Cep telefonları yaşam tarzlarımızı elemi veriyor

Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre cep telefonlarındaki moleküllerin, sahiplerinin yiyecek ve içecek tercihlerini, ilaç dahil sağlık ve yaşam tarzları hakkında bilgiler ortaya koyduğu çıktı. 40 yetişkinin cep telefonlarından ve ellerinden alınan örnekleri inceleyerek veri tabanında tanımlanmış moleküllerle karşılaştırdı. Uzmanlar böylece telefon sahiplerinin "yaşam tarzı profilini" ortaya çıkardı.

 

California Üniversitesi San DiegoTıp Fakültesi'nden araştırmacıların yaptığı araştırmaya göre; bir kişinin dokunduğu her şeyin üzerinde molekül, kimyasal ve bakteri bıraktığını, el yıkamanın dahi bu durumu önlemediğini ortaya çıkardı. Uzmanlar, "Cep telefonu sahibinin telefonunda bıraktığı molekülleri inceleyerek cinsiyeti, içtiği kahve türü, saç boyası, güneş kremi, kullandığı kozmetik ürünler, sevdiği baharatlı yiyecekler, depresyon tedavisi görüp görmediğini ortaya çıkarabiliyoruz. Moleküllerin büyük bir kısmı derisinden, ellerinden ve terinden telefonuna aktarılıyor" diye açıklama yaptılar.

 

 

FAYDALARI DA VAR

 

Çalışmada; yöntemin, parmak izinin olmadığı zamanlarda bir nesnenin kime ait olduğunu belirlemek, hastaların ilaçlarını alıp almadığını kontrol etmek ve bir kişinin hava kirliliğine maruz kalıp kalmadığını belirlemekte yararlı olabileceğine işaret edildi.