Bayramda Hijyene ve Şekere Dikkat

SAĞLIK (D20HA) - DENİZLİ20HABER.COM | 05.05.2021 - 10:17, Güncelleme: 05.05.2021 - 10:17
 

Bayramda Hijyene ve Şekere Dikkat

Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 ile mücadele ettiğimiz bu günlerde Ramazan Bayramı yaklaşmakta ve bayramda da sosyal mesafeyi korumak zorundayız. Uzun süredir göremediğimiz yakınlarımıza özlemimiz artmış olsa da alışageldiğimiz bayramları yaşamamız pek mümkün olamayacak. Bu günlerde de genel korunma önerilerine uymayı sürdürmeliyiz.

PAÜ Hastanesi Endokrinoloji BD. Öğretim Üyesi Dr.Ayten Eraydın bayramda beslenme alışkanlıkları hakkında açıklamalarda bulundu; özellikle diyabetik hastaların el hijyenine özen göstermesi, dışarı çıkması gerektiğinde maske kullanması, kalabalık ortamlardan uzak durması, sosyal mesafeye dikkat etmesi ve ilaçlarını düzenli alması önemlidir. Hastaların ev ortamında kaldıkları süre boyunca sosyal aktivitelerini yapmaya devam etmeleri, stresi azaltarak sürekli atıştırma isteğini ortadan kaldırır ve kan şekeri dalgalanmalarını önler. Dengeli beslenme, egzersiz ve iyi bir uyku düzeni bağışıklık sisteminin dengeli olması için gereklidir.  RAMAZAN BAYRAMINDA DA BESLENME ALIŞKANLIKLARINI DÜZENLİ TUTMAYA DEVAM ETMELİYİZ Ramazan’da değişen beslenme düzeni, uzun süren açlıklar, yeterli su tüketimi olmaması ve hareketsizlik kan şekeri düzensizliklerine neden olabilmektedir. Ramazan sonrası bayramda normal yeme düzenine geçilmesiyle fazla yeme eğiliminde olunabilir. Yüksek miktarda şeker, yağ ve tuz içeren besinlerin tüketimi kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olurken, ani kilo artışına ve sindirim sistemi rahatsızlıkları başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarabilir. Kan şekerinin hızlı yükselmesi özellikle diyabet hastaları için ciddi bir tehlike oluştururken, sağlıklı bireyler için de insülin direnci ve obezite için risk oluşturmaktadır. ÖĞÜN ATLANMAMASI VE ARA ÖĞÜN YAPILMASININ ÖNEMİNİ UNUTMAMALIYIZ Bayramda öğün atlamak yerine ana ve ara öğünlerin olduğu dengeli bir beslenme tarzı oluşturulmalıdır. Öğün atlanması kan şekerini düşürerek daha fazla açlık hissetmenize neden olur. Sabah sağlıklı bir kahvaltıyla güne başlanmanız, gün içerisinde sizi daha rahat hissettirecektir. Ara öğünlerin düzenli alınması da gün içerisindeki şeker düşüklüklerini önleyecektir. Ramazan boyunca susuz kalan vücudun kaybettiği sıvı miktarını yerine koymak gereklidir. Bayram ve sonrasında günde en az 2 litre su içmeniz sıvı ihtiyacınızı giderir. Bayram şerbetli tatlı tüketiminin arttığı bir dönemdir. Çikolata, baklava veya şekerlemeler gibi basit şekerlerin tüketimi yerine meyveli veya sütlü tatlılardan küçük porsiyonlar halinde tüketilebilir.  Bunlar kan şekerinin daha yavaş yükselmesine neden olur. Sadece diyabetli hastaları değil herkesin dengeli beslenmesi konusunda uyarılarda bulunan Dr.Öğr.Üyesi Eraydın sağlıklı ve mutlu bayramlar diledi. 
Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 ile mücadele ettiğimiz bu günlerde Ramazan Bayramı yaklaşmakta ve bayramda da sosyal mesafeyi korumak zorundayız. Uzun süredir göremediğimiz yakınlarımıza özlemimiz artmış olsa da alışageldiğimiz bayramları yaşamamız pek mümkün olamayacak. Bu günlerde de genel korunma önerilerine uymayı sürdürmeliyiz.

PAÜ Hastanesi Endokrinoloji BD. Öğretim Üyesi Dr.Ayten Eraydın bayramda beslenme alışkanlıkları hakkında açıklamalarda bulundu; özellikle diyabetik hastaların el hijyenine özen göstermesi, dışarı çıkması gerektiğinde maske kullanması, kalabalık ortamlardan uzak durması, sosyal mesafeye dikkat etmesi ve ilaçlarını düzenli alması önemlidir. Hastaların ev ortamında kaldıkları süre boyunca sosyal aktivitelerini yapmaya devam etmeleri, stresi azaltarak sürekli atıştırma isteğini ortadan kaldırır ve kan şekeri dalgalanmalarını önler. Dengeli beslenme, egzersiz ve iyi bir uyku düzeni bağışıklık sisteminin dengeli olması için gereklidir.

 RAMAZAN BAYRAMINDA DA BESLENME ALIŞKANLIKLARINI DÜZENLİ TUTMAYA DEVAM ETMELİYİZ

Ramazan’da değişen beslenme düzeni, uzun süren açlıklar, yeterli su tüketimi olmaması ve hareketsizlik kan şekeri düzensizliklerine neden olabilmektedir. Ramazan sonrası bayramda normal yeme düzenine geçilmesiyle fazla yeme eğiliminde olunabilir. Yüksek miktarda şeker, yağ ve tuz içeren besinlerin tüketimi kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olurken, ani kilo artışına ve sindirim sistemi rahatsızlıkları başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarabilir. Kan şekerinin hızlı yükselmesi özellikle diyabet hastaları için ciddi bir tehlike oluştururken, sağlıklı bireyler için de insülin direnci ve obezite için risk oluşturmaktadır.

ÖĞÜN ATLANMAMASI VE ARA ÖĞÜN YAPILMASININ ÖNEMİNİ UNUTMAMALIYIZ

Bayramda öğün atlamak yerine ana ve ara öğünlerin olduğu dengeli bir beslenme tarzı oluşturulmalıdır. Öğün atlanması kan şekerini düşürerek daha fazla açlık hissetmenize neden olur. Sabah sağlıklı bir kahvaltıyla güne başlanmanız, gün içerisinde sizi daha rahat hissettirecektir. Ara öğünlerin düzenli alınması da gün içerisindeki şeker düşüklüklerini önleyecektir. Ramazan boyunca susuz kalan vücudun kaybettiği sıvı miktarını yerine koymak gereklidir. Bayram ve sonrasında günde en az 2 litre su içmeniz sıvı ihtiyacınızı giderir. Bayram şerbetli tatlı tüketiminin arttığı bir dönemdir. Çikolata, baklava veya şekerlemeler gibi basit şekerlerin tüketimi yerine meyveli veya sütlü tatlılardan küçük porsiyonlar halinde tüketilebilir.  Bunlar kan şekerinin daha yavaş yükselmesine neden olur.

Sadece diyabetli hastaları değil herkesin dengeli beslenmesi konusunda uyarılarda bulunan Dr.Öğr.Üyesi Eraydın sağlıklı ve mutlu bayramlar diledi. 

Denizli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.