DİB'ten Yemin Uyarısı

KÜLTÜR 19.01.2020 - 19:26, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

DİB'ten Yemin Uyarısı

Diyanet, gün içerisinde birçok insanın farkında olmadan yemin ettiğini, bu sözlerin içi boş ve hükümsüz sayıldığını belirterek bu eylemin günah olmadığını ancak hoş bir davranış olmadığı vurgulandı. Diyanet, 'kötü adet' olarak tanımladığı boşa yemin alışkanlığının terk edilmesi yönünde uyarıda bulundu.   Diyanet İşleri Başkanlığı, dil alışkanlığıyla söylenen, başka bir deyişle herhangi bir işin yapılması veya yapılmaması yönünde bir içeriğe sahip olmayan "vallahi", "billâhi" şeklindeki sözlerin içi boş ve hükümsüz yemin sayıldığını belirterek, bile bile yalan söyleme kastı olmaksızın, geçmiş veya şimdiki zamandaki bir husus üzerine doğru olduğunu zannederek yapılan yeminin de lağv (İçi boş, hükümsüz) yemini sayılacağını açıkladı.   Diyanet İşleri Başkanlığı, "Ağız alışkanlığıyla yerli yersiz edilen yeminlerle" ilgili uyarılarda bulundu.   "BU KÖTÜ ADETİN BIRAKILMASI GEREKİR"   Diyanet İşleri Başkanlığı'nın fetva niteliğindeki uyarısında, "Dil alışkanlığıyla söylenen, başka bir deyişle, herhangi bir işin yapılması veya yapılmaması yönünde bir içeriğe sahip olmayan "vallahi", "billâhi" şeklindeki sözler lağv (içi boş, hükümsüz) yemin sayıldığı gibi, bile bile yalan söyleme kastı olmaksızın, geçmiş veya şimdiki zamandaki bir husus üzerine doğru olduğunu zannederek yapılan yemin de lağv yemini sayılır. Kur'an-ı Kerim'de, 'Allah, kasıtsız olarak ağzınızdan çıkıveren yeminlerinizden (lağv yemininden) dolayı sizi sorumlu tutmaz.' (Mâide, 5/89) buyurularak bu tür yeminden dolayı keffâret gerekmediği bildirilmiştir. Ancak ağız alışkanlığıyla ikide bir yemin edenlerin bu kötü âdeti en kısa sürede bırakmaları gerekir" ifadeleri yer aldı.  

Diyanet, gün içerisinde birçok insanın farkında olmadan yemin ettiğini, bu sözlerin içi boş ve hükümsüz sayıldığını belirterek bu eylemin günah olmadığını ancak hoş bir davranış olmadığı vurgulandı. Diyanet, 'kötü adet' olarak tanımladığı boşa yemin alışkanlığının terk edilmesi yönünde uyarıda bulundu.

 

Diyanet İşleri Başkanlığı, dil alışkanlığıyla söylenen, başka bir deyişle herhangi bir işin yapılması veya yapılmaması yönünde bir içeriğe sahip olmayan "vallahi", "billâhi" şeklindeki sözlerin içi boş ve hükümsüz yemin sayıldığını belirterek, bile bile yalan söyleme kastı olmaksızın, geçmiş veya şimdiki zamandaki bir husus üzerine doğru olduğunu zannederek yapılan yeminin de lağv (İçi boş, hükümsüz) yemini sayılacağını açıkladı.

 

Diyanet İşleri Başkanlığı, "Ağız alışkanlığıyla yerli yersiz edilen yeminlerle" ilgili uyarılarda bulundu.

 

"BU KÖTÜ ADETİN BIRAKILMASI GEREKİR"

 

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın fetva niteliğindeki uyarısında, "Dil alışkanlığıyla söylenen, başka bir deyişle, herhangi bir işin yapılması veya yapılmaması yönünde bir içeriğe sahip olmayan "vallahi", "billâhi" şeklindeki sözler lağv (içi boş, hükümsüz) yemin sayıldığı gibi, bile bile yalan söyleme kastı olmaksızın, geçmiş veya şimdiki zamandaki bir husus üzerine doğru olduğunu zannederek yapılan yemin de lağv yemini sayılır. Kur'an-ı Kerim'de, 'Allah, kasıtsız olarak ağzınızdan çıkıveren yeminlerinizden (lağv yemininden) dolayı sizi sorumlu tutmaz.' (Mâide, 5/89) buyurularak bu tür yeminden dolayı keffâret gerekmediği bildirilmiştir. Ancak ağız alışkanlığıyla ikide bir yemin edenlerin bu kötü âdeti en kısa sürede bırakmaları gerekir" ifadeleri yer aldı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.