadan toplanan kozalaklar, Çameli’nin Kirazlıyayla Mahallesinde Ayşe Bakırtaş  tarafından imece usulüyle kırılıyor. Günlerce süren çalışma sonunda hazırlanan kozalak pekmezini üretiyor. Topladığı andız kozalakları nasıl bir işlemden geçirdiği  anlatan Bakırtaş, kozalakları kırıp 2 gün suda beklettiklerini belirtti. Bakırtaş  "Şırasını süzdükten sonra akşamdan hazırlayıp tavalara koyuyoruz. Erken saatlerde kalkıp ateşe koyuyoruz. 15 saat kaynıyor. Bu çok zahmetli bir iş" dedi. "6 İŞLEMDEN GEÇİYOR" Kozalak reçelinin yapımının çok zahmetli olduğuna dikkati çeken Ayşe Bakırtaş  "26 yıldır doğayla iç içe yaşıyorum. Zaten bulunduğum yer ormanlarla kaplı. Buradaki çam ağaçlarından topladığımız yaş çam kozalaklarının önce sap kısımlarını kesiyoruz. Ardından yıkayıp, kazanlarda kaynatıp, şeker ilave ediyoruz. Koyulaşana kadar kaynatıp, reçeli kavanozlara dolduruyoruz. İçine bir adet de haşlanmış çam kozalaklarından atıp, satışa hazır hale getiriyoruz. Tüm bu 6 işlemin ardından reçel hazır oluyor." dedi. TÜRKİYE VE YURT DIŞINDAN YOĞUN TALEP Bakırtaş’ın ürettiği şifa kaynağı “Çameli Kozalak Reçeli” hakkında çıkan haberler sonrası talebin daha çok artması dolayısı ile yılda 1 tonun üzerinde reçel üretiyor. Türkiye’nin her yerinden talep olduğu ve yurt dışından da yoğun talebin geldiği belirtildi. Yurt dışına Almanya, Fransa, Avusturalya gibi ülkelere kargo ile gönderdiği gibi yurt dışından gelerek yerinde alanlarında olduğu söylendi. Bakırtaş, reçel yapımına bu ay başlayacağını ve sipariş defterinin şimdiden dolduğunu belirtti.
Denizli’nin Çameli İlçesi’nde yaşayan Ayşe Bakırtaş, kozalaklardan elde ettiği şifa kaynağı reçeli için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurarak Marka Tescil Belgesi’ni aldı.

Çam kozalaklarından yaptığı şifalı çay ve karışımlarla dikkat çekerek yemek programlarının tanınan ismi olan Ayşe Bakırtaş, kozalağın şifasını keşfederek 4 yıl önce kozalak reçeli yaptı. Astım ve Romatizma hastalıklarına iyi geldiği keşfedilen reçel, yurtiçi ve yurtdışından da büyük ilgi gördü.

Ayşe Bakırtaş, şifa kaynağı “Çameli Kozalak Reçeli” için Türk Patent ve Marka Kurumu’na 2020’de başvurarak 7 Haziran 2021 tarihinde Marka Tescil Belgesi’ni alarak patentini almış oldu.

“ÇOK ZAHMETLİ BİR İŞ”

Pekmez yapımı için yaz aylarında olgunlaşmadan toplanan kozalaklar, Çameli’nin Kirazlıyayla Mahallesinde Ayşe Bakırtaş  tarafından imece usulüyle kırılıyor. Günlerce süren çalışma sonunda hazırlanan kozalak pekmezini üretiyor. Topladığı andız kozalakları nasıl bir işlemden geçirdiği  anlatan Bakırtaş, kozalakları kırıp 2 gün suda beklettiklerini belirtti. Bakırtaş  "Şırasını süzdükten sonra akşamdan hazırlayıp tavalara koyuyoruz. Erken saatlerde kalkıp ateşe koyuyoruz. 15 saat kaynıyor. Bu çok zahmetli bir iş" dedi.

"6 İŞLEMDEN GEÇİYOR"

Kozalak reçelinin yapımının çok zahmetli olduğuna dikkati çeken Ayşe Bakırtaş  "26 yıldır doğayla iç içe yaşıyorum. Zaten bulunduğum yer ormanlarla kaplı. Buradaki çam ağaçlarından topladığımız yaş çam kozalaklarının önce sap kısımlarını kesiyoruz. Ardından yıkayıp, kazanlarda kaynatıp, şeker ilave ediyoruz. Koyulaşana kadar kaynatıp, reçeli kavanozlara dolduruyoruz. İçine bir adet de haşlanmış çam kozalaklarından atıp, satışa hazır hale getiriyoruz. Tüm bu 6 işlemin ardından reçel hazır oluyor." dedi.

TÜRKİYE VE YURT DIŞINDAN YOĞUN TALEP

Bakırtaş’ın ürettiği şifa kaynağı “Çameli Kozalak Reçeli” hakkında çıkan haberler sonrası talebin daha çok artması dolayısı ile yılda 1 tonun üzerinde reçel üretiyor. Türkiye’nin her yerinden talep olduğu ve yurt dışından da yoğun talebin geldiği belirtildi. Yurt dışına Almanya, Fransa, Avusturalya gibi ülkelere kargo ile gönderdiği gibi yurt dışından gelerek yerinde alanlarında olduğu söylendi. Bakırtaş, reçel yapımına bu ay başlayacağını ve sipariş defterinin şimdiden dolduğunu belirtti.

Çorum HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.