69 yıl sonra görülen akrep paniğe neden oldu

DENİZLİ (D20HA) - DENİZLİ20HABER.COM | 17.07.2021 - 13:16, Güncelleme: 17.07.2021 - 13:16
 

69 yıl sonra görülen akrep paniğe neden oldu

Türkiye’de bulunan ikinci en tehlikeli akrep türü olan siyah akrep 69 yıl sonra Denizli’nin Çameli İlçesi’nde ilk kez görüldü. Daha önce çift süren bir öküzü sokması sonucu, 1 saat sonra ölmesine neden olduğu için bölge halkı tarafından öküz öldüren de deniliyor.

Çameli İlçesi Karadağ Mevkii’nde, Dr. Özcan Çelik’in evinin bahçesindeki lavabo yanında görülen 15 santimetre büyüklüğündeki siyah akrep, korku ve paniğe neden oldu. Çelik’in yaptığı araştırma sonucu en son 1952 yılında görüldüğü belirtilen siyah akrebin 69 yıl aradan sonra yeniden görülmesi vatandaşları tedirgin etti. 69 yıl önce çift süren bir öküzü sokması sonucu 1 saat içerisinde öküzünün ölümüne neden olduğu belirtildi. Bundan dolayı bölge halkı tarafından öküz öldüren olarak da anıldığı ifade edildi. Bir darbesi ile öküzü öldüren siyah akrebin tüylü olması da dikkat çekti. SAKINMANIZ GEREKEN BİR AKREP TÜRÜ Akrep dendiğinde çoğumuzun kafasında oluşan ilk görüntü, siyah akreptir. Oldukça gösterişli ve her an tehlikeli saçacakmış gibi bir görüntüye sahip olan siyah akrep, kara akrep (androctonus crassicauda) olarak da adlandırılır. Buthidae familyasındaki akrep türleri arasında en tehlikeli ve zehri güçlü olan akreplerdendir. Buthidae familyası ise akrepler takımının (Scorpions) tür bakımından en zengin akrep familyasıdır.  SİYAH AKREBİN MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ Akreplerin anatomik özellikleri benzerdir. Düz siyah ya da kahverengi olan siyah akrepler 8 cm uzunluğundadır. Kuyruğu arka tarafa doğru kalınlaşarak uzar ve kanca şeklini alarak kıvrımlaşır. Sırtı örten kemiksi kalkan (karapaks) tam olarak tek parça ve birbirlerine bağlı halde değildir. SİYAH AKREP NERELERDE, NASIL YAŞAR? Sıcak ve kurak bölgeler siyah akreplerin en sevdiği bölgelerdir. Steplerde dolanmayı sevdikleri kadar insanlara yakın yerlerde de gezintiye çıkmaktan hoşlanırlar. Harabeler, ahırlar, evler, apartman depoları, inşaat alanları siyah akreplerin sıklıkla görülebildiği yerlerdir. Akşam hava karardıktan sonra yuvasından çıkan kara akreplerin yiyecek söz konusu olduğunda ilk tercihleri böcekler olur. Örümcekler, keneler, kırkayaklar, çıyan, fare, kurbağa ya da kaplumbağalar da erişebilecekleri yakınlıkta ve güçsüzlükteyse kara akrepler için leziz birer yem olabilir. Sarı akrepten sonra Türkiye’de bulunan ikinci en tehlikeli akrep, siyah akreptir. Siyah akrebin zehri ölümcüldür. Bu yüzden en tehlikeli akrepler kategorisine alınan kara akrepler, evlerde en çok görülen akreplerdir.  
Türkiye’de bulunan ikinci en tehlikeli akrep türü olan siyah akrep 69 yıl sonra Denizli’nin Çameli İlçesi’nde ilk kez görüldü. Daha önce çift süren bir öküzü sokması sonucu, 1 saat sonra ölmesine neden olduğu için bölge halkı tarafından öküz öldüren de deniliyor.

Çameli İlçesi Karadağ Mevkii’nde, Dr. Özcan Çelik’in evinin bahçesindeki lavabo yanında görülen 15 santimetre büyüklüğündeki siyah akrep, korku ve paniğe neden oldu. Çelik’in yaptığı araştırma sonucu en son 1952 yılında görüldüğü belirtilen siyah akrebin 69 yıl aradan sonra yeniden görülmesi vatandaşları tedirgin etti. 69 yıl önce çift süren bir öküzü sokması sonucu 1 saat içerisinde öküzünün ölümüne neden olduğu belirtildi. Bundan dolayı bölge halkı tarafından öküz öldüren olarak da anıldığı ifade edildi.

Bir darbesi ile öküzü öldüren siyah akrebin tüylü olması da dikkat çekti.

SAKINMANIZ GEREKEN BİR AKREP TÜRÜ

Akrep dendiğinde çoğumuzun kafasında oluşan ilk görüntü, siyah akreptir. Oldukça gösterişli ve her an tehlikeli saçacakmış gibi bir görüntüye sahip olan siyah akrep, kara akrep (androctonus crassicauda) olarak da adlandırılır. Buthidae familyasındaki akrep türleri arasında en tehlikeli ve zehri güçlü olan akreplerdendir. Buthidae familyası ise akrepler takımının (Scorpions) tür bakımından en zengin akrep familyasıdır. 


SİYAH AKREBİN MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Akreplerin anatomik özellikleri benzerdir. Düz siyah ya da kahverengi olan siyah akrepler 8 cm uzunluğundadır. Kuyruğu arka tarafa doğru kalınlaşarak uzar ve kanca şeklini alarak kıvrımlaşır. Sırtı örten kemiksi kalkan (karapaks) tam olarak tek parça ve birbirlerine bağlı halde değildir.

SİYAH AKREP NERELERDE, NASIL YAŞAR?

Sıcak ve kurak bölgeler siyah akreplerin en sevdiği bölgelerdir. Steplerde dolanmayı sevdikleri kadar insanlara yakın yerlerde de gezintiye çıkmaktan hoşlanırlar.

Harabeler, ahırlar, evler, apartman depoları, inşaat alanları siyah akreplerin sıklıkla görülebildiği yerlerdir. Akşam hava karardıktan sonra yuvasından çıkan kara akreplerin yiyecek söz konusu olduğunda ilk tercihleri böcekler olur. Örümcekler, keneler, kırkayaklar, çıyan, fare, kurbağa ya da kaplumbağalar da erişebilecekleri yakınlıkta ve güçsüzlükteyse kara akrepler için leziz birer yem olabilir.

Sarı akrepten sonra Türkiye’de bulunan ikinci en tehlikeli akrep, siyah akreptir. Siyah akrebin zehri ölümcüldür. Bu yüzden en tehlikeli akrepler kategorisine alınan kara akrepler, evlerde en çok görülen akreplerdir.


 

Denizli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.