Bu gece Beraat Kandili ihya edilecek!

GÜNDEM 27.03.2021 - 10:21, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:58
 

Bu gece Beraat Kandili ihya edilecek!

Bu gece idrak edeceğimiz Beraat Gecesi ile onbir ayın sultanı Ramazan'a bir adım daha yaklaşmış olacağız... Beraat kelime olarak '' bir zorluktan kurtulmak ve beri olmak" anlamına gelmektedir.    Her yıl Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gece idrak edilen Beraat Kandili için artık sayılı saatler kaldı. Bu özel ve anlamlı gün müminler tarafından yine dualar ve ibadetlerle geçirilecek.    Cenâb-ı Allah'ın, kullarına, "Benden af dileyen yok mu; onu affedeyim. Rızık isteyen yok mu; rızık vereyim. Şifa dileyen yok mu; şifâ vereyim" diye seslendiği, kulların bir sene içerisindeki rızıkları, zengin veya fakir olacakları ve ecelleri gibi konuların meleklere bildirildiği gece.   Peygamber Efendimiz (S.A.V) bu gece için şöyle buyuruyor: "Allah Teâlâ Şaban'ın on beşinci gecesi tecelli eder ve ana-babaya asi olanlarla Allah'a ortak koşanlar dışında bütün kullarını bağışlar".   BERAAT NE DEMEK? Beraat kelimesinin aslı ''Berâettir. Berat kelimesi; kurtulmak, beri olmak, suçlu olmamak anlamına gelmektedir. Beraat ve beraet, beri olmak, aklanmak, temiz ve suçsuz çıkmak anlamlarındadır. Mü'minlerin bu gece günah yüklerinden kurtulup, ilâhî bağışa ermeleri umulduğu için, sözlük manasına uygun olarak "Beraat Gecesi" denilmiştir.   Bu gecenin dört adı vardır; mübarek gecenin en meşhur adı ''leyle-i beraa'' (Beraat Gecesi) olmakla birlikte ''leyle-i mübareke'', ''leyle-i rahmet'' ve ''leyle-i sakk'' isimleridir.   Kurtuluş, af ve arınma anlamlarına gelen Beraat, Müslümanlara kulluk bilinci ve hesap verme şuuruyla; hata, suç ve yanlışlardan kaçınmayı, günahlardan arınmayı; affedilmenin yanında affedici olmayı da, bağışlanma isteğinin yanında bağışlayabilme şuurunu da kazandırır.   BERAAT KANDİLİ NEDİR? Beraat gecesi, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna "inzâl" denir. Kadir Gecesi'nde ise Peygamber'e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da "tenzîl" denir.   Beraat Gecesi İslam alemi için en hayırlı gecelerden biridir. Zira bu gece amel defteri yazılır. Peygamberimiz Hazreti Muhammed Beraat Gecesinin önemini şöyle anlatmıştır;   -Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir. -Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır. -Bu gece herkesin rızkı tertip olunur. -Bu gece herkesin amelleri Allahü Teâlâya arz olunur.

Bu gece idrak edeceğimiz Beraat Gecesi ile onbir ayın sultanı Ramazan'a bir adım daha yaklaşmış olacağız... Beraat kelime olarak '' bir zorluktan kurtulmak ve beri olmak" anlamına gelmektedir. 

 

Her yıl Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gece idrak edilen Beraat Kandili için artık sayılı saatler kaldı. Bu özel ve anlamlı gün müminler tarafından yine dualar ve ibadetlerle geçirilecek. 

 

Cenâb-ı Allah'ın, kullarına, "Benden af dileyen yok mu; onu affedeyim. Rızık isteyen yok mu; rızık vereyim. Şifa dileyen yok mu; şifâ vereyim" diye seslendiği, kulların bir sene içerisindeki rızıkları, zengin veya fakir olacakları ve ecelleri gibi konuların meleklere bildirildiği gece.

 

Peygamber Efendimiz (S.A.V) bu gece için şöyle buyuruyor: "Allah Teâlâ Şaban'ın on beşinci gecesi tecelli eder ve ana-babaya asi olanlarla Allah'a ortak koşanlar dışında bütün kullarını bağışlar".

 

BERAAT NE DEMEK?

Beraat kelimesinin aslı ''Berâettir. Berat kelimesi; kurtulmak, beri olmak, suçlu olmamak anlamına gelmektedir. Beraat ve beraet, beri olmak, aklanmak, temiz ve suçsuz çıkmak anlamlarındadır. Mü'minlerin bu gece günah yüklerinden kurtulup, ilâhî bağışa ermeleri umulduğu için, sözlük manasına uygun olarak "Beraat Gecesi" denilmiştir.

 

Bu gecenin dört adı vardır; mübarek gecenin en meşhur adı ''leyle-i beraa'' (Beraat Gecesi) olmakla birlikte ''leyle-i mübareke'', ''leyle-i rahmet'' ve ''leyle-i sakk'' isimleridir.

 

Kurtuluş, af ve arınma anlamlarına gelen Beraat, Müslümanlara kulluk bilinci ve hesap verme şuuruyla; hata, suç ve yanlışlardan kaçınmayı, günahlardan arınmayı; affedilmenin yanında affedici olmayı da, bağışlanma isteğinin yanında bağışlayabilme şuurunu da kazandırır.

 

BERAAT KANDİLİ NEDİR?

Beraat gecesi, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna "inzâl" denir. Kadir Gecesi'nde ise Peygamber'e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da "tenzîl" denir.

 

Beraat Gecesi İslam alemi için en hayırlı gecelerden biridir. Zira bu gece amel defteri yazılır. Peygamberimiz Hazreti Muhammed Beraat Gecesinin önemini şöyle anlatmıştır;

 

-Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir.

-Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır.

-Bu gece herkesin rızkı tertip olunur.

-Bu gece herkesin amelleri Allahü Teâlâya arz olunur.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.