Bunama hastalık mıdır?

SAĞLIK (AA) - Anadolu Ajansı | 09.01.2017 - 13:02, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

Bunama hastalık mıdır?

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Servergazi Devlet Hastanesi Nöroloji Uz. Dr. Sultan Çağırıcı bunamanın bir hastalık olduğunu, yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak görülmemesi gerektiğini ve her yaşlanan kişinin bunamadığını söyledi.

Toplumumuzda ileri yaşla birlikte unutkanlık ve diğer zihinsel yeteneklerin bozulmasının yaşlanmanın doğal sonucuymuş gibi görüldüğünü, sağlıklı insanlarda da unutkanlık görülebileceğini anlatan Nöroloji Uz. Dr. Sultan Çağrıcı; “Hafızanın oluşmasında en önemli süreçlerden biri dikkattir. Dikkatin bir noktaya odaklanması ve sürdürülmesinin bozulduğu kaygı ve depresyon gibi durumlarda, zihin kişinin içinde bulunduğu durum dışı konularda meşgul olup sağlıklı bir bellek oluşturulamaz. Kişi unuttuğunu sanır. Oysa o ana yönelik bilgi sağlıklı bir şekilde kaydedilmediğinden hatırlanamamaktadır. Bu durumun bunama adını verdiğimiz tabloyla, bunamanın en sık sebebi olan alzheimer hastalığıyla bir ilgisi yoktur. Unutkanlık şikâyetleriyle gelen yaşlı bir bireyde normal yaşlılık unutkanlığı ile bunamaya bağlı unutkanlık arasındaki ayrımda kişinin günlük hayatında yeni şeyler öğrenip öğrenememesi, unutkanlığın ilerleyici olup olmadığı önemli bir yer tutar. Yaşı 40-50 olan insanlarda bunama görülebileceği gibi, çok ileri yaşlarda bütün zihinsel becerilerini korumuş birçok insan da vardır” dedi.     BUNAMA ALZHEİMER HASTALIĞIYLA AYNI HASTALIK MIDIR?   Bunama ile Alzheimer Hastalığının farklı iki hastalık olduğunu söyleyen Uz. Dr. Sultan Çağrıcı; “Demans (bunama) terimi beyin hücrelerinin tahribatı ve kaybına yol açan bir grup beyin hastalığına ait belirtileri kapsamaktadır. Dikkat ve konsantrasyon, bellek, dil işlevleri(konuşma, yazma, okuma), görsel- mekansal algılama, alet kullanmada önceden öğrenilmiş hareketlerde beceri, yürütücü işlevler (iç görü, öngörü, analiz planlama gibi), bunama tablosunda en az ikisinin bozulmuş olması gereken zihinsel alanlardır. Örneğin, bellek bozukluğu (unutkanlık) yanında dil işlevlerinde bozulma (yani kelime bulmakta zorlanma, cümle kuramama, konuşurken takılmalar) olması, bu bozulmalar sebebiyle günlük yaşamının etkilenmesi söz konusuysa hastada bunama tablosu vardır diyebiliriz. Demansın tanımlanması, sebeplerinin belirlenmesi tedavi edilebilir geri dönüşümlü olanların gözden kaçırılmaması hasta ve yakınının geleceğini planlaması açısından önemlidir. Bu nedenle kendi veya yakınlarında günlük yaşamını etkileyen unutkanlık şikayeti olanlara nöroloji polikliniklerine başvurmalarını öneriyoruz” dedi.
Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Servergazi Devlet Hastanesi Nöroloji Uz. Dr. Sultan Çağırıcı bunamanın bir hastalık olduğunu, yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak görülmemesi gerektiğini ve her yaşlanan kişinin bunamadığını söyledi.

Toplumumuzda ileri yaşla birlikte unutkanlık ve diğer zihinsel yeteneklerin bozulmasının yaşlanmanın doğal sonucuymuş gibi görüldüğünü, sağlıklı insanlarda da unutkanlık görülebileceğini anlatan Nöroloji Uz. Dr. Sultan Çağrıcı; “Hafızanın oluşmasında en önemli süreçlerden biri dikkattir. Dikkatin bir noktaya odaklanması ve sürdürülmesinin bozulduğu kaygı ve depresyon gibi durumlarda, zihin kişinin içinde bulunduğu durum dışı konularda meşgul olup sağlıklı bir bellek oluşturulamaz. Kişi unuttuğunu sanır. Oysa o ana yönelik bilgi sağlıklı bir şekilde kaydedilmediğinden hatırlanamamaktadır. Bu durumun bunama adını verdiğimiz tabloyla, bunamanın en sık sebebi olan alzheimer hastalığıyla bir ilgisi yoktur. Unutkanlık şikâyetleriyle gelen yaşlı bir bireyde normal yaşlılık unutkanlığı ile bunamaya bağlı unutkanlık arasındaki ayrımda kişinin günlük hayatında yeni şeyler öğrenip öğrenememesi, unutkanlığın ilerleyici olup olmadığı önemli bir yer tutar. Yaşı 40-50 olan insanlarda bunama görülebileceği gibi, çok ileri yaşlarda bütün zihinsel becerilerini korumuş birçok insan da vardır” dedi.

 

 

BUNAMA ALZHEİMER HASTALIĞIYLA AYNI HASTALIK MIDIR?

 

Bunama ile Alzheimer Hastalığının farklı iki hastalık olduğunu söyleyen Uz. Dr. Sultan Çağrıcı; “Demans (bunama) terimi beyin hücrelerinin tahribatı ve kaybına yol açan bir grup beyin hastalığına ait belirtileri kapsamaktadır. Dikkat ve konsantrasyon, bellek, dil işlevleri(konuşma, yazma, okuma), görsel- mekansal algılama, alet kullanmada önceden öğrenilmiş hareketlerde beceri, yürütücü işlevler (iç görü, öngörü, analiz planlama gibi), bunama tablosunda en az ikisinin bozulmuş olması gereken zihinsel alanlardır. Örneğin, bellek bozukluğu (unutkanlık) yanında dil işlevlerinde bozulma (yani kelime bulmakta zorlanma, cümle kuramama, konuşurken takılmalar) olması, bu bozulmalar sebebiyle günlük yaşamının etkilenmesi söz konusuysa hastada bunama tablosu vardır diyebiliriz. Demansın tanımlanması, sebeplerinin belirlenmesi tedavi edilebilir geri dönüşümlü olanların gözden kaçırılmaması hasta ve yakınının geleceğini planlaması açısından önemlidir. Bu nedenle kendi veya yakınlarında günlük yaşamını etkileyen unutkanlık şikayeti olanlara nöroloji polikliniklerine başvurmalarını öneriyoruz” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.