OSB’deki Boyahanelerin Geri Kazanım Sistemi İle Enerji Tasarrufu İçin Seminerler Düzenlenmeye Başladı

DENİZLİ (D20HA) - DENİZLİ20HABER.COM | 17.06.2022 - 19:06, Güncelleme: 17.06.2022 - 19:06
 

OSB’deki Boyahanelerin Geri Kazanım Sistemi İle Enerji Tasarrufu İçin Seminerler Düzenlenmeye Başladı

Son dönemde enerji fiyatlarındaki artış, maliyetleri çok artırdığından dolayı enerji ve diğer maliyetlerin düşürülmesi için ciddi çalışmalar yapılmaktadır. OSB Yönetim Kurulu da sanayicilerin enerji ve diğer girdi maliyetlerini düşürmek için alanında uzman kişileri getirerek sanayicilerle buluşturmaya devam ediyor.

Bununla ilgili İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Selçuk Denizli OSB’ye davet edilerek sanayicilerle buluşturuldu. Sayın Selçuk,  sunumuyla, Atıksuyun kaynağında geri dönüşümü, atıksudan tuzun geri kazanımı ve enerji geri dönüşüm sistemleri ile ilgili T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayınlanacak teşvik çalışmaları, Ramöz bacaları ile ilgili mevzuat düzenlemeleri, konuları hakkındaki toplantı, Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Prof. Dr. Hüseyin Selçuk, Organize Sanayi Bölge Müdürü Ahmet Taş, Gümüşsu Arıtma Genel Müdürü Ülkü Aybal Emer ve sanayiden temsilcilerin katılımı ile Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünün Organize ettiği toplantı ile sanayi sektöründe atıksu deşarj etmeden kapalı devre sanayi üretiminin teknikleri ve ekonomisi bir seminer ile ele alındı. Toplantıda kapalı devre yer altı suyu arıtımının Menderes nehrine boşaltılan tuzun %20 azaltılacağı öngörülürken %10 su tasarrufu sağlayacağı kanısına varıldı. Ekonomik geri dönüşümler ile sıfır deşarja yakın bir üretimin mümkün olacağı sonucuna varılmıştır. Bu hususun sıcak boyama sularının ekonomik geri çevrimi ile sanayiciye kar sağlayarak başarılabileceği görülmüştür. Tüm bu senaryolarda enerji tuz ve su dönüşümleri ile sıfır deşarjın sanayicileri mali zorluğa sokmadan karlı bir şekilde başarılabileceği bilimsel örnek uygulamaların sonucu tartışılarak öngörülmüştür. Bu öngörüler ve hedefler doğrultusunda organize sanayi gerekli adımları atarak bu projenin hayata geçirilmesine katkı sağlayacak atılımları atma kararı almıştır. Konu ile ilgili konuşan OSB Bölge Müdürü Ahmet TAŞ “ Yönetim Kurulumuzun aldığı kararlar doğrultusunda sanayicilerimizin enerji ve diğer girdi maliyetlerini düşürmek için gerekli çalışmalara devam edeceğiz” dedi.
Son dönemde enerji fiyatlarındaki artış, maliyetleri çok artırdığından dolayı enerji ve diğer maliyetlerin düşürülmesi için ciddi çalışmalar yapılmaktadır. OSB Yönetim Kurulu da sanayicilerin enerji ve diğer girdi maliyetlerini düşürmek için alanında uzman kişileri getirerek sanayicilerle buluşturmaya devam ediyor.

Bununla ilgili İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Selçuk Denizli OSB’ye davet edilerek sanayicilerle buluşturuldu. Sayın Selçuk,  sunumuyla, Atıksuyun kaynağında geri dönüşümü, atıksudan tuzun geri kazanımı ve enerji geri dönüşüm sistemleri ile ilgili T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayınlanacak teşvik çalışmaları, Ramöz bacaları ile ilgili mevzuat düzenlemeleri, konuları hakkındaki toplantı, Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Hüseyin Selçuk, Organize Sanayi Bölge Müdürü Ahmet Taş, Gümüşsu Arıtma Genel Müdürü Ülkü Aybal Emer ve sanayiden temsilcilerin katılımı ile Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünün Organize ettiği toplantı ile sanayi sektöründe atıksu deşarj etmeden kapalı devre sanayi üretiminin teknikleri ve ekonomisi bir seminer ile ele alındı.

Toplantıda kapalı devre yer altı suyu arıtımının Menderes nehrine boşaltılan tuzun %20 azaltılacağı öngörülürken %10 su tasarrufu sağlayacağı kanısına varıldı.

Ekonomik geri dönüşümler ile sıfır deşarja yakın bir üretimin mümkün olacağı sonucuna varılmıştır. Bu hususun sıcak boyama sularının ekonomik geri çevrimi ile sanayiciye kar sağlayarak başarılabileceği görülmüştür. Tüm bu senaryolarda enerji tuz ve su dönüşümleri ile sıfır deşarjın sanayicileri mali zorluğa sokmadan karlı bir şekilde başarılabileceği bilimsel örnek uygulamaların sonucu tartışılarak öngörülmüştür.

Bu öngörüler ve hedefler doğrultusunda organize sanayi gerekli adımları atarak bu projenin hayata geçirilmesine katkı sağlayacak atılımları atma kararı almıştır.

Konu ile ilgili konuşan OSB Bölge Müdürü Ahmet TAŞ “ Yönetim Kurulumuzun aldığı kararlar doğrultusunda sanayicilerimizin enerji ve diğer girdi maliyetlerini düşürmek için gerekli çalışmalara devam edeceğiz” dedi.

Denizli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.