Denizli’de önceki yıllara oranla siber suçlar 5 kat arttı

ASAYİŞ (D20HA) - DENİZLİ20HABER.COM | 03.01.2022 - 10:37, Güncelleme: 03.01.2022 - 11:22
 

Denizli’de önceki yıllara oranla siber suçlar 5 kat arttı

Denizli İl Jandarma Komutanlığı 2021 yılı siber suçlarla mücadele kapsamında istatistikleri paylaştı. Önceki yıllara oranla 2021 yılında jandarma sorumluluk alanında 5 kat arttığı belirtilirken, meydana gelen siber suç olayları ile ilgili 116 şüpheli, sosyal medya kullanıcısı 98 kişi hakkında yasal işlem yapıldı.

Teknolojinin süregelen gelişimiyle birlikte bilişim sistemlerinin hayatımızın her alanına girmiş bulunması, son yıllarda bilişim sistemlerinin kullanımında büyük bir artış meydana gelmesi, özellikle 2020 yılının başlarından itibaren dünyada olduğu gibi türkiye’de de baş gösteren koronavirüs (covid-19) pandemisi sebebi ile ortaya çıkan; sosyal mesafe/izolasyon kuralları, sokağa çıkma kısıtlamaları, insanların evden/uzaktan çalışma mecburiyeti gibi nedenlerle, insanların daha çok internet kullanımına ve internet üzerinden alışveriş yapmalarına olan rağbet artış göstermiş ve buna bağlı olarak da siber suç oranlarında belirgin bir artış yaşanmıştır. Denizli İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk sahasında meydana gelen siber suç olayları, pandemi sürecinin başlamasının ardından önceki yıllara oranla 5 kat arttı.  Denizli İl Jandarma Komutanlığınca siber suçlarla mücadele faaliyetleri kapsamında 2021 yılında yapılan çalışmalar sonucunda; Meydana gelen 98 siber suç olayının 89’u ile ilgili 116 şüpheli şahıs hakkında yasal işlem yapılması sağlanılmış, meydana gelen olayların %91’i aydınlatıldı. İnternet sitelerine yönelik icra edilen faaliyetler sonucunda; terör örgütü propagandası yapan 75, uyuşturucu ve uyarıcı maddeyi özendiren 67, yasadışı bahse teşvik eden 3075, müstehcen içerikli 1419  ve zararlı yazılım barındıran/oltalama (phishing) yöntemleri ile dolandırıcılık amaçlı 145 olmak üzere toplamda 4781 internet sitesine erişimin engellenmesi sağlanmış, sosyal medya platformları (facebook, ınstagram, twitter vs.) Üzerinden suç içerikli paylaşımlar yaptığı tespit edilen (98) sosyal medya hesap kullanıcısı hakkında yasal işlem başlatılmak üzere rapor düzenlendi. Denizli İl Jandarma Komutanlığı; adli, mülki makamlar ile diğer kurum ve kuruluşlarla koordineli olarak kendisine tevdi edilecek her türlü görevde olduğu gibi siber suçlarla mücadele faaliyetleri kapsamında da yapılan çalışmalarla,  vatandaşlarımızın yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesine yönelik mesai mefhumu gözetmeksizin, azim ve kararlılık içerisinde görevini ifa etmeye devam etmektedir.
Denizli İl Jandarma Komutanlığı 2021 yılı siber suçlarla mücadele kapsamında istatistikleri paylaştı. Önceki yıllara oranla 2021 yılında jandarma sorumluluk alanında 5 kat arttığı belirtilirken, meydana gelen siber suç olayları ile ilgili 116 şüpheli, sosyal medya kullanıcısı 98 kişi hakkında yasal işlem yapıldı.

Teknolojinin süregelen gelişimiyle birlikte bilişim sistemlerinin hayatımızın her alanına girmiş bulunması, son yıllarda bilişim sistemlerinin kullanımında büyük bir artış meydana gelmesi, özellikle 2020 yılının başlarından itibaren dünyada olduğu gibi türkiye’de de baş gösteren koronavirüs (covid-19) pandemisi sebebi ile ortaya çıkan; sosyal mesafe/izolasyon kuralları, sokağa çıkma kısıtlamaları, insanların evden/uzaktan çalışma mecburiyeti gibi nedenlerle, insanların daha çok internet kullanımına ve internet üzerinden alışveriş yapmalarına olan rağbet artış göstermiş ve buna bağlı olarak da siber suç oranlarında belirgin bir artış yaşanmıştır.

Denizli İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk sahasında meydana gelen siber suç olayları, pandemi sürecinin başlamasının ardından önceki yıllara oranla 5 kat arttı.  Denizli İl Jandarma Komutanlığınca siber suçlarla mücadele faaliyetleri kapsamında 2021 yılında yapılan çalışmalar sonucunda;

Meydana gelen 98 siber suç olayının 89’u ile ilgili 116 şüpheli şahıs hakkında yasal işlem yapılması sağlanılmış, meydana gelen olayların %91’i aydınlatıldı.

İnternet sitelerine yönelik icra edilen faaliyetler sonucunda; terör örgütü propagandası yapan 75, uyuşturucu ve uyarıcı maddeyi özendiren 67, yasadışı bahse teşvik eden 3075, müstehcen içerikli 1419  ve zararlı yazılım barındıran/oltalama (phishing) yöntemleri ile dolandırıcılık amaçlı 145 olmak üzere toplamda 4781 internet sitesine erişimin engellenmesi sağlanmış, sosyal medya platformları (facebook, ınstagram, twitter vs.) Üzerinden suç içerikli paylaşımlar yaptığı tespit edilen (98) sosyal medya hesap kullanıcısı hakkında yasal işlem başlatılmak üzere rapor düzenlendi.

Denizli İl Jandarma Komutanlığı; adli, mülki makamlar ile diğer kurum ve kuruluşlarla koordineli olarak kendisine tevdi edilecek her türlü görevde olduğu gibi siber suçlarla mücadele faaliyetleri kapsamında da yapılan çalışmalarla,  vatandaşlarımızın yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesine yönelik mesai mefhumu gözetmeksizin, azim ve kararlılık içerisinde görevini ifa etmeye devam etmektedir.

Denizli’de önceki yıllara oranla siber suçlar 5 kat arttı

Denizli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.