Vatandaşları 10 milyon TL dolandıran şebeke çökertildi

ASAYİŞ (D20HA) - DENİZLİ20HABER.COM | 17.05.2022 - 14:54, Güncelleme: 17.05.2022 - 14:54
 

Vatandaşları 10 milyon TL dolandıran şebeke çökertildi

Denizli merkezli, 5 ilde gerçekleştirilen mobil bankacılık yöntemiyle dolandırıcılık operasyonlarında 3 ay içerisinde 10 milyon TL’lik vurgun yapan 9 şebeke üyesi yakalandı.

Denizli’de meydana gelen ‘Bilişim Sistemlerinin Kullanılması Suretiyle Hırsızlık’ dolandırıcılık olayları ile ilgili Siber Suçlarla Mücadele ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından yapılan çalışmalar da dolandırıcılık şebekesi tespit edildi. BANKA SMS ŞİFRELERİNİ ALDILAR Şüpheli şahıslarca, zararlı yazılım linki üzerinden mobil bankacılık işlemlerine erişim sağlandığı ve sonrasında numara kopyalama yöntemi (CLI Manipülasyonu) olarak tabir edilen yöntem ile kopya numaralardan mağdurlara telefon ile ulaşarak kendilerini bankacı olarak tanıtıp, güvenlerini kazandıktan sonra mağdurlara ait banka SMS şifrelerini temin ettiler. DOLANDIRILAN PARALARı BORSA VE ALTINA YATIRDIRLAR Ardından bu şifreler ile kendi telefonlarına kurdukları mobil bankacılık uygulamalarına mağdurlara ait banka hesaplarından elde ettikleri suç gelirlerini şüpheli başka hesaplara aktardıkları ortaya çıktı. Sonrasında elde ettikleri suç gelirini gizlemek ve tespitini önlemek maksadı ile hemen bir kısmını yurt dışı kripto para borsalarına, kalan kısmını ise İstanbul ve Gaziantep ilinde bulunan değişik kuyumcu firmalarından altın alımı yaptıkları tespiti yapıldı. Bu yöntemle Türkiye genelinde sadece 3 aylık dönem içerisinde yaklaşık 10 bin TL’lik suç geliri elde ettikleri tespit edildi. 9 ŞEBEKE ÜYESİ YAKALANDI Yapılan araştırmalar neticesinde, olaya karıştığı tespit edilen şüpheli şahısların yakalanması için İstanbul, Mersin, Konya ve Muğla illerinde düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda 9 şüpheli şahıs yakalandı. Dosya kapsamında 2 şüpheli şahsın benzer suçlardan cezaevinde tutuklu olduğu tespit edildi. Yapılan aramalarda, olaylarda kullanılan başta banka kartları, cep telefonları, sim kartlar ve bilgisayarlar ele geçirildi. CEZEAVİNE GÖNDERİLDİLER ‘Bilişim Sistemlerinin Kullanılması Suretiyle Hırsızlık’ suçundan adli makamlara sevk edilen şüphelilerden 7 şüpheli şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Denizli merkezli, 5 ilde gerçekleştirilen mobil bankacılık yöntemiyle dolandırıcılık operasyonlarında 3 ay içerisinde 10 milyon TL’lik vurgun yapan 9 şebeke üyesi yakalandı.

Denizli’de meydana gelen ‘Bilişim Sistemlerinin Kullanılması Suretiyle Hırsızlık’ dolandırıcılık olayları ile ilgili Siber Suçlarla Mücadele ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından yapılan çalışmalar da dolandırıcılık şebekesi tespit edildi.

BANKA SMS ŞİFRELERİNİ ALDILAR

Şüpheli şahıslarca, zararlı yazılım linki üzerinden mobil bankacılık işlemlerine erişim sağlandığı ve sonrasında numara kopyalama yöntemi (CLI Manipülasyonu) olarak tabir edilen yöntem ile kopya numaralardan mağdurlara telefon ile ulaşarak kendilerini bankacı olarak tanıtıp, güvenlerini kazandıktan sonra mağdurlara ait banka SMS şifrelerini temin ettiler.

DOLANDIRILAN PARALARı BORSA VE ALTINA YATIRDIRLAR

Ardından bu şifreler ile kendi telefonlarına kurdukları mobil bankacılık uygulamalarına mağdurlara ait banka hesaplarından elde ettikleri suç gelirlerini şüpheli başka hesaplara aktardıkları ortaya çıktı. Sonrasında elde ettikleri suç gelirini gizlemek ve tespitini önlemek maksadı ile hemen bir kısmını yurt dışı kripto para borsalarına, kalan kısmını ise İstanbul ve Gaziantep ilinde bulunan değişik kuyumcu firmalarından altın alımı yaptıkları tespiti yapıldı. Bu yöntemle Türkiye genelinde sadece 3 aylık dönem içerisinde yaklaşık 10 bin TL’lik suç geliri elde ettikleri tespit edildi.

9 ŞEBEKE ÜYESİ YAKALANDI

Yapılan araştırmalar neticesinde, olaya karıştığı tespit edilen şüpheli şahısların yakalanması için İstanbul, Mersin, Konya ve Muğla illerinde düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda 9 şüpheli şahıs yakalandı. Dosya kapsamında 2 şüpheli şahsın benzer suçlardan cezaevinde tutuklu olduğu tespit edildi. Yapılan aramalarda, olaylarda kullanılan başta banka kartları, cep telefonları, sim kartlar ve bilgisayarlar ele geçirildi.

CEZEAVİNE GÖNDERİLDİLER

‘Bilişim Sistemlerinin Kullanılması Suretiyle Hırsızlık’ suçundan adli makamlara sevk edilen şüphelilerden 7 şüpheli şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Denizli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.