Nikfer Bezi Ölmesin!

KÜLTÜR (D20HA) - DENİZLİ20HABER.COM | 14.08.2023 - 11:28, Güncelleme: 14.08.2023 - 11:28
 

Nikfer Bezi Ölmesin!

Yazar Hakan Keysan, iki yıldır araştırdığı ve yok olmaya başlayan Nikfer Bezi konusunu DETGİS Başkanı Mukaddes Başkaya ile görüştü.

Tahmini 250 yıllık bir geçmişe sahip olan ve ilk gün ile bugün arasında aynı ilkel teknoloji ve aynı biçimde dokunan Nikfer Bezi yok olmaya yüz tuttu.   Şair, Yazar Hakan Keysan, Nikfer Bezi’nin serüvenini kitaplaştırıyor. Tamamen yok olmaya yüz tutmuş kültür ve el sanatı niteliğindeki Nikfer Bezi’nin yaşatılması ve yok olmasının önlenmesi için DETGİS (Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği) Başkanı Mukaddes Başkaya ile görüşen yazar Hakan Keysan, bezin kurtarılması için neler yapılabilir konusunda görüş alışverişinde bulundu. Yayımlayacağı Nikfer Dokumacılığı konusunu içeren kitap için son görüşmelerini gerçekleştiren Hakan Keysan, tekstil sektörünün önemli temsilcilerinden olan DETGİS Başkanı Mukaddes Başkaya’ya çalışmanın içeriği hakkında da bilgi verdi. Nikfer’deki dokumacılığı merkezine alan ve Nikfer Bezi’nin 250 yıllık serüvenini röportajlar yoluyla anlatan Hakan Keysan, Nikfer’de bez boyacılığı, kıl, çul, çadır dokumacılığı, halı ve kilim dokumacılığı, kooperatifçilik, Nikfer müzeciliği ve kütüphaneleri ve Nikfer terzileri başlıklarını içeren çalışmada ayrıca bez üzerine yapılmış birçok akademik bildirileri de kitabında topladı. DETGİS Başkanı Mukaddes Başkaya ise, yapılan bu çalışmanın çok değerli olduğunu söylerken “Nikfer Bezi gerçekten çok özgün bir dokuma. Kurumsal olarak geleneksel dokuma kültürünün en önemli parçası sayılacak olan Nikfer Bezi dokumasının yaşatılması gerektiğini düşünüyorum ve yapılması gerekenler konusunda da fikir yoracağız. Neler yapılabilir, nasıl bir pazarlama seçenekleri oluşturulabilir ve bu üretimin devamını nasıl sağlayabiliriz? Bu konuda fikir ve proje üreteceğiz dedi.” Hakan Keysan, Nikfer Bezi’nin son iki temsilcisinin seksen yaş üzerinde olduğunu ve arkadan bu dokumayı sürdürecek başka kimsenin kalmadığını vurgularken bezin “Coğrafi İşaretleme ve Kültürel Miras” olarak bir an önce tescillenmesi ve “Kaybolmaya Yüz Tutmuş Geleneksel El Sanatları” statüsünde alternatif projeler geliştirilmesi için çaba gösteriyor.
Yazar Hakan Keysan, iki yıldır araştırdığı ve yok olmaya başlayan Nikfer Bezi konusunu DETGİS Başkanı Mukaddes Başkaya ile görüştü.

Tahmini 250 yıllık bir geçmişe sahip olan ve ilk gün ile bugün arasında aynı ilkel teknoloji ve aynı biçimde dokunan Nikfer Bezi yok olmaya yüz tuttu.

 

Şair, Yazar Hakan Keysan, Nikfer Bezi’nin serüvenini kitaplaştırıyor. Tamamen yok olmaya yüz tutmuş kültür ve el sanatı niteliğindeki Nikfer Bezi’nin yaşatılması ve yok olmasının önlenmesi için DETGİS (Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği) Başkanı Mukaddes Başkaya ile görüşen yazar Hakan Keysan, bezin kurtarılması için neler yapılabilir konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Yayımlayacağı Nikfer Dokumacılığı konusunu içeren kitap için son görüşmelerini gerçekleştiren Hakan Keysan, tekstil sektörünün önemli temsilcilerinden olan DETGİS Başkanı Mukaddes Başkaya’ya çalışmanın içeriği hakkında da bilgi verdi. Nikfer’deki dokumacılığı merkezine alan ve Nikfer Bezi’nin 250 yıllık serüvenini röportajlar yoluyla anlatan Hakan Keysan, Nikfer’de bez boyacılığı, kıl, çul, çadır dokumacılığı, halı ve kilim dokumacılığı, kooperatifçilik, Nikfer müzeciliği ve kütüphaneleri ve Nikfer terzileri başlıklarını içeren çalışmada ayrıca bez üzerine yapılmış birçok akademik bildirileri de kitabında topladı.

DETGİS Başkanı Mukaddes Başkaya ise, yapılan bu çalışmanın çok değerli olduğunu söylerken “ Nikfer Bezi gerçekten çok özgün bir dokuma. Kurumsal olarak geleneksel dokuma kültürünün en önemli parçası sayılacak olan Nikfer Bezi dokumasının yaşatılması gerektiğini düşünüyorum ve yapılması gerekenler konusunda da fikir yoracağız. Neler yapılabilir, nasıl bir pazarlama seçenekleri oluşturulabilir ve bu üretimin devamını nasıl sağlayabiliriz? Bu konuda fikir ve proje üreteceğiz dedi.”

Hakan Keysan, Nikfer Bezi’nin son iki temsilcisinin seksen yaş üzerinde olduğunu ve arkadan bu dokumayı sürdürecek başka kimsenin kalmadığını vurgularken bezin “Coğrafi İşaretleme ve Kültürel Miras” olarak bir an önce tescillenmesi ve “Kaybolmaya Yüz Tutmuş Geleneksel El Sanatları” statüsünde alternatif projeler geliştirilmesi için çaba gösteriyor.

Denizli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.