Zeybekci: 2016 yılı ilk çeyrek büyüme verisini değerlendirdi

EKONOMİ 10.06.2016 - 14:43, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:49
 

Zeybekci: 2016 yılı ilk çeyrek büyüme verisini değerlendirdi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bu sabah yayınlanan verilere göre Türkiye ekonomisi 2016 yılının birinci çeyreğinde %4,8 büyümüştür.

Orta Vadeli Program’da 2016 yılsonu öngörüsü olarak yer alan %4,5’in üzerinde olan bu oran, Türkiye’nin son 14 yıldır geçirmekte olduğu dönüşümün ne kadar sağlam bir ekonomik temele sahip olduğuna işaret etmektedir. Bu başarı; Hükümetimizin kararlılıkla uyguladığı reformlarla, makroekonomik hedeflerimiz doğrultusunda oluşturduğumuz politikalarla ve hiç şüphesiz dünyanın dört bir yanına açılmaktan hiçbir zaman imtina etmeyen cesur ihracatçılarımızın, sanayicilerimizin ve müteşebbislerimizin alın terleriyle tescillenmiştir.  Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin ciddi sorunlar yaşadığı 2015 yılının ardından 2016 yılının ilk çeyreğinde de dünya genelinde benzer sorunlar devam etmektedir. Küresel ticaretin daraldığı, yatırım iştahının azaldığı ve sermaye piyasalarında çalkantıların olduğu bir dönemde elde ettiğimiz bu büyüme oranı, ülkemizi diğer ülkelerden olumlu yönde ayrıştırmıştır. Son iki yıldır Türkiye ekonomisi hem yüksek oranda büyüyor, hem de cari açığını azaltıyor. Eskiden yüksek oranda büyürken cari açığımızda artış görüyorduk. Şimdi ise yüksek oranlarda büyümemize rağmen cari açığımızı azaltabiliyoruz. 2016 1. Çeyreğinde Türkiye %4,8 ile verisi açıklanan 25 AB üyesinin tamamından daha hızlı büyüdü. 2016’nın birinci çeyreğinde %4,8 düzeyinde bir büyüme oranı elde eden Türkiye, IMF ve OECD gibi önde gelen uluslararası kuruluşların büyüme beklentilerini geride bırakan bir tablo çizmiştir. Ülkemiz bu performansı ile söz konusu dönemde verisi açıklanmış olan ülkeler arasında dünyada beşinci olmuş ve Avrupa Birliği üyesi 25 ülkeden çok daha fazla büyümeyi başarmıştır. 2015 yılında büyümeye negatif katkı veren net ihracat 2016 yılının ilk çeyreği itibarıyla da bu eğilimini sürdürmüştür. 2015’te olduğu gibi, 2016 ilk çeyreğinde de büyümemizin temel itici gücü iç talep olmuştur. %4,8 oranında artış gösteren GSYH’ye iç talebin 5,92 puan olurken, stok katkısı 0,43 puan, net ihracatın katkısı ise -1,54 puan ile negatif yönde olmuştur. Aynı dönemde, ihracatımızın reel olarak %2,4 artmış olmasına rağmen; ithalatımızın %7,5 artış göstermesi sebebiyle net ihracat büyümeye negatif katkı vermiştir. Önümüzdeki dönemde uygulayacağımız ihracatı sürekli ve istikrarlı bir şekilde artıracak, gereksiz ithalatı ise önleyecek tedbirlerle net ihracatın büyümeye pozitif katkı vermesini sağlayacağız. Üreterek büyüyen bir Türkiye ile yolumuza 2016’da da emin adımlarla devam edeceğiz. 2015 yılında yaşanan her türlü konjonktürel olumsuzluğa rağmen dünya ortalamasının oldukça üzerinde bir büyüme oranı yakalayan ekonomimiz, 2016 yılı ilk çeyreği itibarıyla da bu performansını devam ettirmiştir. Yılın tamamında bu performansımızı daha da ileriye taşıyabilmek için özveri ile çalışmaya devam edeceğiz. Kapsayıcı ve sürdürülebilir bir şekilde üreterek büyüyen bir Türkiye, Orta Vadeli Program’da 2016 yılı için öngörülen %4,5’lik büyüme oranını yakalayabilecek hatta daha da üstüne çıkabilecek potansiyele ve kararlılığa fazlasıyla sahiptir.   
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bu sabah yayınlanan verilere göre Türkiye ekonomisi 2016 yılının birinci çeyreğinde %4,8 büyümüştür.

Orta Vadeli Program’da 2016 yılsonu öngörüsü olarak yer alan %4,5’in üzerinde olan bu oran, Türkiye’nin son 14 yıldır geçirmekte olduğu dönüşümün ne kadar sağlam bir ekonomik temele sahip olduğuna işaret etmektedir. Bu başarı; Hükümetimizin kararlılıkla uyguladığı reformlarla, makroekonomik hedeflerimiz doğrultusunda oluşturduğumuz politikalarla ve hiç şüphesiz dünyanın dört bir yanına açılmaktan hiçbir zaman imtina etmeyen cesur ihracatçılarımızın, sanayicilerimizin ve müteşebbislerimizin alın terleriyle tescillenmiştir. 

Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin ciddi sorunlar yaşadığı 2015 yılının ardından 2016 yılının ilk çeyreğinde de dünya genelinde benzer sorunlar devam etmektedir. Küresel ticaretin daraldığı, yatırım iştahının azaldığı ve sermaye piyasalarında çalkantıların olduğu bir dönemde elde ettiğimiz bu büyüme oranı, ülkemizi diğer ülkelerden olumlu yönde ayrıştırmıştır.

Son iki yıldır Türkiye ekonomisi hem yüksek oranda büyüyor, hem de cari açığını azaltıyor. Eskiden yüksek oranda büyürken cari açığımızda artış görüyorduk. Şimdi ise yüksek oranlarda büyümemize rağmen cari açığımızı azaltabiliyoruz.

2016 1. Çeyreğinde Türkiye %4,8 ile verisi açıklanan 25 AB üyesinin tamamından daha hızlı büyüdü.

2016’nın birinci çeyreğinde %4,8 düzeyinde bir büyüme oranı elde eden Türkiye, IMF ve OECD gibi önde gelen uluslararası kuruluşların büyüme beklentilerini geride bırakan bir tablo çizmiştir.

Ülkemiz bu performansı ile söz konusu dönemde verisi açıklanmış olan ülkeler arasında dünyada beşinci olmuş ve Avrupa Birliği üyesi 25 ülkeden çok daha fazla büyümeyi başarmıştır.

2015 yılında büyümeye negatif katkı veren net ihracat 2016 yılının ilk çeyreği itibarıyla da bu eğilimini sürdürmüştür.

2015’te olduğu gibi, 2016 ilk çeyreğinde de büyümemizin temel itici gücü iç talep olmuştur. %4,8 oranında artış gösteren GSYH’ye iç talebin 5,92 puan olurken, stok katkısı 0,43 puan, net ihracatın katkısı ise -1,54 puan ile negatif yönde olmuştur.

Aynı dönemde, ihracatımızın reel olarak %2,4 artmış olmasına rağmen; ithalatımızın %7,5 artış göstermesi sebebiyle net ihracat büyümeye negatif katkı vermiştir. Önümüzdeki dönemde uygulayacağımız ihracatı sürekli ve istikrarlı bir şekilde artıracak, gereksiz ithalatı ise önleyecek tedbirlerle net ihracatın büyümeye pozitif katkı vermesini sağlayacağız.

Üreterek büyüyen bir Türkiye ile yolumuza 2016’da da emin adımlarla devam edeceğiz.

2015 yılında yaşanan her türlü konjonktürel olumsuzluğa rağmen dünya ortalamasının oldukça üzerinde bir büyüme oranı yakalayan ekonomimiz, 2016 yılı ilk çeyreği itibarıyla da bu performansını devam ettirmiştir. Yılın tamamında bu performansımızı daha da ileriye taşıyabilmek için özveri ile çalışmaya devam edeceğiz.

Kapsayıcı ve sürdürülebilir bir şekilde üreterek büyüyen bir Türkiye, Orta Vadeli Program’da 2016 yılı için öngörülen %4,5’lik büyüme oranını yakalayabilecek hatta daha da üstüne çıkabilecek potansiyele ve kararlılığa fazlasıyla sahiptir. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.