Kahvaltıdaki tehlike!

SAĞLIK 10.04.2018 - 09:32, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

Kahvaltıdaki tehlike!

Denizli’de her geçen gün çalışan kesim için sabah kahvaltılarının vaz geçilmezi olan simit, poğaça salonlarının yanı sıra seyyar satıcılarında artığı gözlemlenirken, uzmanlar normal kahvaltıların yapılması konusunda uyarıyor.   Sıcak bir poğaça dumanı tüten bir çay özellikle çalışanlar için sabah kahvaltılarının vazgeçilmez ikilisi… Ancak poğaça, kullanılan hamur ve yüksek yağ oranıyla sağlık için büyük bir tehlikeyi beraberinde getiriyor. Çalışan vatandaşlar biraz daha fazla uyumak için kahvaltılarını es geçiyor. Giderken bir poğaça simit alayım diyerek düşünse de küçükte olsa bir poğaçada 30 gram yağ var.     Bir poğaçada yaklaşık 30 gram yağ olduğunu belirten uzmanlar, iki ay boyunca her sabah poğaça tüketen birinin vücuduna 2,5 kilogram yağ yükleniyor. Birbirinden lezzetli simitler, poğaçalar ve açmalar sabah kahvaltılarımız arasında olmazsa olmaz lezzetler arasında… Fakat uzmanlar uyarıyor! Tükettiğimiz bu besinleri vücudumuza yağ kütlesi olarak geri dönüyor. Vücutta oluşan yağ miktarını atmakta kolay değil. Bir poğaçada bulunan yaklaşık 30 gram yağı atabilmek için 7 bin 500 adım atmak gerekiyor.     Poğaça tüketenler yalnız büyükler değil unutulan kahvaltı alışkanlıklarının yanı sıra çalışan ailelerin fast food beslenmede çocukları tehdit ediyor. Sağlık bakanlığı verilerine göre 7 ila 9 yaş aralığındaki her 10 çocuktan biri obez.. Bir poğaçanın ortalama kalorisi 450 bunun yerine yumurta, zeytin, peynir, domates, salatalık ve bir dilim ekmekten oluşan kahvaltının kalorisi çok daha az, bu nedenle uzmanlar sağlık için kahvaltının yapılmasını öneriyor.     Gazi Bulvarı üzerinde sadece 8 seyyar simit poğaça satıcısının bulunduğunu bunun yanı sıra salonlarında olduğunu belirten Adnan Kaplan,  daha önce SGK binasının ve dershanelerin olduğu dönemde daha çok satış yaptıklarını belirtti. Bu yerlerin kapanmasından sonra satışlarının düşmesine rağmen günde yüze yakın simit, 25’er adet, poğaça ve açma sattığını ifade etti. Kendi poğaçalarındaki yağ oranın düşük olduğunu ancak peynirli poğaçalarda, peynirin katkısıyla yüksek olduğunu söyledi.  

Denizli’de her geçen gün çalışan kesim için sabah kahvaltılarının vaz geçilmezi olan simit, poğaça salonlarının yanı sıra seyyar satıcılarında artığı gözlemlenirken, uzmanlar normal kahvaltıların yapılması konusunda uyarıyor.

 

Sıcak bir poğaça dumanı tüten bir çay özellikle çalışanlar için sabah kahvaltılarının vazgeçilmez ikilisi… Ancak poğaça, kullanılan hamur ve yüksek yağ oranıyla sağlık için büyük bir tehlikeyi beraberinde getiriyor. Çalışan vatandaşlar biraz daha fazla uyumak için kahvaltılarını es geçiyor. Giderken bir poğaça simit alayım diyerek düşünse de küçükte olsa bir poğaçada 30 gram yağ var.

 

 

Bir poğaçada yaklaşık 30 gram yağ olduğunu belirten uzmanlar, iki ay boyunca her sabah poğaça tüketen birinin vücuduna 2,5 kilogram yağ yükleniyor. Birbirinden lezzetli simitler, poğaçalar ve açmalar sabah kahvaltılarımız arasında olmazsa olmaz lezzetler arasında… Fakat uzmanlar uyarıyor! Tükettiğimiz bu besinleri vücudumuza yağ kütlesi olarak geri dönüyor.

Vücutta oluşan yağ miktarını atmakta kolay değil. Bir poğaçada bulunan yaklaşık 30 gram yağı atabilmek için 7 bin 500 adım atmak gerekiyor.

 

 

Poğaça tüketenler yalnız büyükler değil unutulan kahvaltı alışkanlıklarının yanı sıra çalışan ailelerin fast food beslenmede çocukları tehdit ediyor. Sağlık bakanlığı verilerine göre 7 ila 9 yaş aralığındaki her 10 çocuktan biri obez.. Bir poğaçanın ortalama kalorisi 450 bunun yerine yumurta, zeytin, peynir, domates, salatalık ve bir dilim ekmekten oluşan kahvaltının kalorisi çok daha az, bu nedenle uzmanlar sağlık için kahvaltının yapılmasını öneriyor.

 

 

Gazi Bulvarı üzerinde sadece 8 seyyar simit poğaça satıcısının bulunduğunu bunun yanı sıra salonlarında olduğunu belirten Adnan Kaplan,  daha önce SGK binasının ve dershanelerin olduğu dönemde daha çok satış yaptıklarını belirtti. Bu yerlerin kapanmasından sonra satışlarının düşmesine rağmen günde yüze yakın simit, 25’er adet, poğaça ve açma sattığını ifade etti. Kendi poğaçalarındaki yağ oranın düşük olduğunu ancak peynirli poğaçalarda, peynirin katkısıyla yüksek olduğunu söyledi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.