Başkan Zolan "Tarihi Oral Konağı" hakkında konuştu

Denizli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Zolan, geçen Cumartesi günü çıkan yangınla büyük ölçüde yanan ve tartışmalara sebep olan tarihi Oral Konağı ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın 2017 yılı değerlendirme toplantısında sorulan soru üzerine açıklama yaptı. Zolan, yangının çıkış nedenin toplantıda bulunan İtfaiye Daire Başkanı Murat Başlı’nın cevaplamasını istedi. Murat Başlı, yangının meydana geldiği tarihi konak kullanılmadığı için içerisinde elektrik tesisatının bulunmadığını ve yangının bu nedenle çıkmadığını belirtti. Emniyet güçlerinden alınan bilgiye göre dışarıdan birinin yaktığını, ısınmak için yakılan ateşten kaynaklanmış olma ihtimalinin olabileceğini belirtti.

 

ALMAK İSTEDİK AMA

Başkan Zolan, Tarihi konak hakkında 6-7 yıl önce gündeme alarak görüşme gerçekleştirdik. Emlakçılar ve Ticaret Odasından belirlenen bedel üzerinden almak istedik. Biçilen değer üzerinden o yıllarda 300 bin lira teklif ettik. Görüşmeler üzerine bu bedeli insiyatifimizi kullanarak 800 bin liraya çıkardık. Ama olumlu cevap alamadık.

 

HER EVİ ALMAMIZ GEREKMİYOR

Hukuki yoldan belirlenen bilirkişi bedeli ise 1 milyon 400 bin bedel biçildi. Biz kendi paramızı değil milletin parasıyla alacaktık. Bu bedel bize uygun gelmedi. Bunu Adil Demir’de çok iyi biliyor. Bizler birçok tarihi evi alarak restore ettik ve halkın hizmetine sunduk. Mal sahipleri ile oturup konuştuk ve gönül rızası ile anlaşarak bize verdiler. Balcı Konağı, Adil Bektaş Evi, Fesleğen Sürücü Evi ve buna benzer evler gibi… Bu demek değildir ki her evi alıp restore edeceğimiz anlamına gelmez.

 

SİYASİ BOYUTA ÇEKMEYE ÇALIŞIYORLAR

Tüm bu görüşmelerimize rağmen fiyatta ısrar eden aile verdiğimiz fiyatı kabul etmeyerek bize binayı vermediler.  Bu yaşanan üzücü olay siyasi boyuta çekilmeye çalışılıyor. Bakanımız Nihat Zeybekci’nin belediye başkanlığı döneminde bir caddeye Hüdai Oral’ın ismini veren bir yapıya sahibiz. Bazıları bunu başka noktaya çekmeye çalışıyor. Bunun ne aileye ne bize nede şehrimize bir faydası yoktur.

 

AİLE İLE GÖRÜŞECEĞİZ

Oral Ailesi ile görüşerek makul bir bedel karşılığı ecdadımızın isminin kalması adına bu görüşmeyi yapacağız. Aile bunu kabul eder bize verirse biz gerekli olan çalışmayı yaparak Denizlimize kazandırmak isteriz. Oral Ailesi’nden anlayış bekliyoruz. Milletimizin parasını veriyoruz. Geleceğimize kazandırmaya çalışıyoruz. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın” dedi.