Leylekler Denizli semalarında

Onların gelişi, havanın ısınıp doğanın uyanmaya başladığının yani baharın ve umudun müjdecisi, leylekler Denizli’ye gelmeye başladı. Artık gözler havada süzülen leyleklerde ve onların dolduracağı yuvalarda...

 

Denizli’ye göç eden bir çok leylek geçmiş yıllardaki kullandıkları yuvalarına geri dönüyor. Bunlardan bir çift leylekte Merkezefendi İlçesi, Aşağışamlı Mahallesi Üzerlik mevkilisindeki yuvalarında yerlerini aldılar. Bir elektrik direği üzerindeki yuvalarına konan leylek çifti, hazırlıklarını tamamlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Geçen yılda kullandıkları yuvaları hava şartları ile yıpranmasından dolayı yuvayı onarmak için çevreden topladıkları çalı çırpıları ile yuvalarını onarıyor. Denizli’deki yuvalarından ayrılmadan olacak yavruları ile birlikte göç zamanında göç edecekler.

 

 

 

ERKEK LEYLEK TAM BİR CENTİLMEN

Leyleğin Anadolu’da başka hiçbir coğrafyada olmayan bir anlam ve önemi var. Leyleklerle anılan mekânlar, inançlar, deyimler, masallar, edebiyat eserleri, türküler, şarkılar... Leyleklerin hac için gidilen Mekke’den geçmesi de bu canlıya ayrı bir anlam katıyor Anadolu insanı için. Bu nedenle bu kuşlara büyük saygıyla bakılıyor. Birçok yerde leyleklere ‘hacı leylek’ ve ‘hacı baba’ denmesi de bundan. Ayrıca “Leyleğe taş atanın kolu kırılır”, “Leyleği havada görürsen bütün yıl gezersin” gibi inançlar leyleklere bir kutsama getirirken doğayı da koruyor. İnsan dostu leyleklerin aile yapısı da şaşırtıcı… Tekeşli yaşayan leyleklerin erkeği tam bir centilmen.

 

Dişisinden yaklaşık bir ay önce gelerek yuvayı hazırlama işi erkeklerin görevi. Uzun mesafe yolcusu leylekler, kışı Sahra Altı da denilen Orta-Güney Afrika’da ve Hindistan’ın güneyinde geçiriyor. Baharda 500 bini aşkın leylek, sürü halinde kuzeye, Finlandiya’ya kadar olan bölgelere göç ediyor. Ve bu göç yolu Anadolu üzerinden geçiyor. Kışlıklarından yola çıkan leyleklerin göçleri 2-4 ay sürüyor ve nihayetinde üreme alanlarına ulaşıyorlar.