PAÜ’lü Bilim İnsanları Obruk Oluşumu Konusunda Uyardı

DENİZLİ 15.09.2020 - 13:26, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

PAÜ’lü Bilim İnsanları Obruk Oluşumu Konusunda Uyardı

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mehmet Özkul, Doç. Dr. Barış Semiz ve Dr. Öğr. Üyesi Suat Taşdelen; Denizli’nin Çivril ilçesinde meydana gelen, 10 metre çapı ve 5 metre derinliği ile bölge halkını endişelendiren obruğu bilimsel olarak inceledi. Yer altı suyunun kullanımının artmasına bağlı olarak obruk oluşumlarında artma yaşanabileceğine dikkat çekti. PAÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri; Prof. Dr. Mehmet Özkul, Doç. Dr. Barış Semiz ve Dr. Öğr. Üyesi Suat Taşdelen Denizli’nin Çivril İlçesi Yakacık Mahallesi Elmalı Mevkiinde, geçtiğimiz haftalarda, tarım arazisinde oluşan dev obrukta inceleme gerçekleştirdi.   10 metre çapında ve 5 metre derinliğinden oluşan obruğun fay zonuna yakın bir noktada, Neojen yaşlı gölsel kireçtaşlarında geliştiğini ifade eden bilim insanları, yeraltında çözünmeye bağlı gölsel kireçtaşlarında gelişmiş olan yeraltı boşluğunun tavanının çökmesi sonucu oluştuğunu belirtti. Yöredeki sondajlardan yapılan yeraltı suyu çekiminin de obruk oluşum sürecini hızlandırdığı belirten araştırmacılar, bölgedeki tarımsal faaliyetler için yeraltından çekilen toplam su miktarının hızla azaltılması ve denetim altına alınması gerektiğini belirtti.     

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mehmet Özkul, Doç. Dr. Barış Semiz ve Dr. Öğr. Üyesi Suat Taşdelen; Denizli’nin Çivril ilçesinde meydana gelen, 10 metre çapı ve 5 metre derinliği ile bölge halkını endişelendiren obruğu bilimsel olarak inceledi. Yer altı suyunun kullanımının artmasına bağlı olarak obruk oluşumlarında artma yaşanabileceğine dikkat çekti.


PAÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri; Prof. Dr. Mehmet Özkul, Doç. Dr. Barış Semiz ve Dr. Öğr. Üyesi Suat Taşdelen Denizli’nin Çivril İlçesi Yakacık Mahallesi Elmalı Mevkiinde, geçtiğimiz haftalarda, tarım arazisinde oluşan dev obrukta inceleme gerçekleştirdi.

 


10 metre çapında ve 5 metre derinliğinden oluşan obruğun fay zonuna yakın bir noktada, Neojen yaşlı gölsel kireçtaşlarında geliştiğini ifade eden bilim insanları, yeraltında çözünmeye bağlı gölsel kireçtaşlarında gelişmiş olan yeraltı boşluğunun tavanının çökmesi sonucu oluştuğunu belirtti. Yöredeki sondajlardan yapılan yeraltı suyu çekiminin de obruk oluşum sürecini hızlandırdığı belirten araştırmacılar, bölgedeki tarımsal faaliyetler için yeraltından çekilen toplam su miktarının hızla azaltılması ve denetim altına alınması gerektiğini belirtti. 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.