Yaban Hayatı Kuduz Hastalığında Havadan Aşılama Başladı

DENİZLİ 09.03.2020 - 12:16, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

Yaban Hayatı Kuduz Hastalığında Havadan Aşılama Başladı

Tarım ve Orman Bakanlığı yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla “Türkiye’ de Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Temini” adlı projeyi 2019 yılında başlatmıştır. Proje kapsamında yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığının görülebildiği İlimizi de kapsayan 225.000 km2’ lik alanda 3 yıl süreyle senede iki defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütülecek.   Proje kapsamında Denizli, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Manisa, Aydın, Burdur, Muğla, Isparta, Afyonkarahisar, Uşak, Kütahya, Ankara, Konya, İzmir, Antalya illerinde havadan yaban hayatında kuduz aşılaması gerçekleştirilecek.     2020 yılı ilkbahar aşılama kampanyası 06 MartCuma günü sabah saat 08:00’ den itibarenilimiz Çardak Havalimanından kalkan uçaklarla başlamıştır.Çalışmalar Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğüile Çardak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekimler tarafından takip edilecektir. Aşılamalar ormanlık alanlara uçaktan aşılı yem atılması şeklinde gerçekleştirilecektir. Aşılı yemler özellikle tilkiler için geliştirilmiş olup aşı yeminin içeriği diğer hayvanları aşılamak için yeterli değildir. Yaban hayatında bulunan diğer hayvanların aşılı yemi yemesinin bir zararı yok.     İnsanlar için zararlı olmayan aşılı yemler özellikle tilkiler için geliştirildiğinden yaban hayatında bulunan diğer hayvanların aşılı yemi yemesinin bir zararı yoktur. Ancak temas edildiği takdirde insan kokusu sineceğinden yemin tilkiler için çekiciliği azalır. Açılmış kapsülle temas eden kişilerin önce kapsülle temas eden vücut bölgelerini su ve sabunla yıkamaları ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekiyor.     Ayrıca 2020 yılı aşılama programı kapsamında ilimiz genelinde Veteriner Hekim ve Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyenleri tarafından 24 Şubat – 29 Mayıs tarihleri arasında sahipli ve sahipsiz 14.550 adet köpek ve kediye ulaşılarak kuduz hastalığına karşı aşılanmaları sağlanacak.                      

Tarım ve Orman Bakanlığı yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla “Türkiye’ de Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Temini” adlı projeyi 2019 yılında başlatmıştır. Proje kapsamında yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığının görülebildiği İlimizi de kapsayan 225.000 km2’ lik alanda 3 yıl süreyle senede iki defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütülecek.

 

Proje kapsamında Denizli, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Manisa, Aydın, Burdur, Muğla, Isparta, Afyonkarahisar, Uşak, Kütahya, Ankara, Konya, İzmir, Antalya illerinde havadan yaban hayatında kuduz aşılaması gerçekleştirilecek.

 

 

2020 yılı ilkbahar aşılama kampanyası 06 MartCuma günü sabah saat 08:00’ den itibarenilimiz Çardak Havalimanından kalkan uçaklarla başlamıştır.Çalışmalar Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğüile Çardak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekimler tarafından takip edilecektir. Aşılamalar ormanlık alanlara uçaktan aşılı yem atılması şeklinde gerçekleştirilecektir. Aşılı yemler özellikle tilkiler için geliştirilmiş olup aşı yeminin içeriği diğer hayvanları aşılamak için yeterli değildir. Yaban hayatında bulunan diğer hayvanların aşılı yemi yemesinin bir zararı yok.

 

 

İnsanlar için zararlı olmayan aşılı yemler özellikle tilkiler için geliştirildiğinden yaban hayatında bulunan diğer hayvanların aşılı yemi yemesinin bir zararı yoktur. Ancak temas edildiği takdirde insan kokusu sineceğinden yemin tilkiler için çekiciliği azalır. Açılmış kapsülle temas eden kişilerin önce kapsülle temas eden vücut bölgelerini su ve sabunla yıkamaları ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekiyor.

 

 

Ayrıca 2020 yılı aşılama programı kapsamında ilimiz genelinde Veteriner Hekim ve Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyenleri tarafından 24 Şubat – 29 Mayıs tarihleri arasında sahipli ve sahipsiz 14.550 adet köpek ve kediye ulaşılarak kuduz hastalığına karşı aşılanmaları sağlanacak.

 

               

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.