Güçlü Kadın, Şiddetsiz Yaşam, Avrupa Birliği Yanımızda

Denizli AB Bilgi Merkezi, Pamukkale Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü ve Psikoloji ve Sanat Öğrenci Topluluğu işbirliğiyle 25 Kasım günü “Güçlü Kadın, Şiddetsiz Yaşam, Avrupa Birliği Yanımızda” mottosuyla kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddetle mücadele konusunu ele alan bir etkinlik düzenledi.

 

25 Kasım gününün Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olması nedeniyle Denizli AB Bilgi Merkezi’nin, kadına yönelik şiddetin, daha doğrusu şiddetin her türlüsünün bir insan hakları ihlali olduğunun bilinmesi hakkında farkındalık yaratmak amacıyla hayata geçirdiği aktivitede, önce PAÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aysun Özşahin ve Pandora Danışmanlık ve Yaşam Atölyesi kurucusu Psikolog Şebnem Dal Üzülmez’in konuşmacı olarak yer aldığı bir söyleşi düzenlendi. Şiddetin türlerinin, şiddet döngüsünün, şiddetin toplum üzerindeki psikolojik ve sosyolojik etkisinin ve Türkiye ve Avrupa’nın kadına şiddetle mücadeledeki durumunun masaya yatırıldığı söyleşinin hemen ardından bir film gösterimi yapıldı. Senarist ve yönetmenliğini Avusturyalı Feo Aladağ’ın üstlendiği, Türk-Alman yapımı olan ve çok sayıda ödüle layık görüşmüş “Ayrılık” filminin gösterimi yoğun ilgi gördü. Filmin akabinde PAÜ Psikoloji ve Sanat Topluluğu tarafından Radyo - TV öğrencileri desteğiyle film analizi gerçekleştirildi. Öğrencilerin psikolojik ve sanatsal anlamda değerlendirmeye aldıkları filmde, kritik sahnelerin ve baskın karakterlerin analizi, başrolün maruz kaldığı şiddet türleri, filmde kişilerin repliklerinin uyandırdığı duygular üzerinden ilginç saptamalar ortaya konuldu.

 

Denizli Sanayi Odası bünyesinde AB Türkiye Delegasyonu mali desteğiyle faaliyet gösteren ve yerelde çeşitli kurum ve kuruluşlarla işbirliği yürüterek pek çok sosyal sorumluluk projesine imza atan Denizli AB Bilgi Merkezi’nin bu etkinliği akademisyenler, kadın çalışmaları yapan dernekler, resmi kurum çalışanları, sağlıkçılar ve öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördü.