Yöresel Leğen Böreği geleneği devam ediyor

KÜLTÜR (D20HA) - DENİZLİ20HABER.COM | 03.07.2021 - 13:19, Güncelleme: 03.07.2021 - 13:24
 

Yöresel Leğen Böreği geleneği devam ediyor

Yörük kültürünün egemen olduğu Çameli mutfağının birbirinden farklı lezzetleri arasında yer alan Leğen Böreği geleneği devam ediyor. Çameli’nin yöresel ve parmak yedirten lezzetlerinden ‘Leğen Böreği’ Kurban Bayramlarının ritüellerindendir.

Börek deyince sanmayın ki öyle kahvaltılık ya da atıştırmalık bir ara sıcaktan bahsediyoruz. Bu börek bildiğiniz ana yemek kıvamında bir çeşit börek türü. İçerisinde kırmızı veya beyaz et, soğan, bulgur, sızdırılmış kuyruk yağı, karabiber, kimyon, pul biber, hamurunda ise mısır ununun dayanılmaz lezzeti bulunmaktadır.  İç yağı da işin içine girince Leğen böreğinin lezzetine doyulmuyor. Börek tariflerinin gözdesi haline gelen Leğen Böreği üç öğün yenilebilir bir lezzetti. İç harcının yağlı olmaması için; az yağda soğan ve baharatlarla kavrulan et ve kıymanın böreğe güzellik kattığı bu tarif sabah kahvaltısında demli bir bardak çay, öğlen yemeğindeyse buz gibi ayranla keyfi çıkarılır. Leğen Böreğinin ata yemeği olduğunuz belirten Elmalı Mahallesi’nde ikamet eden ev hanımı Fatma Sönmez, yaptığı Leğen Böreğini yaparken önce köz yaktığını ardından üzerine leğen koyduğunu ve onun üzerine ocak koyup pişirdiğini belirtti. İçine tavuk eti, yağ, salça ve çeşitli baharat kattığını, yapımının 2 saat sürdüğünü dile getirdi. Sıcak olarak tüketilmesinde böreğin tadına daha iyi varıldığını aktardı. Leğen Böreği Yapılışı: Bir tencerede bir kilogram kuşbaşı et ile yağ kavrulur, pişirilir ve bir kenara bırakılır. Bir tavada yağ ile soğan kavrulur. Önceden pişirilen et, üzerine eklenir. Karabiber, nane, pul biber, tuz konulur ve karıştırılır. Evet, zahmeti çok ama fırından veya İlçedeki halk genelde kış aylarında kuzinede pişirir ve  çıktığı an size yaşattığı nefis kokulu dakikalar için bizce bütün bu zahmete ve emeğe değer. Demleyin çayınızı, çağırın sevdiklerinizi..
Yörük kültürünün egemen olduğu Çameli mutfağının birbirinden farklı lezzetleri arasında yer alan Leğen Böreği geleneği devam ediyor. Çameli’nin yöresel ve parmak yedirten lezzetlerinden ‘Leğen Böreği’ Kurban Bayramlarının ritüellerindendir.

Börek deyince sanmayın ki öyle kahvaltılık ya da atıştırmalık bir ara sıcaktan bahsediyoruz. Bu börek bildiğiniz ana yemek kıvamında bir çeşit börek türü. İçerisinde kırmızı veya beyaz et, soğan, bulgur, sızdırılmış kuyruk yağı, karabiber, kimyon, pul biber, hamurunda ise mısır ununun dayanılmaz lezzeti bulunmaktadır.  İç yağı da işin içine girince Leğen böreğinin lezzetine doyulmuyor.

Börek tariflerinin gözdesi haline gelen Leğen Böreği üç öğün yenilebilir bir lezzetti. İç harcının yağlı olmaması için; az yağda soğan ve baharatlarla kavrulan et ve kıymanın böreğe güzellik kattığı bu tarif sabah kahvaltısında demli bir bardak çay, öğlen yemeğindeyse buz gibi ayranla keyfi çıkarılır.

Leğen Böreğinin ata yemeği olduğunuz belirten Elmalı Mahallesi’nde ikamet eden ev hanımı Fatma Sönmez, yaptığı Leğen Böreğini yaparken önce köz yaktığını ardından üzerine leğen koyduğunu ve onun üzerine ocak koyup pişirdiğini belirtti. İçine tavuk eti, yağ, salça ve çeşitli baharat kattığını, yapımının 2 saat sürdüğünü dile getirdi. Sıcak olarak tüketilmesinde böreğin tadına daha iyi varıldığını aktardı.

Leğen Böreği Yapılışı: Bir tencerede bir kilogram kuşbaşı et ile yağ kavrulur, pişirilir ve bir kenara bırakılır. Bir tavada yağ ile soğan kavrulur. Önceden pişirilen et, üzerine eklenir. Karabiber, nane, pul biber, tuz konulur ve karıştırılır. Evet, zahmeti çok ama fırından veya İlçedeki halk genelde kış aylarında kuzinede pişirir ve  çıktığı an size yaşattığı nefis kokulu dakikalar için bizce bütün bu zahmete ve emeğe değer. Demleyin çayınızı, çağırın sevdiklerinizi..

Denizli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.