Doç. Dr. Balcı; “ Zamanında Tanı, Uygun Tedavide Başarı Oranı yüzde 90-95”

SAĞLIK 04.11.2020 - 09:58, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

Doç. Dr. Balcı; “ Zamanında Tanı, Uygun Tedavide Başarı Oranı yüzde 90-95”

Özel Denizli Tekden Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Çocuk Hematolojisi Uzmanı Doç.Dr. Yasemin Işık Balcı 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftasında bilgilendirmelerde bulundu.   Özel Denizli Tekden Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Çocuk Hematolojisi Uzmanı Doç.Dr. Yasemin Işık Balcı “Lösemi , Kan kanseri olarak bilinen, çocuk çağında en sık görülen kanser türüdür. Kemik iliğinden kaynağını alan ve kan üreten kök hücrelerinden birinin, çeşitli etkenlerin bir araya gelmesi ile gelişiminin bir basamağında duraklaması ve kontrolsüz aşırı çoğalma ile başlar. Lösemiyi oluşturan blast denilen hücreler, öncelikle kemik iliğini, sonrasında da tüm organlara hızla yayılır. Löseminin tam olarak nedeni bilinmese de özellikle radyasyon, benzen gibi kimyasallara ve tarım ilaçlarına maruz kalmanın lösemi riskini artırdığı bilinmektedir” dedi   ÇOCUKLUK ÇAĞINDA, LÖSEMİNİN BELİRTİLERİ   Özel Denizli Tekden Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Çocuk Hematolojisi Uzmanı Doç.Dr.Yasemin Işık Balcı, “ Çocukluk çağı lösemilerinde en sık görülen klinik bulgular şunlardır; Ciltte solukluk, İştahsızlık ve kilo kaybı, tedaviye rağmen düşmeyen ateş,  Vücutta morluklar ve kanamalar, Boyun, koltuk altı ve kasıkta görülen bezeler (lenf bezi büyüklüğü), Karında şişlik,  Eklem ağrıları ve şişlikleri vs. Çocukluk çağı lösemilerinin büyük çoğunluğu akut lösemilerdir. Akut lösemiler de akut lenfoblastik lösemi (ALL) ve akut miyeloblastik lösemi (AML) olmak üzere ikiye ayrılır. Akut lösemilerde seyir hızlı olup, 1-2 ay içerisinde klinik bulgu ve belirti verir. Akut lösemi, zamanında tanı konulup tedaviye başlanmazsa, günler veya haftalar içinde hastanın kaybedilmesine neden olabilir. Çocukluk çağı lösemileri, tanı zamanında konulduğunda ve uygun tedavi verildiğinde 90-95 oranında tamamen iyileşmektedir” şeklinde konuştu.

Özel Denizli Tekden Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Çocuk Hematolojisi Uzmanı Doç.Dr. Yasemin Işık Balcı 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftasında bilgilendirmelerde bulundu.

 

Özel Denizli Tekden Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Çocuk Hematolojisi Uzmanı Doç.Dr. Yasemin Işık Balcı “Lösemi , Kan kanseri olarak bilinen, çocuk çağında en sık görülen kanser türüdür. Kemik iliğinden kaynağını alan ve kan üreten kök hücrelerinden birinin, çeşitli etkenlerin bir araya gelmesi ile gelişiminin bir basamağında duraklaması ve kontrolsüz aşırı çoğalma ile başlar. Lösemiyi oluşturan blast denilen hücreler, öncelikle kemik iliğini, sonrasında da tüm organlara hızla yayılır. Löseminin tam olarak nedeni bilinmese de özellikle radyasyon, benzen gibi kimyasallara ve tarım ilaçlarına maruz kalmanın lösemi riskini artırdığı bilinmektedir” dedi

 

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA, LÖSEMİNİN BELİRTİLERİ

 

Özel Denizli Tekden Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Çocuk Hematolojisi Uzmanı Doç.Dr.Yasemin Işık Balcı, “ Çocukluk çağı lösemilerinde en sık görülen klinik bulgular şunlardır; Ciltte solukluk, İştahsızlık ve kilo kaybı, tedaviye rağmen düşmeyen ateş,  Vücutta morluklar ve kanamalar, Boyun, koltuk altı ve kasıkta görülen bezeler (lenf bezi büyüklüğü), Karında şişlik,  Eklem ağrıları ve şişlikleri vs. Çocukluk çağı lösemilerinin büyük çoğunluğu akut lösemilerdir. Akut lösemiler de akut lenfoblastik lösemi (ALL) ve akut miyeloblastik lösemi (AML) olmak üzere ikiye ayrılır. Akut lösemilerde seyir hızlı olup, 1-2 ay içerisinde klinik bulgu ve belirti verir. Akut lösemi, zamanında tanı konulup tedaviye başlanmazsa, günler veya haftalar içinde hastanın kaybedilmesine neden olabilir. Çocukluk çağı lösemileri, tanı zamanında konulduğunda ve uygun tedavi verildiğinde 90-95 oranında tamamen iyileşmektedir” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.