Başkan Keçeci; “Kaos ortamı oluşursa başka problemleri de beraberinde getirebilir”

EKONOMİ 01.04.2021 - 14:24, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:58
 

Başkan Keçeci; “Kaos ortamı oluşursa başka problemleri de beraberinde getirebilir”

Kısa çalışma ödeneği dün, 31 Mart 2021 tarihi itibarıyla son buldu. İşverenler, normal çalışmaya dönüp normalleşme desteğinden yararlanabilecek ya da çalışanlarını ücretsiz izne çıkarabilecek. Ücretsiz izne çıkan çalışanlar 17 Mayıs 2021 tarihine kadar aylık 1 341 liralık nakdi ücret desteğinden yararlanabilecek.   Kısa çalışma ödeneğinin son bulmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “Kısa çalışma ödeneği Covid 19’un olumsuz etkisini azaltmak için geçen yıl Nisan ayından bu yana ödeniyordu ve 31 Mart itibariyle son verildi. Pandemi etkilerinin devam ettiği bu ortamda haklı olarak hem işçi hem işveren çevreleri bu tasarrufun yeniden gözden geçirilmesini ısrarla talep ediyor. Son verilere göre kısa çalışma ödeneğinden yararlanan çalışanların sayısı 1 milyon 300 bin. Bu insanlar işlerine geri dönebilecekler mi? Geri döndükleri varsayımında, işyerleri tüm bu insanları tam zamanlı çalıştırabilecek kapasitesine döndü mü? Bunlar çok muğlak konular. Ben KOBİ niteliğindeki şirketlerin ve esnaf dediğimiz bir takım küçük işyerlerinde bu koşulların tam anlamıyla sağlandığını görmüyorum ve bu nedenle kısa çalışma ödeneğinden faydalanan kişilerin işsiz kalabileceklerini düşünüyorum.” dedi.   İşsizlik Rakamına 1 Milyon 300 Bin Kişi Daha Eklenirse Kaos Ortamı Oluşabilir   Bugün iş arayan ve çalışmaya hazır olan 8 Milyon insanın olduğunu belirten Keçeci, kısa çalışma ödeneğinin yıl sonuna kadar uzatılamamasının işsizler ordusuna 1 Milyon insan daha ilave edeceğini düşündüğünü belirtti. Özellikle birçok ildeki risk oranlarının yükseldiği ve önlemlerin arttırıldığı bir ortamda kısa çalışma ödeneği uygulamasının devam etmesi gerektiğini belirten Keçeci, “Biz işveren kesimi olarak (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de bizimle aynı paralelde düşünüyor) bu tasarrufun geri alınmasını ya da bu sürenin uzatılmasını istiyoruz. Çünkü bundan yararlanan insanların şu anda pandeminin de yeniden arttığı Türkiye'nin kıpkırmızı olduğu dönemde yeni birtakım tasarrufların, kapanmaların da geleceği bir ortamda başka çareleri kalmıyor. İşsizlik Fonu’nun da desteğiyle Devletin bu noktada biraz daha fedakarlık yapması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde işsizlik ve işçilerin durumu kaos haline gelirse beklemediğimiz başka problemleri de beraberinde getirebilir.” şeklinde konuştu. 

Kısa çalışma ödeneği dün, 31 Mart 2021 tarihi itibarıyla son buldu. İşverenler, normal çalışmaya dönüp normalleşme desteğinden yararlanabilecek ya da çalışanlarını ücretsiz izne çıkarabilecek. Ücretsiz izne çıkan çalışanlar 17 Mayıs 2021 tarihine kadar aylık 1 341 liralık nakdi ücret desteğinden yararlanabilecek.

 

Kısa çalışma ödeneğinin son bulmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “Kısa çalışma ödeneği Covid 19’un olumsuz etkisini azaltmak için geçen yıl Nisan ayından bu yana ödeniyordu ve 31 Mart itibariyle son verildi. Pandemi etkilerinin devam ettiği bu ortamda haklı olarak hem işçi hem işveren çevreleri bu tasarrufun yeniden gözden geçirilmesini ısrarla talep ediyor. Son verilere göre kısa çalışma ödeneğinden yararlanan çalışanların sayısı 1 milyon 300 bin. Bu insanlar işlerine geri dönebilecekler mi? Geri döndükleri varsayımında, işyerleri tüm bu insanları tam zamanlı çalıştırabilecek kapasitesine döndü mü? Bunlar çok muğlak konular. Ben KOBİ niteliğindeki şirketlerin ve esnaf dediğimiz bir takım küçük işyerlerinde bu koşulların tam anlamıyla sağlandığını görmüyorum ve bu nedenle kısa çalışma ödeneğinden faydalanan kişilerin işsiz kalabileceklerini düşünüyorum.” dedi.

 

İşsizlik Rakamına 1 Milyon 300 Bin Kişi Daha Eklenirse Kaos Ortamı Oluşabilir

 

Bugün iş arayan ve çalışmaya hazır olan 8 Milyon insanın olduğunu belirten Keçeci, kısa çalışma ödeneğinin yıl sonuna kadar uzatılamamasının işsizler ordusuna 1 Milyon insan daha ilave edeceğini düşündüğünü belirtti. Özellikle birçok ildeki risk oranlarının yükseldiği ve önlemlerin arttırıldığı bir ortamda kısa çalışma ödeneği uygulamasının devam etmesi gerektiğini belirten Keçeci, “Biz işveren kesimi olarak (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de bizimle aynı paralelde düşünüyor) bu tasarrufun geri alınmasını ya da bu sürenin uzatılmasını istiyoruz. Çünkü bundan yararlanan insanların şu anda pandeminin de yeniden arttığı Türkiye'nin kıpkırmızı olduğu dönemde yeni birtakım tasarrufların, kapanmaların da geleceği bir ortamda başka çareleri kalmıyor. İşsizlik Fonu’nun da desteğiyle Devletin bu noktada biraz daha fedakarlık yapması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde işsizlik ve işçilerin durumu kaos haline gelirse beklemediğimiz başka problemleri de beraberinde getirebilir.” şeklinde konuştu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.