Gebelikte Hipertansiyona Dikkat!

SAĞLIK 16.06.2016 - 12:33, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:49
 

Gebelikte Hipertansiyona Dikkat!

denizli haber / pamukkale haber / Gebelikte Hipertansiyona Dikkat!

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Servergazi Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uz. Dr. Deva Hazar gebelikte görülen hipertansiyonun anne ve bebek hastalıkları ve ölümlerin en önemli nedenlerinden biri olduğunu ve hipertansiyon hastalarının iyi takip edilmesi gerektiğini söyledi. Normal gebelikte bebeğin sağlıklı gelişimini sağlamak için kalp ve damar sisteminde önemli değişiklikler olduğunu, hamilelikte kalp hızı ve kalbin pompaladığı kan miktarının arttığını söyleyen Uz. Dr. Deva Hazar gebelikte küçük tansiyonun 20 mmHg’ye kadar düşebildiğini ve gebeliğin sonuna doğru tansiyon değerlerinin gebelik öncesi değerlerine döndüğünü belirtti.  Ortalama 10 gebeliğin 1-2’sinde gebelik hipertansiyonun görülebileceğinden bahseden Deva Hazar: “Gebelikte hipertansiyon 6 saat içinde yapılan iki ayrı ölçümde, kan basıncının yani tansiyon ölçümünün 14/9 üzerinde veya büyük tansiyonun 3 birimden, küçük tansiyonun 1 birimden yüksek ölçülmesi Gebelik Hipertansiyonu olarak kabul edilir” dedi. Hangi Gebelerde Tansiyon Yüksekliği Daha Sık Görülür? Bebek gelişmesinde gerileme, erken doğum ‘plasenta’ denilen anne ve bebek arasındaki hayati bağlantıyı sağlayan eş olarak da bilinen dokunun erken ayrılması, ani böbrek yetersizliği, hipertansiyon krizi gibi olayların anne ve bebeğe zarar vereceğini aktaran Uz. Dr. Deva Hazar kronik hipertansiyonun kontrol edilmesinin şart olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “İlk gebelerde, önceki gebelikte gebelik zehirlenmesi öyküsü olanlarda, gebelikten önce hipertansiyon öyküsü olanlarda, 35 yaş üstündeki gebelerde, çoğul gebelik durumlarında, şeker hastalarında yada böbrek hastalığı gibi hipertansiyon ve idrardan protein kaybedilen durumlarda, şişman gebelerde, kollagen doku hastalıkları, antifosfolipid sendromu, bağışıklık sistemi bozuklukları olan gebelerde  tansiyon görülme riski artar. Gebelikleri boyunca çalışmak zorunda olan ve dinlenme fırsatı bulamayan anne adaylarında da risk yükselir” dedi. Preeklampsinin (gebelik zehirlenmesi)  tansiyon yükselmesinin meydana getirdiği normalde damarlar içinde tutulması gereken sıvının büyük kısmının vücut boşluklarına kaçarak aşırı kilo alımına yol açtığını söyleyen Uz. Dr. Deva Hazar gebelik esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisinin haftada alınan 2 kilodan fazla kilo artışı olduğunu söyledi. Hazar: “ Gebelere hipertansiyon, yada preeklampsi tanısı konursa gebe kesinlikle yatak istirahatı yapmalı. Mümkünse sol tarafına yatmalıdır. Bu şekilde idrar miktarının artması beklenir. 2 günde bir kez doktor kontrolü uygun olacaktır. Gerektiğinde doktor kararı ile hastaneye yatışı ve takibi olabilir” dedi.
denizli haber / pamukkale haber / Gebelikte Hipertansiyona Dikkat!

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Servergazi Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uz. Dr. Deva Hazar gebelikte görülen hipertansiyonun anne ve bebek hastalıkları ve ölümlerin en önemli nedenlerinden biri olduğunu ve hipertansiyon hastalarının iyi takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Normal gebelikte bebeğin sağlıklı gelişimini sağlamak için kalp ve damar sisteminde önemli değişiklikler olduğunu, hamilelikte kalp hızı ve kalbin pompaladığı kan miktarının arttığını söyleyen Uz. Dr. Deva Hazar gebelikte küçük tansiyonun 20 mmHg’ye kadar düşebildiğini ve gebeliğin sonuna doğru tansiyon değerlerinin gebelik öncesi değerlerine döndüğünü belirtti.  Ortalama 10 gebeliğin 1-2’sinde gebelik hipertansiyonun görülebileceğinden bahseden Deva Hazar: “Gebelikte hipertansiyon 6 saat içinde yapılan iki ayrı ölçümde, kan basıncının yani tansiyon ölçümünün 14/9 üzerinde veya büyük tansiyonun 3 birimden, küçük tansiyonun 1 birimden yüksek ölçülmesi Gebelik Hipertansiyonu olarak kabul edilir” dedi.

Hangi Gebelerde Tansiyon Yüksekliği Daha Sık Görülür?

Bebek gelişmesinde gerileme, erken doğum ‘plasenta’ denilen anne ve bebek arasındaki hayati bağlantıyı sağlayan eş olarak da bilinen dokunun erken ayrılması, ani böbrek yetersizliği, hipertansiyon krizi gibi olayların anne ve bebeğe zarar vereceğini aktaran Uz. Dr. Deva Hazar kronik hipertansiyonun kontrol edilmesinin şart olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “İlk gebelerde, önceki gebelikte gebelik zehirlenmesi öyküsü olanlarda, gebelikten önce hipertansiyon öyküsü olanlarda, 35 yaş üstündeki gebelerde, çoğul gebelik durumlarında, şeker hastalarında yada böbrek hastalığı gibi hipertansiyon ve idrardan protein kaybedilen durumlarda, şişman gebelerde, kollagen doku hastalıkları, antifosfolipid sendromu, bağışıklık sistemi bozuklukları olan gebelerde  tansiyon görülme riski artar. Gebelikleri boyunca çalışmak zorunda olan ve dinlenme fırsatı bulamayan anne adaylarında da risk yükselir” dedi.

Preeklampsinin (gebelik zehirlenmesi)  tansiyon yükselmesinin meydana getirdiği normalde damarlar içinde tutulması gereken sıvının büyük kısmının vücut boşluklarına kaçarak aşırı kilo alımına yol açtığını söyleyen Uz. Dr. Deva Hazar gebelik esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisinin haftada alınan 2 kilodan fazla kilo artışı olduğunu söyledi. Hazar: “ Gebelere hipertansiyon, yada preeklampsi tanısı konursa gebe kesinlikle yatak istirahatı yapmalı. Mümkünse sol tarafına yatmalıdır. Bu şekilde idrar miktarının artması beklenir. 2 günde bir kez doktor kontrolü uygun olacaktır. Gerektiğinde doktor kararı ile hastaneye yatışı ve takibi olabilir” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.