Kovalar dolusu topladılar!

DENİZLİ 20.10.2018 - 12:04, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

Kovalar dolusu topladılar!

Denizli Çameli ilçesi’nde yağışlar nedeniyle ortaya çıkan Çıntar Mantarı ilçe halkını doyurduğu gibi ihtiyaç sahiplerinin de geçim kaynağı oldu.   Çameli İlçesi, Taşçılar, Kirazlıyayla, Karabayır ve Belevi mahallerinde çoğunlukla yetişen Çıntar Mantarı bu yıl çok verimli oldu. Mahalleliler Çıntar Mantarı toplamaya gittiklerinde kovalar dolusu geri dönüyor.  Denizli’nin Acıpayam, Tavas, Kale ilçelerinden ve Fethi’ye den gelen vatandaşlar Çıntar toplamak için seferber oldu.   KOVALAR DOLUSU ÇINTAR TOPLADILAR İlk çıktığı zamanlarda kilosu 60 ila 80 liradan satılan Çıntar Mantar ışuan kilosu 30 lira civarlarına düştü.  Ahmet Gencer isimli vatandaş 80 kilo kadar topladığı Çıntarları taşımakta zorlandı. Ali İhsan Kılınç isimli vatandaş ise topladığı mantarları ihtiyacı kadar olanı evine ayırdı, kalan çıntarları ise eşine dostuna dağıttı.   4 TON ÇINTAR TOPLANDI Çameli’de şuana kadar 4 tona yakın Çıntar mantarı toplandığı belirtildi. Toplanılan Çıntar Mantarı, vatandaşlar tarafından ihtiyaç dâhilinde evlerine ayırırken, bazı vatandaşlar pazarlarda satarak bütçelerine gelir sağlıyor. Birçok vatandaş da eşine dostuna dağıtırken, kargo ile Avusturya, Fransa gibi ülkelerin yanı sıra Türkiye’de ki diğer illerdeki akrabalarına gönderdi.     ÇINTAR MANTARININ FAYDALARI Çıntar mantarı kansızlığa iyi gelir, içerdiği yüksek folik asit kalp hastalıklarına bire birdir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve yağ içermez. Demir açısından zengin olması nedeniyle kansızlık tedavisinde kullanılması tavsiye ediliyor. Ayrıca kalp ve damar hastalıklarında etkili olan folik asitçe de zengin. Bazı türlerinde bağışıklık sistemini arttıran kimyasal bileşikler mevcut. Yağ içermediği için protein değeri yüksektir ve rejim yemeği olarak da kullanılıyor.    

Denizli Çameli ilçesi’nde yağışlar nedeniyle ortaya çıkan Çıntar Mantarı ilçe halkını doyurduğu gibi ihtiyaç sahiplerinin de geçim kaynağı oldu.

 

Çameli İlçesi, Taşçılar, Kirazlıyayla, Karabayır ve Belevi mahallerinde çoğunlukla yetişen Çıntar Mantarı bu yıl çok verimli oldu. Mahalleliler Çıntar Mantarı toplamaya gittiklerinde kovalar dolusu geri dönüyor.  Denizli’nin Acıpayam, Tavas, Kale ilçelerinden ve Fethi’ye den gelen vatandaşlar Çıntar toplamak için seferber oldu.

 

KOVALAR DOLUSU ÇINTAR TOPLADILAR

İlk çıktığı zamanlarda kilosu 60 ila 80 liradan satılan Çıntar Mantar ışuan kilosu 30 lira civarlarına düştü.  Ahmet Gencer isimli vatandaş 80 kilo kadar topladığı Çıntarları taşımakta zorlandı. Ali İhsan Kılınç isimli vatandaş ise topladığı mantarları ihtiyacı kadar olanı evine ayırdı, kalan çıntarları ise eşine dostuna dağıttı.

 

4 TON ÇINTAR TOPLANDI

Çameli’de şuana kadar 4 tona yakın Çıntar mantarı toplandığı belirtildi. Toplanılan Çıntar Mantarı, vatandaşlar tarafından ihtiyaç dâhilinde evlerine ayırırken, bazı vatandaşlar pazarlarda satarak bütçelerine gelir sağlıyor. Birçok vatandaş da eşine dostuna dağıtırken, kargo ile Avusturya, Fransa gibi ülkelerin yanı sıra Türkiye’de ki diğer illerdeki akrabalarına gönderdi.

 

 

ÇINTAR MANTARININ FAYDALARI

Çıntar mantarı kansızlığa iyi gelir, içerdiği yüksek folik asit kalp hastalıklarına bire birdir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve yağ içermez. Demir açısından zengin olması nedeniyle kansızlık tedavisinde kullanılması tavsiye ediliyor. Ayrıca kalp ve damar hastalıklarında etkili olan folik asitçe de zengin. Bazı türlerinde bağışıklık sistemini arttıran kimyasal bileşikler mevcut. Yağ içermediği için protein değeri yüksektir ve rejim yemeği olarak da kullanılıyor.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.