Çameli’de Kar Stoğu Yapıldı

DENİZLİ 03.02.2021 - 11:00, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:57
 

Çameli’de Kar Stoğu Yapıldı

Çameli'nin yüksek rakımlı mahallesi olan Emecik Mahallesinde yaz aylarında kullanılacak karların saklanması için yüksek kesimlere çıkan mahalle sakinleri, topladıkları karları kuyulara gömdü.   Mahalle sakinleri temiz karları toplayarak kar kuyularına dolduruyor, yazın da karları kuyudan çıkararak başta Çameli ve Denizli olmak üzere çeşitli merkezlerde kar şerbeti olarak satıyor.     Tarımla uğraşan çiftçiler kış aylarında inzivaya çekilir ama Çameli’ye bağlı yüksek rakımlı birçok Mahallesi’nde çiftçiler yaz kış demeden çalışıyor. Yazları hububat, mısır, fasulye ve meyve gibi ürünlerin yetirildiği mahallede çiftçiler şimdilerde yazın vazgeçilmez lezzeti olan kar şerbeti için kar kuyuluyorlar.   Ramazan Yaygın ve ailesi sabahın erken saatlerinde traktörleri ile karın temiz olduğu alanlara çıkıyor. İmece usulü tüm akrabalar kar kuyusuna kar dolduruyorlar. Yaz mevsimi gelince, özellikle Ramazan ayı gelince oruçlarda, düğünlerde ve mevlitlerde köy halkına serin serin kar satıp para kazanıyorlar.     Kar Kuyulama işlemi için 5 ila 10 metre derinliği arasında değişen geçen yıldan bulunan 4 kuyuya ilaveten 2 kuyu daha açıldı.  3 traktör ile toplam 44 sefer yapılarak taşınan karlar 6 kuyuya dolduruldu. Her traktör 1 ton 800 kilo kar alırken getirilen karlar 8 kişi tarafından depolandı.   Ramazan Yaygına ait kuyulara, Emecik Mahallesi ve Emecik Kule dağından toplanan karlar 1800 rakımda depolandı. Depolanan karlar yazın düğünler, sünnetlerde pazarda satılmak için tabağı 8 TL’den, çuvalı 35 TL’den satılıyor.  

Çameli'nin yüksek rakımlı mahallesi olan Emecik Mahallesinde yaz aylarında kullanılacak karların saklanması için yüksek kesimlere çıkan mahalle sakinleri, topladıkları karları kuyulara gömdü.

 

Mahalle sakinleri temiz karları toplayarak kar kuyularına dolduruyor, yazın da karları kuyudan çıkararak başta Çameli ve Denizli olmak üzere çeşitli merkezlerde kar şerbeti olarak satıyor.

 

 

Tarımla uğraşan çiftçiler kış aylarında inzivaya çekilir ama Çameli’ye bağlı yüksek rakımlı birçok Mahallesi’nde çiftçiler yaz kış demeden çalışıyor. Yazları hububat, mısır, fasulye ve meyve gibi ürünlerin yetirildiği mahallede çiftçiler şimdilerde yazın vazgeçilmez lezzeti olan kar şerbeti için kar kuyuluyorlar.

 

Ramazan Yaygın ve ailesi sabahın erken saatlerinde traktörleri ile karın temiz olduğu alanlara çıkıyor. İmece usulü tüm akrabalar kar kuyusuna kar dolduruyorlar. Yaz mevsimi gelince, özellikle Ramazan ayı gelince oruçlarda, düğünlerde ve mevlitlerde köy halkına serin serin kar satıp para kazanıyorlar.

 

 

Kar Kuyulama işlemi için 5 ila 10 metre derinliği arasında değişen geçen yıldan bulunan 4 kuyuya ilaveten 2 kuyu daha açıldı.  3 traktör ile toplam 44 sefer yapılarak taşınan karlar 6 kuyuya dolduruldu. Her traktör 1 ton 800 kilo kar alırken getirilen karlar 8 kişi tarafından depolandı.

 

Ramazan Yaygına ait kuyulara, Emecik Mahallesi ve Emecik Kule dağından toplanan karlar 1800 rakımda depolandı. Depolanan karlar yazın düğünler, sünnetlerde pazarda satılmak için tabağı 8 TL’den, çuvalı 35 TL’den satılıyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.