Denizli’ye şarbonlu hayvan geldi mi?

SİYASET 06.09.2018 - 16:47, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

Denizli’ye şarbonlu hayvan geldi mi?

CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar, yurtdışından ithal edilen hayvanlarda artış gösteren şarbon hastalığını ve diğer hayvan hastalıkları nedeniyle ortaya çıkan olumsuzlukları TBMM gündemine taşıdı.   Teoman Sancar, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir’e yönelttiği soru önergesinde Brezilya’dan gelen gemide bulunan hayvanlardan Denizli iline gönderilip, gönderilmediğini sordu.   Sancar soru önergesinde şu sorulara yer verdi:   Et ve Süt Kurumu'nca (ESK) kurbanlık olarak Brezilya'dan Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki özel çiftliğe getirilip, 4 bin büyükbaştan 50'sinin şarbon nedeniyle telef olmuştur. Şarbonlu hayvanlarla aynı gemide getirilen hayvanların birçok ile gönderildiği bilinmektedir. Hayvanları getiren firma yetkilisi basına verdiği demeçte, “gemide getirilen hayvanların Ankara ve Konya dışında Sakarya ve Denizli gibi birkaç yere dağıldı” ifadesini kullanmıştır.     Bu çerçevede;   1- Ülkemize toplam kaç büyükbaş hayvan getirilmiştir? 2- Bu büyükbaş hayvanlar hangi illere ve ilçelere dağıtılmıştır? 3- Şarbon tespit edilen hayvan sayısı kaçtır? 4- Getirilen hayvanlardan kaçı kesime gönderilmiştir? Kesimler il ve ilçelere göre hangi mezbahalarda yapılmıştır? 5- Kaç ilimiz ve ilçemiz hastalıklı ithal et riski altındadır? Hastalık tespitleri hangi laboratuvarda ve hangi yöntemlerle yapılmıştır?  6- 2018 yılında toplam kaç hayvan ithal edilmiştir? Hazır alınan et miktarı nedir? 2018 yılı içerisinde ithal edilen hayvanlarda ölüm oranı kaçtır? Kesime sevk edilenler içerisinde imha oranı kaçtır?  7- Brezilya’dan gelen gemide bulunan hayvanlardan Denizli iline de hayvan gönderildiği doğru mudur? Doğruysa kaç adet gönderilmiştir? Bu hayvanlardan telef olan var mıdır? Kaç hayvanın kesimi yapılmıştır?  8- 2018 yılı Ağustos ayı itibariyle hayvan hastalıkları nedeniyle hayatını kaybeden insan sayısı kaçtır?  

CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar, yurtdışından ithal edilen hayvanlarda artış gösteren şarbon hastalığını ve diğer hayvan hastalıkları nedeniyle ortaya çıkan olumsuzlukları TBMM gündemine taşıdı.

 

Teoman Sancar, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir’e yönelttiği soru önergesinde Brezilya’dan gelen gemide bulunan hayvanlardan Denizli iline gönderilip, gönderilmediğini sordu.

 

Sancar soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

 

Et ve Süt Kurumu'nca (ESK) kurbanlık olarak Brezilya'dan Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki özel çiftliğe getirilip, 4 bin büyükbaştan 50'sinin şarbon nedeniyle telef olmuştur. Şarbonlu hayvanlarla aynı gemide getirilen hayvanların birçok ile gönderildiği bilinmektedir. Hayvanları getiren firma yetkilisi basına verdiği demeçte, “gemide getirilen hayvanların Ankara ve Konya dışında Sakarya ve Denizli gibi birkaç yere dağıldı” ifadesini kullanmıştır.

 

 

Bu çerçevede;

 

1- Ülkemize toplam kaç büyükbaş hayvan getirilmiştir?

2- Bu büyükbaş hayvanlar hangi illere ve ilçelere dağıtılmıştır?

3- Şarbon tespit edilen hayvan sayısı kaçtır?

4- Getirilen hayvanlardan kaçı kesime gönderilmiştir? Kesimler il ve ilçelere göre hangi mezbahalarda yapılmıştır?

5- Kaç ilimiz ve ilçemiz hastalıklı ithal et riski altındadır? Hastalık tespitleri hangi laboratuvarda ve hangi yöntemlerle yapılmıştır? 

6- 2018 yılında toplam kaç hayvan ithal edilmiştir? Hazır alınan et miktarı nedir? 2018 yılı içerisinde ithal edilen hayvanlarda ölüm oranı kaçtır? Kesime sevk edilenler içerisinde imha oranı kaçtır? 

7- Brezilya’dan gelen gemide bulunan hayvanlardan Denizli iline de hayvan gönderildiği doğru mudur? Doğruysa kaç adet gönderilmiştir? Bu hayvanlardan telef olan var mıdır? Kaç hayvanın kesimi yapılmıştır? 

8- 2018 yılı Ağustos ayı itibariyle hayvan hastalıkları nedeniyle hayatını kaybeden insan sayısı kaçtır?

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.