Denizlili Kekik üreticisi dertli

DENİZLİ 08.11.2016 - 10:54, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

Denizlili Kekik üreticisi dertli

denizli haber / denizli 20 haber / Denizlili Kekik üreticisi dertli

Akdeniz yemeklerinin vazgeçilmez baharatları arasında yer alan kekikte dünya ihtiyacının yüzde 90'ını karşılayan Türkiye'de tarımsal üretimin büyük bölümü Denizli'de yapılıyor   Dünyada kekik pazarının yüzde 80’inin elinde tutan Denizli’de hasadı yapılan kekikler alıcısını bekliyor. Üretici ürününü ucuza satmamak için hasat ettiği ürünü depoladı.   ​Başta Güney ve Buldan olmak üzere 6 ilçesinde 100 bin dekar alanda dünya kekik üretimin yüzde 80’ini gerçekleştiren Denizli’de, kekik üreticisi bu üretim sezonun sancısını hala çekiyor. Yıllık ortalama 10 bin tonun üzerinde üretimin yapıldığı bölgede en büyük üretim merkezi ise Pamukkale’nin Gözler Mahallesi. 2000’li yılların başında tütünün para etmemesi sonucu alternatif ürün olarak bölgede ekilişi başlayan kekik üretimi yıllar içerisinde bölgenin en büyük geçim kaynağı oldu. İlçede Gözler başta olmak üzere 5 mahallede 57 bin dekara yakın üretim yapılıyor. Pamukkale’nin yanında Buldan, Çal, Güney ve az miktar da olsa Tavas’ta üretim alanı genişlemeye devam ediyor. Dünyanın en büyük kekik üreticisi olan Denizli’de bu özelliğe rağmen üretici bu yıl dertli. Su ve herhangi bir kimyasal katkı olmadan tamamen organik bir yolla yetişen kekikte tüccar geçen yılın aksine bu yıl pazarı çok düşük fiyattan açtı.   ÜRETİCİ ZARAR EDERİM DİYE SATMIYOR Geçen yıllarda 7 liraya kadar çıkan kilo başı fiyat bu yıl 3 lira ile 3,5 liraya kadar düştü. Tüccarın bu düşüşte en büyük bahane olarak darbe sonrası kriz geçiren piyasayı gösterse de üretici buna rağmen ürünü satmayıp çuvallayarak depolara kaldırdı. Denizli’nin Pamukkale ve Buldan’dan sonra en büyük kekik üretim merkezi olan Çal’da da üretici aynı yolu izliyor. İlçede 16 bin dekar alanda yıllık 3 bin 500 tona yakın kekik üretiminin yapıldığını ifade eden Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil, üreticinin çaresizliğinin en büyük kanıtının depolarda bekleyen kekikler olduğunu söyledi.   DÜNYANIN EN BÜYÜK ÜRETİCİSİYİZ AMA… Kekik’te Denizli’nin dünyanın en büyük üreticisi olduğuna dikkat çeken Başkan Çil, “Biz dünya pazarının yüzde 80’ini üretiyoruz. Bu kekikten ilimizde 10 bine yakın üretici ekmek yiyor. Biz dünyaya kekik satarken birileri bizim kazandığımız parayı göz dikmiş ki biz geçen yıl 5 liranın üstünde sattığımız kekiği bu yıl 3 lira bandında satmamız isteniyor. Tüccar çeşitli bahaneler üretiyor. Diyorlar ki darbe sonrası ekonomi daralma, bunun yanında küresel piyasalardaki sorunlar ve benzeri bahaneler. Bunları bizim önümüze sürerek fiyatı kırmaya çalışıyorlar. Kimi üretici uğraşmak istemiyor ve satıyor ama büyük çoğunluğu ürününü bekletiyor. Biz de bekletenlerdeniz. Şimdi kekik üreten kim varsa mutlaka evinde tonlarca kekik satılmayı bekliyordur. Biz bu mağduriyetin giderilmesini bekliyoruz. Dünyanın kekiğini üreten Denizlili üretici bu durumu asla hak etmiyor. Yetkililerin duruma el atmasını istiyoruz” dedi. 
denizli haber / denizli 20 haber / Denizlili Kekik üreticisi dertli

Akdeniz yemeklerinin vazgeçilmez baharatları arasında yer alan kekikte dünya ihtiyacının yüzde 90'ını karşılayan Türkiye'de tarımsal üretimin büyük bölümü Denizli'de yapılıyor

 

Dünyada kekik pazarının yüzde 80’inin elinde tutan Denizli’de hasadı yapılan kekikler alıcısını bekliyor. Üretici ürününü ucuza satmamak için hasat ettiği ürünü depoladı.

 

​Başta Güney ve Buldan olmak üzere 6 ilçesinde 100 bin dekar alanda dünya kekik üretimin yüzde 80’ini gerçekleştiren Denizli’de, kekik üreticisi bu üretim sezonun sancısını hala çekiyor.

Yıllık ortalama 10 bin tonun üzerinde üretimin yapıldığı bölgede en büyük üretim merkezi ise Pamukkale’nin Gözler Mahallesi. 2000’li yılların başında tütünün para etmemesi sonucu alternatif ürün olarak bölgede ekilişi başlayan kekik üretimi yıllar içerisinde bölgenin en büyük geçim kaynağı oldu. İlçede Gözler başta olmak üzere 5 mahallede 57 bin dekara yakın üretim yapılıyor.

Pamukkale’nin yanında Buldan, Çal, Güney ve az miktar da olsa Tavas’ta üretim alanı genişlemeye devam ediyor. Dünyanın en büyük kekik üreticisi olan Denizli’de bu özelliğe rağmen üretici bu yıl dertli. Su ve herhangi bir kimyasal katkı olmadan tamamen organik bir yolla yetişen kekikte tüccar geçen yılın aksine bu yıl pazarı çok düşük fiyattan açtı.

 

ÜRETİCİ ZARAR EDERİM DİYE SATMIYOR

Geçen yıllarda 7 liraya kadar çıkan kilo başı fiyat bu yıl 3 lira ile 3,5 liraya kadar düştü. Tüccarın bu düşüşte en büyük bahane olarak darbe sonrası kriz geçiren piyasayı gösterse de üretici buna rağmen ürünü satmayıp çuvallayarak depolara kaldırdı. Denizli’nin Pamukkale ve Buldan’dan sonra en büyük kekik üretim merkezi olan Çal’da da üretici aynı yolu izliyor. İlçede 16 bin dekar alanda yıllık 3 bin 500 tona yakın kekik üretiminin yapıldığını ifade eden Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil, üreticinin çaresizliğinin en büyük kanıtının depolarda bekleyen kekikler olduğunu söyledi.

 

DÜNYANIN EN BÜYÜK ÜRETİCİSİYİZ AMA…

Kekik’te Denizli’nin dünyanın en büyük üreticisi olduğuna dikkat çeken Başkan Çil, “Biz dünya pazarının yüzde 80’ini üretiyoruz. Bu kekikten ilimizde 10 bine yakın üretici ekmek yiyor. Biz dünyaya kekik satarken birileri bizim kazandığımız parayı göz dikmiş ki biz geçen yıl 5 liranın üstünde sattığımız kekiği bu yıl 3 lira bandında satmamız isteniyor. Tüccar çeşitli bahaneler üretiyor. Diyorlar ki darbe sonrası ekonomi daralma, bunun yanında küresel piyasalardaki sorunlar ve benzeri bahaneler. Bunları bizim önümüze sürerek fiyatı kırmaya çalışıyorlar. Kimi üretici uğraşmak istemiyor ve satıyor ama büyük çoğunluğu ürününü bekletiyor. Biz de bekletenlerdeniz. Şimdi kekik üreten kim varsa mutlaka evinde tonlarca kekik satılmayı bekliyordur. Biz bu mağduriyetin giderilmesini bekliyoruz. Dünyanın kekiğini üreten Denizlili üretici bu durumu asla hak etmiyor. Yetkililerin duruma el atmasını istiyoruz” dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.