Asansör Bulunan Bina Sorumlularının Dikkatine

GÜNDEM 11.11.2016 - 15:52, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

Asansör Bulunan Bina Sorumlularının Dikkatine

denizli haber / denizli 20 haber / Asansör Bulunan Bina Sorumlularının Dikkatine

Asansör bulunan bina yöneticilerinin, asansör bakımı konusunda ayda en az 1 kez yapma mecburiyeti olduğuna dair  ilgili karar Resmi Gazete’de yayımlandı.   Denizli Valiliği tarafından yapılan açıklamada,  24/06/2015 tarih ve 29396 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği’nin 15. Maddesinin (1). Fıkrasında: “Bina sorumlusu, asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda 1 kez bakımını ve yılda 1 kez periyodik kontrolünü yaptırmaktan, bakım ve periyodik kontrol ücretinin ödenmesinden sorumludur” denilmektedir.   Yönetmeliğin 21. Maddesi 6.fıkrasında “Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen ve güvensiz olarak tanımlanan asansörün kullanımına bina sorumlusu tarafından izin verilmez. Bu asansörün en fazla 30 gün içerisinde güvenli hale getirilmesi bina sorumlusunca sağlanır.” hükmü ile, 21.maddesi 7.fıkrasında “Güvensiz olarak tanımlanan asansörün bu maddenin altıncı fıkrasında belirtilen süre içerisinde (30 gün) güvenli hale getirilmeden çalıştırılmasından doğabilecek can ve mal kaybından bina sorumlusu mesuldür.” hükümleri bulunmaktadır.   Ayrıca aynı yönetmeliğin 24.maddesinin 4.fıkrasında: “Bina sorumlusunca periyodik kontrolüne izin verilmeyen veya periyodik kontrol neticesinde güvensiz olduğu tespit edilmesine rağmen güvenli hale getirilmeyen asansör, periyodik kontrolü yapılıncaya kadar veya güvenli hale getirilinceye kadar ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilir.” hükmü bulunmaktadır.   Bu nedenle, bina sorumluları, bina sorumlusu yoksa kat maliklerinin, kırmızı etiketli güvensiz asansörlerin eksiklerinin giderilmesini sağlayıp güvenli hale getirdikten sonra asansörü kullanıma açmaları, aylık bakımlarını yetkili firmalara yaptırmaları, yılda bir kez de periyodik muayenesini yaptırmaları gerekmektedir. Aksi taktirde, Yönetmeliğin 24.maddesi 1.fıkrası uyarınca, bina sorumlusu, bina sorumlusu yoksa kat maliklerine 1705 sayılı Ticarette Tağşişin Men’i ve ihracatın Murakabesi ve Korunması Hakkında Kanunun 6 ncı maddesinde öngörülen idari para cezası uygulanacaktır.   Bina sorumlularına ve kat maliklerine önemle duyurulur.       
denizli haber / denizli 20 haber / Asansör Bulunan Bina Sorumlularının Dikkatine

Asansör bulunan bina yöneticilerinin, asansör bakımı konusunda ayda en az 1 kez yapma mecburiyeti olduğuna dair  ilgili karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

 

Denizli Valiliği tarafından yapılan açıklamada,  24/06/2015 tarih ve 29396 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği’nin 15. Maddesinin (1). Fıkrasında: “Bina sorumlusu, asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda 1 kez bakımını ve yılda 1 kez periyodik kontrolünü yaptırmaktan, bakım ve periyodik kontrol ücretinin ödenmesinden sorumludur” denilmektedir.

 

Yönetmeliğin 21. Maddesi 6.fıkrasında “Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen ve güvensiz olarak tanımlanan asansörün kullanımına bina sorumlusu tarafından izin verilmez. Bu asansörün en fazla 30 gün içerisinde güvenli hale getirilmesi bina sorumlusunca sağlanır.” hükmü ile, 21.maddesi 7.fıkrasında “Güvensiz olarak tanımlanan asansörün bu maddenin altıncı fıkrasında belirtilen süre içerisinde (30 gün) güvenli hale getirilmeden çalıştırılmasından doğabilecek can ve mal kaybından bina sorumlusu mesuldür.” hükümleri bulunmaktadır.

 

Ayrıca aynı yönetmeliğin 24.maddesinin 4.fıkrasında: “Bina sorumlusunca periyodik kontrolüne izin verilmeyen veya periyodik kontrol neticesinde güvensiz olduğu tespit edilmesine rağmen güvenli hale getirilmeyen asansör, periyodik kontrolü yapılıncaya kadar veya güvenli hale getirilinceye kadar ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilir.” hükmü bulunmaktadır.

 

Bu nedenle, bina sorumluları, bina sorumlusu yoksa kat maliklerinin, kırmızı etiketli güvensiz asansörlerin eksiklerinin giderilmesini sağlayıp güvenli hale getirdikten sonra asansörü kullanıma açmaları, aylık bakımlarını yetkili firmalara yaptırmaları, yılda bir kez de periyodik muayenesini yaptırmaları gerekmektedir. Aksi taktirde, Yönetmeliğin 24.maddesi 1.fıkrası uyarınca, bina sorumlusu, bina sorumlusu yoksa kat maliklerine 1705 sayılı Ticarette Tağşişin Men’i ve ihracatın Murakabesi ve Korunması Hakkında Kanunun 6 ncı maddesinde öngörülen idari para cezası uygulanacaktır.

 

Bina sorumlularına ve kat maliklerine önemle duyurulur.

 

 

  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.